Terményárak
Terményárak

A makrogazdasági hatások miatt estek a terményárak

A makrogazdasági hatások miatt estek a terményárak

Agrofórum Online

Eladói nyomás alá kerültek a terményárak a szerdai kereskedés során a tengerentúlon és kontinensünkön is. Chicagóban a búza 2,1 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Elemzők szerint azért estek szerdán a határidős búza-, kukorica- és szójabab-kurzusok a részvényárak és az energiapiacok hanyatlását követően, mert a kereskedők attól tartottak, hogy az amerikai gazdaság rugalmassága arra ösztönözheti az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-t, hogy ragaszkodjon kamatemelési kampányához.

A gabonákkal és olajos magvakkal kapcsolatos alapvető hírek csekélyek voltak, így a piacok a közelmúltbeli kereskedési tartományokban rekedtek.

A szerdai nap a negatív pénzáramlásról szólt, mivel az eheti adatok a vártnál erősebb gazdaságot mutatnak tartós inflációval

– vélekedett Arlan Suderman, a StoneX nyersanyagpiaci vezető közgazdásza.

Az őszi búza megfelelő nedvességet kap, de Kansas nyugati részén nehézségek figyelhetők meg. A készletek elég nagyok a világon, tehát a kereskedési piacokon elég nagy a kínálat

– emelte ki Don Roose, az iowai székhelyű US Commodities elnöke. Roose megjegyezte, hogy az ukrajnai háborúból eredő, a fekete-tengeri gabonaellátást fenyegető kockázatokkal kapcsolatos bizonytalanság is érződött a búza- és kukoricapiacon.

A kukoricára és a szójára nyomás nehezedett, mivel a kőolaj határidős jegyzései csökkentek az Egyesült Államok vártnál jóval nagyobb heti kőolajkészlet-növekedésére válaszul, bár a nyersolaj később mérsékelte a veszteségeket. A kukorica időnként követi a nyersolaj trendjeit, mivel az Egyesült Államokban az etanol üzemanyag fő alapanyaga, míg a szójaolajat biodízel előállításához használják.

A Nemzeti Olajmag-feldolgozók Szövetsége (NOPA) azt közölte, hogy egyesült államokbeli tagjai januárban 0,8%-kal több szójababot dolgoztak fel, mint decemberben, de 1,8%-kal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában.

Európában a malmi búza 3 eurós mínusz után 296,5 euróba, a kukorica 1 eurós árcsökkenést követően 297 euróba, a repce 3,25 eurós lejtmenet hatására 550,25 euróba, a takarmánybúza pedig 3 angol fontos mínusz után 236 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2018. szeptember 5. 09:57

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

Két hónapos mélyponton a szójabab ára

2021. június 17. 06:13

Európában bár a pluszok domináltak, de a repce csaknem két százalékos értékvesztése beárnyékolta az összképet.

RAPOOL-repcék: BATIS

2021. július 14. 07:36

Azon partnereinknek ajánljuk, akik csúcstermésre képes repcehibridet keresnek kiemelkedő tápanyag-reakcióval és szárstabilitással, jó kompenzációs képességgel, akár gyengébb adottságú területekre is.

Romlanak az amerikai exportkilátások

2020. szeptember 24. 07:02

A párizsi árutőzsdén a főbb agártermékek közül a malmi búza, a repce és a takarmánybúza ára csökkent, de a kukorica kivétel jelentett a maga drágulásával.