Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A kukoricatermesztés nehézipara, a hibrid- és csemegekukorica védelme

A kukoricatermesztés nehézipara, a hibrid- és csemegekukorica védelme

Agrofórum Online

A hibridkukorica vízigényes kultúra, az öntözési lehetőségek szűkössége, az izolációs távolság betartása sok esetben nem teszik lehetővé a vetésváltást. A monokultúrás termesztés a rovarkártevők esetében az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera), a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis), a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) vagy a közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) esetében sajátos növényvédelmi problémákat vett fel.

Mind a négy esetben már az előző évben el kell kezdeni a védekezést, lehetőleg olyan készítménnyel, ami sokoldalúan oldja meg e problémákat. Erre remekül alkalmazható az FMC-Agro rovarölő szere, a Steward®. Vegyük sorra külön-külön a károsítókat!
Amerikai- kukoricabogár: első évben a levelek hámozgatásával, a bibeszálak rágásával okoz gondot, másodéven a lárvakártétel az állomány dőlését idézi elő. Védekezni a Steward® segítségével az első évtől lehet és kell. Tartamhatása révén 10-14 napon keresztül megvédhetjük a bibeszálakat a károsítástól, biztosíthatjuk a termékenyülést. Ha elpusztítjuk az imágókat, nem lesz a második évben lárvakártétel és miatta dőlés.

Amerikai kukorcicabogár akcióban (2020.07.13)

Kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke: az első nemzedékük ellen címerhányáskor elvégzett Coragen® kezelés után 10 nappal, bajusznövekedés idején permetezzük ki a Steward® rovarölő szert, így térben és időben meghosszabbítjuk kultúránk védettségét mindkét károsító ellen. Mindkét kártevő érzékeny e rovarölőkre, így könnyen és hatékonyan irthatóak.
Takácsatka: a második-harmadik termelési évtől kezd felszaporodni a monokultúrás állományokban, amikor piretroidokat használunk a hibridek rovarvédelmére. A Steward® használata esetén nem lesz szükség a takácsatka elleni védekezésre, mert a készítmény szelektív, a biológia védelemben segítségünkre lévő rovarokat (pl. ragadozó atkák) nem pusztítja el. Eredményeképpen a magas ragadozóatka-populáció kontroll alatt tartja a káros takácsatkákat.
 
Csemegekukoricában is az öntözés miatti korlátok és a rovarkártevők okozzák a legtöbb gondot. A hibridtől eltérően a vetésváltás miatt más jelentőséggel bírnak a károsítók, itt a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke okozzák a legtöbb gondot. A kártevők által igen kedvelt, sokáig zsenge csemegét tehát hosszú időn át kell megvédenünk.

Gyapottok-bagolylepke imágó kései csemegében (Kisújszállás, 2019/08/17, Fotó: Szélles Tibor)
Kukoricamoly 2. nemzedékének lárvái csemegekukoricán (Karcag, 2018.08.20.Fotó: Szélles Tibor)

A sikeres csemegekukorica-termesztésben a Steward® a rovarvédelem fontos technológiai eleme. A kukorica 60-70%-os címerhányás időszakában (a kukoricamoly tojásrakásakor) elvégzett Coragen® kezelést követően 10 nappal, a bajusznövekedés idején jön el az ideje a Steward® rovarölővel történő védekezésnek. Így tovább visszük a kukoricamoly elleni védelmet és elkezdjük a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést is. Másodvetés esetén ilyenkor már augusztust-szeptembert írunk, amikor a meleg miatt tetőzik a gyapottok-bagolylepke-fertőzés. Ilyenkor ismételt Steward® rovarölő szeres védekezés szükséges, amit a sikeres technológia érdekében harmadik kezelésként, a második rovarölős kezelés után 10-14 nappal kell elvégezni. Ez esetben a rövid, 3 napos élelmezésegészségügyi várakozási idő a rugalmas betakarítást és a biztos rovarvédelmet segíti.

Steward® használatának további előnyei:

Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, vagyis bármikor folytathatjuk a műveleteket az állományban.
Méhekre mérsékelten veszélyes, így virágzáskor méhkímélő technológiával, azokat nem károsítva oldhatjuk meg a rovarvédelmet.
Integrált technológiába beilleszthető, zöld készítmény.
Élelmezésegészségügyi várakozási ideje rövid: 3 nap.
Kiváló permetléstabilitás jellemzi (3 nap, pH 5-10, 2-40 oC).
Jól keverhető más készítményekkel.
Lineár öntözővel kijuttatható (chemigation).
Engedélyezett dózisa 170 g/ha, könnyen kezelhető.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.
Facebook: @FMCAgroHungary

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Virtuális séta: a Wageningen Egyetem új kutatóbázisa

2021. október 24. 08:36

A Serre Red egy teljes egészében elektromos működtetésű üvegházrendszer, melynek a növényi vírusok, patogén gombák és baktériumok, a genetikailag módosított növények biztonságos kutatása a funkciója, valamint oktatási szempontból tölt be alapvető szerepet.

„Ne menj a növények közé, mert lisztharmatos leszel”

2023. június 10. 08:40

Egy termesztőkből álló csoport lépett be egy olyan részlegbe, ahol uborkakísérlet folyt, amely során a növények telis-tele voltak lisztharmattal.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2019. november 2. 04:56

Klimatikus adottságai révén a Mecsek környékét tartják régóta hazánk egyik legjobb őszibarack-termesztő vidékének.