Terményárak
Terményárak

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

Agrofórum Online

Megjelent a júniusi USDA becslés és nem teljesen váratlanul, de mégis erős áremelkedést eredményezett az amerikai piacon.

Az USDA igazolta, amit már elemzések előre jeleztek, a kukorica vetésének csúszása miatt kb. 1,3 millió hektárral csökkeni fog a vetésterület, és immár a várható hozamokat is lefele korrigálták. Ennek következménye, hogy a termés mennyisége is 34,3 millió tonnával fog csökkenni és ezzel a korábban várt kb. 10 millió tonnás készletnövekedéssel szemben 10 millió tonnás csökkenéssel számolnak a szezon végéig. Ennek hatása tartósan magasabb árakat eredményezhet, de azért ezt még nem lehet biztosra venni, hiszen egy ilyen áremelkedés rontja a versenyképességét az amerikai árunak. A belső felhasználás 8 millió tonnás csökkenése mellett „csak” alig 3 millió tonnás export csökkenést becsülnek, ami optimista feltételezés lehet, ha a többi piac kínálata valóban új emelkedik, mint ahogy várják az elemzők.

Az európai piacon nem is érvényesült ez a felfutás, a párizsi tőzsde szerdai augusztusi jegyzése minimálisan mozdult csak el.

A jelentés másik érdekessége volt a szójababra vonatkozó változatlan előrejelzés – itt nem számolnak (egyelőre?) terület vagy hozam csökkenéssel, sőt a 2018/19-es, folyó szezon exportjának újabb 2 millió tonnás várható csökkentése miatt a zárókészletek emelkedése várható. Az export így mintegy 10 millió tonnával lesz kevesebb, mint volt a 2017/18-as évben. Ez a következő szezonra is jelzett alacsonyabb export volumen várhatóan tovább növeli a készleteket, így az USA szójabab készlete egy év alatt megduplázódhat. Ez volt az a tény, ami miatt a kukorica erőteljes emelkedése ellenére sem erősödött hasonló mértékben a szójabab jegyzése.

Az európai vetülete a repce árának csökkenésében jelentkezett szerdán, 3 EUR/to-s lemorzsolódást eredményezve.

Az elmúlt napok áralakulását mutatja a barchart.com alábbi ábrája, ami a párizsi tőzsdei jegyzések és az amerikai jegyzések változását mutatja az elmúlt 3 hónapban, a március elejeihez képest:

A legjobban felfutó vonal az amerikai tőzsdei jegyzés a kukoricára, míg a másik három az európai jegyzés a búzára, a kukoricára illetve repcére.

A kukorica felfutásán túl figyelemre méltó, hogy a búza jegyzése hogyan fordult meg június első napjaitól (fekete vonallal jelölt).

A fizikai piac keddi eseménye volt, hogy Egyiptom tender hirdetett új-termésű búza vételére, idén először és az elfogadott ajánlatok egy-egy orosz és romániai hajóra mintegy 15,-USD/to-s csökkenést eredményeztek a korábbi árakhoz képest. Az elfogadott ár 197,49 USD/to volt FOB Román kikötő, míg a legmagasabb ajánlat 215,51 USD/to.

Az egyiptomi tender árából kiindulva az itthoni árakra is további nyomás nehezedhet – a 12,5 % fehérjetartalmú malmi búza árszintje a Duna közelében 46.000,- – 47.000,- Ft/to-ra adódik. A mostani eladói nagyon gyér ajánlatok ennél jóval magasabbak, a dunai kikötőktől 100 km-es távolságon belül is 48.000,-Ft/to fölött vannak, pedig a rakodási és fuvarköltségek miatt a legalább 2500,- – 3.000,-Ft/to-s költséggel kell számolni. Nem alakult ki még a piac, de ha ez a tendencia fog érvényesülni, úgy az egyéb export eladások árszintjében is érvényesülni fog és az új-termésű búza értékesítése csúszhat.

Az olajosmagvak árában volt az elmúlt napokban a remény a jobb árakra, ez a keddi becslés és a hírek az európai és ukrajnai olajosmag termés-kilátásokról viszont azokat is lehűthetik és a diagrammon kék vonallal jelölt repcejegyzés tovább mehet lefelé.

Mindent egybevetve változatlanul az a véleményem, hogy több az árak lanyhulására utaló adat, mint ami az erősödést támasztaná alá.

Terményárak: felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019. augusztus 16. 09:08

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

A szaúd-arábiai szabályozásmódosítás miatt csökken a búza ára

2019. augusztus 10. 04:52

A búza ára 2,1 százalékkal vékánként 498,25 dollárcentre csökkent annak hatására, hogy Szaúd-Arábia könnyít a búzaimport szabályozásán.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Veszélybe kerülhet a Bayer idei profitcélja

2019. július 31. 08:45

11,5 milliárd eurós bevételre tett szert a Bayer a második negyedévben, ami hajszállal ugyan, de alulmúlja az elemzők által prognosztizált 11,57 milliárdot, és 21 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Latolgató

2018. április 29. 05:54

A kökénybokrok menyasszonyi dísze már hervadóban van, és az idő is egyre melegebbre fordul. Egy ember megy az úton...

Hódmezővásárhelyen folytatódik a Terménypiaci Képzési Napok programsorozat

2018. április 5. 07:34

Ha terményét minél kedvezőbben értékesítené, akkor kihagyhatatlan a képzési program!

Terményárak: áremelkedés, amit nem a hiány mozgat…

2019. május 27. 13:07

A május 20-ával kezdődő hét újabb áremelkedést hozott minden terménynél és ennek oka a kiugróan sok csapadék az USA-ban.