Terményárak
Terményárak

Kedvezőtlenül alakult az őszi búza hozama Békés megyében

Kedvezőtlenül alakult az őszi búza hozama Békés megyében

Agrofórum Online

Az őszi búza termésátlaga hektáronként 3,76 tonna volt, ami 19 százalékkal marad el az előző évitől.

Békés megyében tavaly az őszi búza termésátlaga hektáronként 3,76 tonna volt, ami 19 százalékkal marad el az előző évitől, a terméskiesés legfőbb oka a mezei pocok kártétele volt – mondta az MTI-nek Barabás Béla, a Békés megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

A KSH első háromnegyed éves jelentése szerint a megyék összehasonlításában az őszi búza termelésében meghatározó Békésben volt a legalacsonyabb a hektáronkénti termésátlag, egy tonnával maradt el az országosan mért 4,7 tonnás átlaghozamtól.

Barabás Béla elmondta, hogy tavaly a pockok évtizedek óta nem tapasztalt mértékben elszaporodtak Békés megyében, száz hektáros búzatáblákat taroltak le, gyérítésük pedig kevés eredményt hozott. A hozamkiesésben kisebb mértékben szerepet játszott a kedvezőtlen csapadékeloszlás is, a késő téli és a kora tavaszi aszály, valamint a szintén ritkán megjelenő vörös rozsda kártétel.

Békés megyében tavaly 100 ezer 100 hektáron termeltek őszi búzát, ahonnan összesen 370 370 tonna termést takarítottak be. A jelentősebb kalászosok termésátlaga szintén elmaradt az országos átlagtól. Őszi árpát 15 ezer hektárról takarítottak be, 56 ezer tonna mennyiségben, a termésátlag hektáronként 3,7 tonna volt. A gazdálkodók 2014-ben 4,1 hektárról takarítottak be zabot, tavaszi árpát 6,2 ezer hektárról, a terület mind a két növény esetében kétszerese volt az előző évinek.

(MTI)

Drágulhat a szójabab: aláírhatták az első megállapodást Kínával

2019. december 13. 14:02

Cserébe Kína agrártermékeket vásárol majd az Egyesült Államokból. A Bloomberg forrásai szerint felmerült az is, hogy csökkentik a már kivetett vámokat, ám erre most várhatóan nem kerül sor.

Pluszban a fontosabb agrártermékek

2019. december 13. 13:08

A szójabab 0,6, a kukorica 1,7, a búza pedig 2,2 százalékkal drágult a chicagói árutőzsdén. Mindháromnál a friss exportkereslettel magyarázható a drágulás.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Őszi búza és hibridbúza őszi tápanyag-utánpótlása

2018. október 30. 12:27

Jobb talajokon, kedvező körülmények között az őszibúza-fajták egy része már képes 8-10 t/ha termésre, és ezzel a búza is belépett a tápanyagigényes növények táborába, így egyre nagyobb szerep jut a fajta- és ma már hibridspecifikus tápanyagellátásnak. Az őszi tápanyag-utánpótlás megtervezése során fontos szem előtt tartani, hogy a hangsúly kisebb mértékben a nitrogén, nagyobbrészt pedig a foszfor- és a káliumellátáson múlik.

Terménypiac: folyamatosan csökkennek a jegyzések

2018. június 20. 09:19

Továbbra is meglehetősen csendes a kereskedés, és főként ennek tudható be, hogy a jegyzések folyamatosan csökkennek.

Így aratják az őszi búzát Tabajd határában (VIDEÓK)

2018. július 4. 09:07

Zsár Ernő Tamás tabajdi fiatal gazdálkodót látogattuk meg, ahonnan élőben jelentkeztünk a fülkéből, valamint drónvideót is készítettünk.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

2018. március 26. 09:13

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.