Terményárak
Terményárak

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

Agrofórum Online

Az elcsendesedő negatív hangok eredményeként a gabonapiacok ismételten inkább gyengültek a 12. héten.

Az európai jegyzések követték a hét elején nagyot eső amerikai tőzsdei árakat és némi hullámzással ugyan, de összességében a piac tovább veszített erejéből.

A fő piac-alakító tényező változatlanul a dél-amerikai szója helyzet volt – a félelem az argentin termés további jelentős csökkenésétől volt a legfőbb támasza az áraknak. A várható termés mennyiségét az USDA (az USA Mg.Min-a) legutóbbi, két héttel ezelőtti becslésében még 45 millió tonnára tette és már ez is sokkolta a piacot. A hét elején az egyik holland bank elemzésében már azt sem zárta ki, hogy még a 40 millió tonnát sem fogja elérni a termés mennyisége. Figyelembe véve, hogy két éve még 56 millió tonnás termést regisztráltak, a csökkenés valóban megmozgathatja a piacokat. Az argentin exportot így most 30 %-kal várják kisebbre, mint volt az elmúlt években.

Összességében ez nem okozna nagy felfordulást, de a héten volt egy másik hír is, amivel együtt a csökkenő dél-amerikai kínálat már erősödő versenyt eredményezhet, mintegy kettős piacot kialakítva. A világ legnagyobb vevője Kína és a legutóbbi napokban sejtetni engedték kínai források, hogy ha tényleg életbe lép az USA import-korlátozása az acél termékekre, akkor válaszlépés jön. A világ globális vételeinek 64 %-kát kitevő kínai igényt nem lehet kielégíteni csak az USA-n kívüli forrásból, a 95 millió tonnás igénnyel szemben a lehetőség kb. 85-87 millió tonna, a brazil, az argentin és a paraguay-i export volument összeadva. Ez a lehetőség csökkent az argentin kiesés miatt majd 2 millió tonnával az elmúlt egy hónapban és ha igazolódnak a bankos előrejelzések, úgy még további 4-6 millió tonna csökkenés jöhet.

Másrészről viszont a szója piac árazása jórészt a chicagoi-i tőzsdéhez kötött és ha ott nincs kereslet és emiatt esni kezdenek az árak, az magával húzhatja a dél-amerikai árakat is. Így a megugró kínai kereslet Dél-Amerikában felfelé, az USA-beli bázis ár csökkenése lefelé mozdíthatja el a jegyzéseket – ebből alakulhat ki egy igen ideges, kiszámíthatatlan mozgása az áraknak.

Mindemellett a gabonaféléknél inkább a kedvezőbb időjárási feltételek váltak meghatározóvá. Ahol az esőt várták -Braziliában és az USA egyes részein-, ott megérkezett a csapadék, ahol meg a hidegtől féltek, itt előbb jött a hó és csak aztán a hideg. Mint az előző héten, most is a jó hírek domináltak.

A párizsi tőzsdei jegyzések is tükrözik a nyugalmat, az ó-termésre szóló határidőket még mozgatták a hírek, de az új-termésre (szeptemberre, illetve novemberre) már nem voltak hatással az éppen aktuális jó vagy rossz információk – igaz forgalom se nagyon volt, az meg kell a jegyzések változásához.

Az itthoni áralakulást nem tudta befolyásolni a nemzetközi helyzet – a régi viccel élve: nem engedtük át határainkon a nyugati világ hatását.

Elsősorban a kukorica ára tartja nagyon magát, folyik az erőpróba a termelők és a végfelhasználók között és lehet, hogy igazságtalan volt a megjegyzés, de az egyik árutulajdonos fogalmazott úgy, hogy „végre mi is részesedünk a feldolgozók extra profitjából”. Ez lehet igaz a kukoricára, de a búzára biztosan nem állja meg a helyét.

A malmi búza ára megközelítette az 50.000,-Ft/to-s szintet, de nem nagyon tud átlendülni felette. A hibátlan, jó minőségű áruért még elfogadható ez az árszint, de a malmok nem mehetnek egy bizonyos sikér-tartalom alá, mert azzal elveszítik a piacukat és ráadásul a hatósági előírásokat is be kell tartsák. A gyorsvizsgálattal megállapított fehérje tartalom alapján számolt és a „mosott” sikér közötti különbség idén nagyobb a szokásosnál és ez most a szezon vége felé okozhat meglepetéseket.

Mindemellett van kereslet, de úgy látom, a belföldi piac erősödése nem reális, a kényszer szülte ár-elfogadások visszaüthetnek. Emlékezhetünk még arra, mikor az olajosmagvak piacán alakult ki olyan helyzet, hogy érdemesebb volt a szomszédoktól behozni az alapanyagot, semmint itthon lekötni, egy jó évben ez már a kukoricára és a búzára is igaz lehet. Ezeknél a termékeknél a fuvarköltség arányaiban jóval nagyobb, mint a kétszer annyiba kerülő olajos-magvaknál, de lehet olyan helyzet, hogy nem mi fogunk délre szállítani, hanem onnan jön hozzánk az áru.

Most nem tartunk itt, hiszen van elegendő áru itthon, a kitartás a kérdés – ki tud tovább fennmaradni.

Meglátjuk majd, mit hoz a tavasz, a belvizes kb. 35 ezer szántó még nem katasztrófa, ne felejtsük a kukorica és a napraforgó tavaszra várt vetésterülete 1,3 millió hektár körüli – van még szabad terület, lehet még nagyon jó a termés!

Terményárak: korrekció az árakban, de nem fundamentális okok miatt

Végre megállt az árcsökkenés a terménypiacokon és némi erősödés volt megfigyelhető az árakban, de ez azonban inkább korrekció, mint trendforduló.

Olajozottan az olajosmag piacról

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Terményárak: 2019 átlagos év lehet átlagos árakkal?

Az első márciusi hét nem hozott megnyugvást, a piacokon továbbra is a csökkenő tendencia volt jellemző.

Terményárak: új termésű árszintek ó-termésű készletekre

Az elmúlt napokban a vevők részéről a kínálat agresszív és jelentős megugrásáról érkeztek hírek, van olyan piacunk, ahol a vevői igénnyel szemben 10-szeres kínálat jelent meg.

Növények védelme a természet erejével

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

2018. március 6. 13:47

280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az EU-ban

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az amerikai szójabab részesedése a júliusi 360 ezer tonnával 37 százalékra nőtt az uniós importban, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal.

2018. augusztus 3. 06:52

Ha szója, akkor csakis GMO-mentes jöhet szóba Magyarországon

Magyarország deklarálta GMO-mentességét, ami piaci előnyt jelent. Cél, hogy legalább 100 ezer hektáron 300-350 ezer tonna szóját állítsanak elő, amivel az import mintegy fele kiváltható lenne.

2018. december 3. 15:33

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

2018. március 8. 10:24