Terményárak
Terményárak

A megbékélés elhalasztva: szója fel, de meddig?

A megbékélés elhalasztva: szója fel, de meddig?

Agrofórum Online

December első hete még pozitív hozzáállásban telt, így az amerikai tőzsdei jegyzések emelkedni tudtak, de ez nem terjedt át Európára és itt csak minimális elmozdulás következett be.

A politika és a szója körüli remény tudta tovább emelni az árakat Chicagoban, az elemzők továbbra is várják, hogy mégis lesz Kínába irányuló export. A jelentésekben szerepelt egy nagyobb, ismeretlen rendeltetésre eladott szójabab üzlet 2019. januári szállítással és ezt értékelték úgy, hogy a vám ellenére is kell, hogy Kína vásároljon amerikai árut.

E mögött többek között az a bizonytalanság is áll, ami a braziliai kamionosok vitája miatt újult ki – a fuvarosok egy része nem hajlandó elfogadni egy központilag meghatározott díjat és a májusi sztrájkhoz hasonló lépéseket helyeztek kilátásba. Az akkor megbénította a tengeri kikötők felé történő szállításokat, jelentős csúszásokat és álláspénzt eredményezve. A mostani helyzet annyival jobb, hogy elsősorban nem a fő szójatermő területeket érintené, de egy bizonytalan helyzet az eladási lehetőségeket rontja.

Az USA-ban ezzel egyidejűleg az egyéb termékeknél is kedvező export-adatok jelentek meg és ez is segítette, hogy a hetet, végülis mind a búza, mind a kukorica pozitívan zárta – bár nem minden határidőnél sikerült a heti csökkenést teljesen visszanyerni.

Továbbra is az oldalazó mozgás a jellemző, egyelőre nincs újabb hír, ami miatt ki tudna törni a sávból a jegyzés.

A barchart.com ábráján a szója Chicago-i jegyzése (kék vonal) illetve a repce párizsi jegyzésének (fekete vonal) alakulása látható és ez utóbbi az, ami számunkra kedvezőtlen lehet. Az elmúlt héten nem tudta követni a repce jegyzése a szójánál kialakult trendet és ez ismételten csak felhívja a figyelmet arra, hogy az egyéb olajosmagvak illetve olajok jegyzése nagyban befolyásolja az európai lehetőségeket is.

A repce árcsökkenésének hátterében a jelentések egy része a pálmaolaj készletek növekedését, az export-lehetőségek csökkenését és az emiatt bekövetkezett árcsökkenést látja. Ehhez járul még, hogy a napraforgó-olaj árát is nyomja továbbra is nagy ukrán kínálat és az USD-ben jegyzett ár néhány napig tartó emelkedés, illetve tartott tendencia után ismételten csökkent. A jegyzés még mindig a novemberi mélypont felett van, de hosszú évekre visszamenőlegesen sem volt ennyire alacsony a fő európai napraforgóolaj ár, mint most.

A hazai piaci helyzetet illetően az eladási oldal teljes visszahúzódása jellemző, ennek eredményeként érdemi áralakulásról nem is lehet beszélni, az árindikációk inkább tükrözik a vágyakat, semmint a tényleges üzleteket.

A repcénél a 115-120 ezer forintos árvárakozás a jellemző, vételi érdeklődés exportra korlátozottan ugyan, de lenne, azonban ebbe az árba a bonifikációnak is benne kellene lennie és itt van az eltérés a két fél között. Az eladói oldal szeretné ezt az árat alapárnak tekinteni, de ez most egyelőre nem látszik reálisnak.

A búzánál itthon is jellemző lett, hogy az alacsonyabb minőségű áru ára felért a malmi árakhoz – az az érzés alakult ki, mintha nem lenne euro minőségű búza csak javító minőség. A különböző minőségi osztályok közötti 2-5 %-nyi fehérjetartalom-eltérés, vagy a sikérben megmutatkozó akár 10 %-os különbség nem érvényesül az árakban és ennek okát abban látom, hogy az export-árakat a belföldi piac egyelőre nem tudja megfizetni.

