Terményárak
Terményárak

A szójabab ára havi mélypontról pattant vissza

A szójabab ára havi mélypontról pattant vissza

Agrofórum Online

A vevők uralták a terménypiacokat a pénteki kereskedési napon, a főbb árucikkek szinte mindegyike drágult. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab pedig 1,2 százalékkal drágult, viszont a repce 2,8 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói gabona határidős jegyzésárai pénteken emelkedtek, a szójabab egy nappal azután, hogy egy hónapos mélypontot ért el, visszapattant, miközben a piacok beárazták az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USA) keresleti/kínálati adatait.

Kétféle adat

A befektetők értetlenül álltak az USDA és a brazil növénytermesztési ügynökség, a Conab kukorica- és szójabab-termelésre vonatkozó becslései között.

Az USDA csütörtökön a brazil szójabab 2023/24-es termésére vonatkozó becslését változatlanul 155 millió tonnára hagyta, míg a Conab 146,522 millió tonnára csökkentette előrejelzését a kedvezőtlen időjárás miatt.

Nem hisznek az USDA-nak

Jim Gerlach, az A/C Trading elnöke szerint az USDA előrejelzése „bolondos”, és a pénteki áremelkedés ezt jelzi.

„Csak a készpénzpiacokat kell megnézni – mondta. – A brazil szójabab bázis egy viharos, dörgő emelkedést írt le. Ez azt sugallja, hogy a brazil termésbecslés valószínűleg közelebb áll a valósághoz, mint az USDA termésbecslése.”

Őszre kiderül

Csak augusztusban vagy szeptemberben derül ki, hogy az USDA vagy a Conab van-e közelebb a valósághoz, amikor Brazília export- és feldolgozási adatokat tesz közzé – mondta Dan Basse, az AgResource Co. elnöke.

Betegség miatti károk

Az USDA csütörtökön 1 millió tonnával 55 millió tonnára csökkentette az argentin kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését. Az argentin rosarioi gabonatőzsde szerdán 6,5 millió tonnával 50,5 millió tonnára csökkentek kilátásaik a spioplasma-betegség okozta károkra hivatkozva.

Elemzők szerint a búzapiacon aggodalomra ad okot az ukrajnai háború eszkalációjának veszélye, amely megzavarja a fekete-tengeri kereskedelmet.

Minden drágult

Európában a malmi búza 2,5 eurós plusz után 203,5 euróba, a kukorica szintén 2,5 eurós áremelkedést követően 194,5 euróba, a repce 7,5 eurós megugrás hatására 459 euróba, a takarmánybúza pedig 1,75 angol fontos plusz után 171,75 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Két hetes csúcs után csökken a szójabab ára

2020. május 29. 08:03

Európában rossz napja volt a repce befektetőinek, de a másik három gabonafajta kivétel nélkül drágult a következő határidőre.

Kína miatt mérséklődött a szójabab ára

2020. május 20. 05:36

Európában inkább a mínuszok domináltak a következő határidőre, de a hosszabb távú kilátások már biztatóbbak az agrárpiaci termékek területén.

Mínuszok napja az agrárpiacokon

2020. június 27. 08:34

Az amerikai kukorica- és szójabab-határidők ötödik napja estek pénteken annak hatására, hogy a közép-nyugati termőterületeken a termés várható növekedését hozzák az esőzések.

Összefüggést találtak a kukorica vetésideje, valamint a termésmennyiség és -minőség között

2024. február 19. 16:40

Érésidő szempontjából mely kukorica hibrideket érdemes választaniuk a gazdáknak Magyarországon, ha stabil, netán kiemelkedő termésmennyiségre és -minőségre vágynak? Erre adott választ egy közelmúltbeli előadás.