Szőlő-Bor

Pozitív volt Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege – Borpiaci jelentés

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2017-ben, mennyiségben 12 százalékkal javult, míg értékben 5 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva. Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt. Mindez az Agrárgazdasági Kutató Intézet borpiaci jelentéséből derül ki.

A PÁIR 2017-ben megkezdte az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok értékesített mennyiségének és árának figyelését, ezzel együtt a földrajzi jelzés nélküli, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok adatszolgáltatói köre is kibővült. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borokra vonatkozó információkat a jövőben folyamatosan közzétesszük.

A belföldön termelt oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára 20 ezer forint körül alakult 2018 februárjában. A vörös- és rozé borok közül a földrajzi jelzés nélküli borokat hektoliterenként 27 ezer forintért, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat 25 ezer forint/hektoliter áron értékesítették az év második hónapjában.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 58,7 ezer forint volt hektoliterenként 2018 februárjában. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borokat 43,7 ezer forint/hektoliter, a villányi borokat csaknem 61 ezer forint/hektoliter átlagáron értékesítették.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2017-ben, mennyiségben 12 százalékkal javult, míg értékben 5 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva. A borexport mennyiségben csaknem 3 százalékkal 618 ezer hektoliterre bővült, ugyanakkor értékben 5 százalékkal 20,6 milliárd forintra csökkent a megfigyelt időszakban. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (58 százalék) a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása 2 százalékkal 260 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 2 százalékkal 13,9 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok exportmennyisége csaknem 3 százalékkal 358 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor a kivitel értéke 18 százalékkal 6,7 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. Magyarország lédigbor-kivitelének 28 százaléka Csehországba, 26 százaléka Szlovákiába, 17 százaléka pedig Németországba irányult. Palackos borból a legtöbbet Csehországba (21 százalék), az Egyesült Királyságba (11 szá- zalék), Németországba (10 százalék) és Szlovákiába (8 százalék) szállítottuk. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, amelyek az összes export 75 százalékát tették ki.

Magyarország borimportja 18 százalékkal 153 ezer hektoliterre csökkent 2017-ben a 2016. évihez képest. Az import 72 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A lédig borok 98 százaléka Olaszországból érkezett. A palackos borok 38 százalékát Németországból, 21 százalékát Olaszországból, 11 százalékát Spanyolországból vásároltuk.

A palackozott borok behozatala 5 százalékkal 42 ezer hektoliterre emelkedett, míg a lédig boroké 25 százalékkal 111 ezer hektoliterre csökkent a megfigyelt időszakban. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke csaknem 4 milliárd forint volt 2017-ben, 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A palackos borok behozatalának értéke 10 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a lédig boroké 25 százalékkal csökkent.

Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt. A pezsgőimport 32 ezer hektolitert tett ki a vizsgált időszakban, 31 százalékkal esett vissza, értéke pedig 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A pezsgőbehozatal 57 százaléka Olaszországból, 27 százaléka Németországból származott. Pezsgőt számos országba exportáltunk, a legnagyobb mennyiségeket Szlovákiába és Romániába (20-20 százalék), továbbá Észtországba (16 százalék) és Svédországba (15 százalék) szállítottuk.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet borpiaci jelentésének letöltése >>>

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Borászati gyöngyszemek a Mediterráneum keleti medencéjéből

2019. március 19. 03:38

Izgalmas virtuális utazás élményét kínálja Dr. Séllyei Gábor, aki írásában történelmi és borászati szempontból páratlan vidékek – Ciprus, Libanon, Izrael – kínálta borkülönlegességeket mutat be.

Ezért fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése az agrárminiszter szerint

2019. március 2. 06:08

Nagy István szerint a szőlő-bor ágazat fejlesztése nem csak kulturális, hanem gazdasági és társadalmi érdek is. Az agrárminiszter a Borjog és Bormarketing konferencián elmondott beszédében fontos célnak nevezte a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtását.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.