Terményárak
Terményárak

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

Agrofórum Online

Alapvetően csökkentek az árak a terménypiacokon a szerdai kereskedési napon, egyedül az amerikai kukorica kurzusa jelentett kivétel.

Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A kukorica közben 1 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az őszi búza termése jól alakul, így Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nagyobb exportra lát lehetőséget. Az árcsökkenéssel az amerikai búzaárak versenyképesebbé válnak a fekete-tengeri exportálható készletek csökkenése közepette.

Változó ütem

A gabonapiaci jelentés kevés új információt közölt az Egyesült Államok terméseiről, ami a gabonakereskedők figyelmét az időjárási helyzetre irányította.

„A jelentésből úgy tűnt, hogy az USDA inkább a termelési frissítésekre koncentrált, hogy meglássa, vajon az időjárás lesz-e a változás katalizátora a július 12-i jelentésben” – mondta Naomi Blohm, a Total Farm Marketing munkatársa.

Jelentésében az USDA változatlanul hagyta az amerikai kukorica és szójabab terméskilátásait, míg a búzáét megemelte. A felülvizsgálatok hiánya minimálisra csökkentette a jelentés árakra gyakorolt hatását.

Hőhullám

Magas hőmérséklet és átlag alatti csapadék várható június végén az Egyesült Államok középső részén – olvasható az AgResource közleményében. A cég szerint a hőmérséklet az idén tavasszal felgyülemlett talajnedvesség gyors csökkenését okozhatja. „A szélsőséges hőség aggasztó időjárási trend júliusban” – hívta fel a figyelmet a cég.

Gyors értékesítési hullám

Kína visszatér az amerikai szójabab vásárlásához, és az USDA megerősítette, hogy kevesebb mint egy héten belül a harmadik eladást hajtják végre. 106 000 tonna szójababról szóltak a hírek a 2023/24-es gazdálkodási évre. Péntek óta 314 000 tonna szójababot adtak el Kínának. Az érdeklődés megugrását a brazíliai adóváltozás is okozza, amely miatt az ottani gazdák nem szívesen adnak el gabonát.

Fagyos hangulat

Európában a malmi búza 6,5 eurós mínusz után 240 euróba, a kukorica 3,25 eurós árcsökkenést követően 214,75 euróba, a repce 4,75 eurós lejtmenet hatására 465 euróba, a takarmánybúza pedig 9,25 angol fontos mínusz után 175 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

A búza ára 3 százalékkal csökkent egy hét alatt

2021. február 8. 06:09

Egy tonna búza 235,7 dollárba került a 3,2 százalékos mínusz után, a kukorica tonnánkénti ára 215,98 dollárra emelkedett.

A betakarítási nyomás miatt csökken a szójabab ára

2020. október 13. 05:53

A párizsi árutőzsdén nem volt határozott iránya a kereskedésnek. A kukorica és a malmi búza kurzusa emelkedett a következő határidőre, de a repce és a takarmánybúza olcsóbb lett a nap végére.

Vegyesen mozogtak az európai terményárak hétfőn

2024. január 16. 09:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a takarmánybúza és a kukorica kurzusa viszont mínuszban zárt a következő határidőre.

Csökkenhet az orosz búza vetésterülete

2021. október 7. 06:18

Az őszi búza vetése az elmúlt napokban tovább csökkent a normál ütemhez képest, miután a munkálatok elkezdődtek.