Terményárak
Terményárak

Olcsóbb a búza a jó terméshelyzet miatt

Olcsóbb a búza a jó terméshelyzet miatt

Agrofórum Online

Erős eladói nyomást lehetett érezni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2,1 százalékkal, a szójabab 0,4 százalékkal, a repce pedig 4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap, a kukorica árszintje stagnált. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) termésbesorolásai azt mutatják, hogy az őszi és a tavaszi búza terméskörülményei egyaránt javultak a tavalyi évhez képest – különösen a tavaszi búza mutatott erős eredményt.

A tavaszi búza vetése 94%-ban fejeződött be, megelőzve az ötéves átlag 90%-át. A tavaszi búza mintegy 74%-a jó vagy kiváló állapotban van, szemben a tavalyi 64%-kal. Ráadásul az őszi búza 49%-a jó vagy kitűnő állapotban van, ami 1 százalékponttal magasabb eredmény a múlt hetinél, és 13 százalékpontos emelkedés a tavalyi évhez képest.

Megtört az emelkedő trend

Ez nyomást gyakorolt a búza árára kedden, megelőzve az orosz termőterületek időjárásával kapcsolatos aggodalmakat. „Az emelkedő trend megtört a chicagói búza, a kansasi búza és a minneapolisi búza esetében” – mondta Naomi Blohm, a Total Farm Marketing munkatársa.

Kőolaj

A csökkenő kőolajárak is nyomást gyakoroltak a gabonára kedden. „A befektetési alapok ezért továbbra is búzát, kukoricát és szójababot árulnak” – áll az AgriTel közleményében. A kőolaj határidős jegyzésára öt egymást követő kereskedési napon esett, kedden 1,3%-kal. Az olaj és a gabona kapcsolatban áll egymással, mivel a járművek üzemanyag-ellátásában egyre jobban elterjednek a megújuló üzemanyagok, például az etanol és a szójababolaj.

Időjárási prémium

A hétfői terményjelentés kevés olyan adatot mutatott ki, amely alátámasztja az időjárási prémium hozzáadását a meglévő határidős árakhoz. „A június általában jó hónap a kukorica ára szempontjából, mivel időjárási prémiumot ajánlanak a piacon, de jelenleg semmi sem utal arra, hogy mélypontot találtunk volna” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa.

Nyugalom a viharok előtt

Míg az időjárás májusig többnyire támogatta az Egyesült Államokban a vetést, a nyári hőség és az aktív hurrikánszezon a nyár későbbi szakaszában megmozgathatja a gazdálkodók zökkenőmentes tevékenységét.

Határozott mínuszok

Európában a malmi búza 0,25 eurós mínusz után 258,5 euróba, a kukorica 6,5 eurós árcsökkenést követően 221 euróba, a repce 9,25 eurós lejtmenet hatására 470 euróba, a takarmánybúza pedig 2,35 angol fontos mínusz után 195,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Esett a búza ára, mert Törökország szünetelteti az importot

2024. június 8. 10:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kilőtt a chicagói kukorica ára egy brazil adóterv miatt

2024. június 7. 11:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

A bizonytalanság miatt csökken az agrártermékek ára

2020. január 30. 09:02

Olyan szempontból a legrosszabbkor jött a koronavírus, hogy a gabonapiacon mindenki a kereslet élénkülésére számított a kereskedelmi egyezség aláírását követően.

Gyengén hozott a békési búza is, tovább csökkentek a felvásárlási árak

2023. július 19. 09:10

A búza 80 százalékát már learatták Békésben, ahol az eddigi 5,2 tonna/hektár körüli átlaghozammal nem túl elégedettek a gazdák. Egy évtized alatt 20 kilóval csökkent az egy főre jutó kenyérfogyasztás Magyarországon.

Az argentin szárazság miatt drágult a szójabab

2021. március 6. 11:25

Chicagóban a búza 0,6 százalékkal, a kukorica 2,7 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal drágult.

Már 11,3 millió tonna búzát arattak le Romániában

2021. augusztus 22. 06:41

A korábban vártaknak megfelelően a termés helyreállt az elmúlt években megszokott szintekre Romániában, amely az Európai Unió legnagyobb gabonaeladói közé tartozik Franciaországgal.