A lisztárak emeléséről lehetett hallani, a takarmányosok is kénytelenek venni a drága búzát (a még drágább árpa mellett), de mindkét ágazat szereplői szerint ez az alapanyagár-emelkedés nem folytatódhat a kereslet drasztikus csökkenése nélkül.

Az exportpiacokra ugyanis folyamatosan van kereslet a 11-es fehérjéjű búzára és a megfizetni szándékozott ár – főleg a Dunántúlon – jóval a malmi árak felett jár. Az elmúlt napokban a jobb áru beárazására is elkezdődtek a próbálkozások, de egyelőre kevés üzletkötésről érkezett információ. Az elmúlt napokban a 60.000,-Ft/to-s árlépcsőt egyelőre az eladók érték el – a vevőkre még várni kell, de ha így mozog továbbra is a piac és a forint esetleg gyengül, meg kell majd lépni ezt is. Kelet-Magyarországon egyelőre nem jellemző ez az árszint, a többlet vasúti szállítási költségek, főként az olasz irányba, még éreztetik hatásukat.

A döntő itt az lesz, mennyi áru kerül majd hirtelen elő január-februárban – a legtöbb termelő már rég nem foglalkozik a búza értékesítésével.

A kukorica helyzete sem sokkal jobb, de véleményem szerint sokkal veszélyesebb a kivárás. Míg a búza esetében az értékesítési lehetőségek igazolják az 58.000,- Ft/to körüli eladói, termelői árelvárásokat, addig a kukorica esetében sok-sok ezer tonna várja még sorsát és a 48.000,-Ft/to-s eladási árak inkább vagonba rakva (kb. 2000,-Ft/to) és csak késő tavaszi szállítással és fizetéssel érhetőek el. A helyzetre jellemző, hogy a közúti szállítási költségek és a fő exportpiacaink árai alapján a „túlárazottság” most közel 10,-EUR/to, vagyis 3000-3500 Ft/to közötti és változatlanul nehéz szabad kapacitáshoz jutni. A belföldi piac is tartja a korábban kialakult árszinteket, a beszállított ár alapján az eladói áraknál csökkenésre lehet számítani, amíg még van vevő.

A decemberi áralakulást illetően nem várható jelentős elmozdulás, az új év meg hozhat váratlan tényezőket is, főként politikai, gazdasági téren, amelyek javítják az értékesítési lehetőségeket. A legfontosabb meghatározó az időjárás lehet, s bár most már a déli félteke várható eredményei is egyre tisztábban látszanak, a szezon még nincs „lefutva” és úgy néz ki, vannak még tartalékok az eladói oldalon is és ez gátat szabhat az árak emelkedésének.

Terményárak: áresésben a búza és a kukorica - nem jók a kilátások sem

Február folyamán eddig két fontos információ jelent meg, amit a piac már nagyon várt. Az USDA végre kiadta szokásos havi előrejelzését illetve a déli félteke időjárási helyzete javult.

Terményárak: kettős ármozgás – Európa most vesztes

Január utolsó napjaiban az európai áraknak nem volt, amit támaszt adjon, így lassú árcsökkenés következett be.

Terményárak: adathiányos hét – passzivítás a piacokon

A búza piacán lassan a takarmány- illetve az ipari célú felhasználásra vásárlók többet fizetnek, mint amit a malmi célra keresők kínálnak és ez csökkenti a malmi minőségben rendelkezésre álló mennyiségeket is.

Egyre növekszik az ukrán gabonaexport

A Magyarországgal szomszédos Ukrajna agráriuma kedvező évet zárt, és 2019-re is hasonló eredményeket várnak.

Terményárak: a kukorica jegyzése sem csökkent

Október utolsó napjai ismételten az új típusú kommunikáció jegyében teltek és mert ez kedvező kilátásokkal kecsegtetett némileg tudtak emelkedni az árak.

2018. november 6. 04:40

Terményárak: várakozás és találgatás

Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.

2018. november 13. 14:16

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

2018. március 8. 10:24

Latolgató

A kökénybokrok menyasszonyi dísze már hervadóban van, és az idő is egyre melegebbre fordul. Egy ember megy az úton...

2018. április 29. 05:54