Állattenyésztés
Állattenyésztés

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

Agrofórum Online

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Olaszországban már a hadsereg bevetését fontolgatják a rendkívül ragályos betegség leküzdésére. A pármai sonka hazájában a következő három-öt évben egymillió vaddisznót akarnak leölni a hadsereg segítségével annak érdekében, hogy 60-80 százalékkal csökkentsék az állományt.

Nincs vesztegetni való idő

Ha a betegség átterjedne a házisertésekre, a gazdasági kár óriási lenne. A sonkagyártók évente mintegy 1,7 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le a pármai sonkával. Az 1963 óta létező Prosciutto di Parma konzorcium, amely a sonka minősítését és jelölését is végzi, ezért arra figyelmeztet, hogy nincs több vesztegetni való idő. A hadsereg bevetését is kérik a vaddisznók elpusztítására. Emellett növelni kell a biológiai biztonságra, a csapdákra és a kerítésekre szánt forrásokat, és több vadászt kell alkalmazni.

Az export is megnehezült

Emilia Romagna régióban, ahol a sonkagyártás fellegvára, Parma is található, eddig 105 esetben találtak ASP-vel fertőzött vaddisznót. Ez már most hatással van például a pármai sonka Kanadába irányuló exportjára. Vincenzo Caputo, a sertéspestis elleni küzdelemmel foglalkozó nemzeti munkacsoport vezetője ezért beleegyezett, hogy a hadsereg segítségét kéri a vaddisznóállomány kontrollálásához.

Emilia Romagna tartományi kormánya szerint a vaddisznók számát drasztikusan csökkenteni kell. Országos vészhelyzet van, és az ASP-vírust ki kell irtani.

Mitől különleges a pármai sonka?

Készítésének hagyománya évszázadokra, egészen a római időkig nyúlik vissza. Akkoriban a sonkát sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy ne romoljon meg és megőrizze az ízét. Ma is az ősi módszerekhez hasonlóan készítik, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. Például csak bizonyos régiókból származó, kukoricával és tejjel etetett disznók sonkája használható.

2022-ben 7 850 000 pármai sonkát gyártottak, ennek 67%-át Olaszországban fogyasztották el, 33%-át pedig exportálták.

A termék hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli, csontos combot először sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák és három hónapra érlelőkamrába teszik. Ezután bezsírozzák, hogy megvédjék a kiszáradástól, és legalább egy teljes évig levegőn érlelik.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kettős mérce miatt hátrányba kerülhetnek a baromfipiacon az európai termelők

2024. május 18. 16:10

Az ágazatot komoly kihívás elé állítja a madárinfluenza, a járvány miatt kiszámíthatatlanabbá vált a termelés, valamint a kereskedelem.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Közeledik a sertéspestis Horvátország felől

2023. november 11. 15:10

Továbbra is fenntartjuk a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizáljuk a sertéspestis behurcolásának kockázatát – jelentette ki közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter, aki dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvossal közösen Baranya vármegyében egyeztetett az állategészségügy helyzetéről a sertéstenyésztőkkel.

Állataik leölése ellen lázadtak fel a gazdálkodók

2018. november 2. 20:37

Tovább terjed Romániában az afrikai sertéspestis (ASP), a héten az olténiai Dolj megyében is megjelent a kór, ahol az érintett gazdák fellázadtak a jószágaik leölésére érkező állategészségügyi szakemberek ellen.

Nincs ok pánikra: semmi gond a hazai sertéshússal

2018. május 3. 09:03

A NAK felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények.

Még nincs fertőzött házi sertés hazánkban

2018. április 26. 13:51

Fontos hangsúlyozni, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.