Terményárak
Terményárak

A pénteki amerikai termésjelentésére vár a piac

A pénteki amerikai termésjelentésére vár a piac

Agrofórum Online

Amerikában vegyes hangulatú kereskedést hozott a szerdai nap, Európában inkább az eladók kerültek fölénybe a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,5 százalékkal, a szójabab pedig 0,7 százalékkal lett olcsóbb, miközben a kukorica 1,4 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce ára viszont újra emelkedett.

A gabona- és olajosmag-kereskedők egyre inkább az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pénteki nagy termésjelentésére összpontosítottak”

– mondja Arlan Suderman, a StoneX vezető árupiaci közgazdásza.

Ez lesz az első olyan termésjelentés, amely hivatalosan tartalmazza az USDA becsléseit az új, 2023/2024-es gazdálkodási évre. A fő hangsúly azonban valószínűleg az USDA keresleti becslésein lesz. Ennek igazolnia kell a kukorica és a szójabab iránti kereslet jelentős növekedését, amelyek megakadályozhatják az amerikai belföldi kukorica- és szójabab-készletek jelentős növekedését.”

Arlan Suderman azt is megjegyezte, hogy megkezdődtek a hivatalos tárgyalások a Fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezés meghosszabbításáról. Megállapodás hiányában az üzlet várhatóan május 18-án járhat le.

Újraindult a hajók ellenőrzése, kedden három hajót vizsgáltak meg, szerdán pedig további négyet értékeltek a Fekete-tengeri együttműködés keretében, amely a gabona és egyéb agrártermékek Ukrajnából való kiszállítását biztosító megállapodás részeként működik – közölte az ENSZ. Spanyolország volt a fő célállomás, öt hajó indult az európai országba, és különböző mennyiségű kukoricát, árpát és búzát szállított. Az egyik hajó Libanonba tart búzát szállítva, a másik pedig Kínába megy napraforgóliszttel – közölte a szervezet.

Európában a malmi búza 1,75 eurós mínusz után 232,25 euróba, a kukorica 0,5 eurós árcsökkenést követően 227,75 euróba, a repce 1,5 eurós áremelkedés hatására 435,75 euróba, a takarmánybúza pedig 1,5 angol fontos mínusz után 182,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Új megoldás a repce tavaszi rovarkártevői ellen

2021. január 25. 08:22

A kertészeti kultúrákban már jól ismert etofenprox hatóanyagú Trebon OSR, új és hatékony lehetőség a repce növényvédelmében.

Párizsban és Chicagóban is olcsóbb lett a kukorica a múlt héten

2020. szeptember 7. 05:54

A párizsi árutőzsdén is az észak-amerikaihoz hasonló trend bontakozott ki. A kukorica olcsóbb lett, de a többi fontosabb agrártermék kurzusa itt is emelkedett.

KWS repce hibridek: Kulcs a sikerhez!

2020. július 20. 08:29

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodnak.

A virágzat védelmével a termésveszteség ellen

2024. április 4. 12:40

A repce virágzásától a jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem időszaka kezdődik. A szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum jelenti az egyik legnagyobb veszélyt.