Szőlő-Bor

Pozitív volt Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege – Borpiaci jelentés

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2017-ben, mennyiségben 12 százalékkal javult, míg értékben 5 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva. Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt. Mindez az Agrárgazdasági Kutató Intézet borpiaci jelentéséből derül ki.

A PÁIR 2017-ben megkezdte az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok értékesített mennyiségének és árának figyelését, ezzel együtt a földrajzi jelzés nélküli, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok adatszolgáltatói köre is kibővült. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borokra vonatkozó információkat a jövőben folyamatosan közzétesszük.

A belföldön termelt oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára 20 ezer forint körül alakult 2018 februárjában. A vörös- és rozé borok közül a földrajzi jelzés nélküli borokat hektoliterenként 27 ezer forintért, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat 25 ezer forint/hektoliter áron értékesítették az év második hónapjában.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 58,7 ezer forint volt hektoliterenként 2018 februárjában. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borokat 43,7 ezer forint/hektoliter, a villányi borokat csaknem 61 ezer forint/hektoliter átlagáron értékesítették.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2017-ben, mennyiségben 12 százalékkal javult, míg értékben 5 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva. A borexport mennyiségben csaknem 3 százalékkal 618 ezer hektoliterre bővült, ugyanakkor értékben 5 százalékkal 20,6 milliárd forintra csökkent a megfigyelt időszakban. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (58 százalék) a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása 2 százalékkal 260 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 2 százalékkal 13,9 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok exportmennyisége csaknem 3 százalékkal 358 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor a kivitel értéke 18 százalékkal 6,7 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. Magyarország lédigbor-kivitelének 28 százaléka Csehországba, 26 százaléka Szlovákiába, 17 százaléka pedig Németországba irányult. Palackos borból a legtöbbet Csehországba (21 százalék), az Egyesült Királyságba (11 szá- zalék), Németországba (10 százalék) és Szlovákiába (8 százalék) szállítottuk. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, amelyek az összes export 75 százalékát tették ki.

Magyarország borimportja 18 százalékkal 153 ezer hektoliterre csökkent 2017-ben a 2016. évihez képest. Az import 72 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A lédig borok 98 százaléka Olaszországból érkezett. A palackos borok 38 százalékát Németországból, 21 százalékát Olaszországból, 11 százalékát Spanyolországból vásároltuk.

A palackozott borok behozatala 5 százalékkal 42 ezer hektoliterre emelkedett, míg a lédig boroké 25 százalékkal 111 ezer hektoliterre csökkent a megfigyelt időszakban. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke csaknem 4 milliárd forint volt 2017-ben, 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A palackos borok behozatalának értéke 10 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a lédig boroké 25 százalékkal csökkent.

Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt. A pezsgőimport 32 ezer hektolitert tett ki a vizsgált időszakban, 31 százalékkal esett vissza, értéke pedig 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A pezsgőbehozatal 57 százaléka Olaszországból, 27 százaléka Németországból származott. Pezsgőt számos országba exportáltunk, a legnagyobb mennyiségeket Szlovákiába és Romániába (20-20 százalék), továbbá Észtországba (16 százalék) és Svédországba (15 százalék) szállítottuk.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet borpiaci jelentésének letöltése >>>

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Kihívás a piacilag helyes út megtalálása a szőlő- és borágazatban

2022. december 4. 10:07

Feldman Zsolt a konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.

A szőlőmagban rejlő kincseink

2020. február 7. 04:37

Bock József, a Bock Pince Kft. ügyvezető-tulajdonos elmondta, közel tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon hasznosítsák a borszőlő feldolgozásának egyik melléktermékét, a rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkező kékszőlőmagot.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.