Terményárak
Terményárak

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

Agrofórum Online

Megjelent a júniusi USDA becslés és nem teljesen váratlanul, de mégis erős áremelkedést eredményezett az amerikai piacon.

Az USDA igazolta, amit már elemzések előre jeleztek, a kukorica vetésének csúszása miatt kb. 1,3 millió hektárral csökkeni fog a vetésterület, és immár a várható hozamokat is lefele korrigálták. Ennek következménye, hogy a termés mennyisége is 34,3 millió tonnával fog csökkenni és ezzel a korábban várt kb. 10 millió tonnás készletnövekedéssel szemben 10 millió tonnás csökkenéssel számolnak a szezon végéig. Ennek hatása tartósan magasabb árakat eredményezhet, de azért ezt még nem lehet biztosra venni, hiszen egy ilyen áremelkedés rontja a versenyképességét az amerikai árunak. A belső felhasználás 8 millió tonnás csökkenése mellett „csak” alig 3 millió tonnás export csökkenést becsülnek, ami optimista feltételezés lehet, ha a többi piac kínálata valóban új emelkedik, mint ahogy várják az elemzők.

Az európai piacon nem is érvényesült ez a felfutás, a párizsi tőzsde szerdai augusztusi jegyzése minimálisan mozdult csak el.

A jelentés másik érdekessége volt a szójababra vonatkozó változatlan előrejelzés – itt nem számolnak (egyelőre?) terület vagy hozam csökkenéssel, sőt a 2018/19-es, folyó szezon exportjának újabb 2 millió tonnás várható csökkentése miatt a zárókészletek emelkedése várható. Az export így mintegy 10 millió tonnával lesz kevesebb, mint volt a 2017/18-as évben. Ez a következő szezonra is jelzett alacsonyabb export volumen várhatóan tovább növeli a készleteket, így az USA szójabab készlete egy év alatt megduplázódhat. Ez volt az a tény, ami miatt a kukorica erőteljes emelkedése ellenére sem erősödött hasonló mértékben a szójabab jegyzése.

Az európai vetülete a repce árának csökkenésében jelentkezett szerdán, 3 EUR/to-s lemorzsolódást eredményezve.

Az elmúlt napok áralakulását mutatja a barchart.com alábbi ábrája, ami a párizsi tőzsdei jegyzések és az amerikai jegyzések változását mutatja az elmúlt 3 hónapban, a március elejeihez képest:

A legjobban felfutó vonal az amerikai tőzsdei jegyzés a kukoricára, míg a másik három az európai jegyzés a búzára, a kukoricára illetve repcére.

A kukorica felfutásán túl figyelemre méltó, hogy a búza jegyzése hogyan fordult meg június első napjaitól (fekete vonallal jelölt).

A fizikai piac keddi eseménye volt, hogy Egyiptom tender hirdetett új-termésű búza vételére, idén először és az elfogadott ajánlatok egy-egy orosz és romániai hajóra mintegy 15,-USD/to-s csökkenést eredményeztek a korábbi árakhoz képest. Az elfogadott ár 197,49 USD/to volt FOB Román kikötő, míg a legmagasabb ajánlat 215,51 USD/to.

Az egyiptomi tender árából kiindulva az itthoni árakra is további nyomás nehezedhet – a 12,5 % fehérjetartalmú malmi búza árszintje a Duna közelében 46.000,- – 47.000,- Ft/to-ra adódik. A mostani eladói nagyon gyér ajánlatok ennél jóval magasabbak, a dunai kikötőktől 100 km-es távolságon belül is 48.000,-Ft/to fölött vannak, pedig a rakodási és fuvarköltségek miatt a legalább 2500,- – 3.000,-Ft/to-s költséggel kell számolni. Nem alakult ki még a piac, de ha ez a tendencia fog érvényesülni, úgy az egyéb export eladások árszintjében is érvényesülni fog és az új-termésű búza értékesítése csúszhat.

Az olajosmagvak árában volt az elmúlt napokban a remény a jobb árakra, ez a keddi becslés és a hírek az európai és ukrajnai olajosmag termés-kilátásokról viszont azokat is lehűthetik és a diagrammon kék vonallal jelölt repcejegyzés tovább mehet lefelé.

Mindent egybevetve változatlanul az a véleményem, hogy több az árak lanyhulására utaló adat, mint ami az erősödést támasztaná alá.

Sokat esett a búza ára

2019. december 7. 05:38

A búza jegyzésára 0,7 százalékkal a tonnánkénti 191,2 dollárnak megfelelő szintig csökkent Chicagóban. A termék kurzusa négy hónapja nem zuhant annyit egy hét alatt, mint most.

A kereskedelmi konfliktus enyhülésében reménykedők miatt drágult a szójabab

2019. december 6. 09:33

Egyértelműen a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülésével kapcsolatos hírek mozgatták felfelé az elmúlt egy hónapban 4,4 százalékkal csökkenő szójabab kurzusát.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.

Nem talál magára a szójabab árjegyzése

2019. december 4. 04:36

Az elmúlt időszakban a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások fogták vissza a szójabab árát.

Terményárak: kedvezőtlen változások előtt?

2019. április 2. 07:26

Március utolsó napjai nem tettek jót a terménypiaci jegyzéseknek. Megint az USDA hozott meglepetéseket és még valószínűleg nincs vége.

Terményárak: lanyha piac, a kukoricánál jelentős árcsökkenés valószínű.

2019. szeptember 11. 10:30

Az európai és az észak-amerikai piacokon az elmúlt hét továbbra is lanyha volt, az árak csökkenő tendenciát mutattak.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Terményárak: várakozás és találgatás

2018. november 13. 14:16

Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.