Zöldség-Gyümölcs

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

Agrofórum Online

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

A tavalyi rendkívüli áremelkedéseket hozó év után, idén, úgy tűnik, helyreállhat a világ rendje. A műtrágya és ennek következtében az élelmiszer alapanyag- és takarmányárak nagyot estek. Azonban akadnak kivételek.

A narancslé tőzsdei ára – merthogy ilyen is van – ugyanis 1967 óta nem látott szintre emelkedett. Ennek oka, hogy a kínálat, tehát a narancstermesztés globálisan visszaesőben van, részben az amerikai kontinensen tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt, részben pedig mert egy agresszív baktérium, a sárgasárkány-kór fertőzi a növényeket és teszi tönkre a termést.

Ugyan a tőzsdei előrejelzések hosszú távon a helyzet javulását feltételezik – de mit vásároljunk idén télen a C-vitamin-hiány megelőzésére, ha a narancslé árát már nem tudjuk vagy nem akarjuk megfizetni?

Szinte minden zöldség és gyümölcs tartalmaz valamennyi C-vitamint, ezek egy részét nyersen érdemes fogyasztani, mert hő hatására a C-vitamin elbomlik. Nőknek a napi ajánlott bevitel legalább 75 mg C-vitamin naponta, férfiaknak 95 mg. Lássuk, melyek azok a források, amelyekkel ez az érték könnyen teljesíthető.

  • Kaliforniai paprika: a gyerekek is szeretik a szép, színes paprikákat, és félcsészényi (1 csésze kb. 250 ml) összevágott piros kaliforniai paprika 95 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy zöld 60 mg-ot.
  • Chilipaprika: ha szereti a csípőset, akkor jó helyen jár, egy kisméretű chilipaprikában ugyanis 64 mg C-vitamin rejtőzik. Egyen meg belőle kettőt, ha jólesik, és rögtön túlteljesítette a napi szükségletét.
  • Brokkoli: egycsészényi 102 mg-ot tartalmaz, amit elfogyaszthat tésztához, vagy kicsit megpirítva önmagában is finom.
  • Kelbimbó: ha létezne a mondás, hogy aki a kelbimbót szereti, rossz ember nem lehet, sokan lennének a földgolyón, akik inkább a sötét oldalt választják. Valóban elég jellegzetes ízű zöldség, de egy csészényi 48 mg C-vitaminnal tölti fel a szervezetünket, és hirtelen megpirítva édessé és ízletessé válik.
  • Karalábé: egy csésze karalábé 89 mg C-vitamint tartalmaz. Kicsit hőkezelve ugyan ez az érték csökken, viszont nagyon finom és kalóriaszegény köretet kap.
  • Kivi: igazi téli gyümölcs nálunk, akár önmagában, akár gyümölcssalátába belekeverve. Egyetlen darabban 64 mg C-vitamin van, így kiváló és egészséges nassolnivaló.
  • Káposzta: 56 mg C-vitamin egy csészében, ráadásul az egyik legolcsóbb, egész évben kapható zöldségünk, akár nyersen, akár savanyítva, de még enyhén hőkezelve is marad benne vitamin. Tehát nincs kifogás, ha természetes C-vitamin-forrást kell keresni! 

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Szükséghelyzeti engedélyek zöldségtermesztőknek

2020. március 16. 11:01

A levél- és gyökérzöldséget termesztőknek egyre nehezebb (szinte lehetetlen) a csökkenő szerpaletta mellett megoldani a gyomirtást, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 03. napján kelt határozataiban engedélyezte az alábbi növényvédő szerek alkalmazását.