Zöldség-Gyümölcs

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

Agrofórum Online

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

A tavalyi rendkívüli áremelkedéseket hozó év után, idén, úgy tűnik, helyreállhat a világ rendje. A műtrágya és ennek következtében az élelmiszer alapanyag- és takarmányárak nagyot estek. Azonban akadnak kivételek.

A narancslé tőzsdei ára – merthogy ilyen is van – ugyanis 1967 óta nem látott szintre emelkedett. Ennek oka, hogy a kínálat, tehát a narancstermesztés globálisan visszaesőben van, részben az amerikai kontinensen tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt, részben pedig mert egy agresszív baktérium, a sárgasárkány-kór fertőzi a növényeket és teszi tönkre a termést.

Ugyan a tőzsdei előrejelzések hosszú távon a helyzet javulását feltételezik – de mit vásároljunk idén télen a C-vitamin-hiány megelőzésére, ha a narancslé árát már nem tudjuk vagy nem akarjuk megfizetni?

Szinte minden zöldség és gyümölcs tartalmaz valamennyi C-vitamint, ezek egy részét nyersen érdemes fogyasztani, mert hő hatására a C-vitamin elbomlik. Nőknek a napi ajánlott bevitel legalább 75 mg C-vitamin naponta, férfiaknak 95 mg. Lássuk, melyek azok a források, amelyekkel ez az érték könnyen teljesíthető.

  • Kaliforniai paprika: a gyerekek is szeretik a szép, színes paprikákat, és félcsészényi (1 csésze kb. 250 ml) összevágott piros kaliforniai paprika 95 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy zöld 60 mg-ot.
  • Chilipaprika: ha szereti a csípőset, akkor jó helyen jár, egy kisméretű chilipaprikában ugyanis 64 mg C-vitamin rejtőzik. Egyen meg belőle kettőt, ha jólesik, és rögtön túlteljesítette a napi szükségletét.
  • Brokkoli: egycsészényi 102 mg-ot tartalmaz, amit elfogyaszthat tésztához, vagy kicsit megpirítva önmagában is finom.
  • Kelbimbó: ha létezne a mondás, hogy aki a kelbimbót szereti, rossz ember nem lehet, sokan lennének a földgolyón, akik inkább a sötét oldalt választják. Valóban elég jellegzetes ízű zöldség, de egy csészényi 48 mg C-vitaminnal tölti fel a szervezetünket, és hirtelen megpirítva édessé és ízletessé válik.
  • Karalábé: egy csésze karalábé 89 mg C-vitamint tartalmaz. Kicsit hőkezelve ugyan ez az érték csökken, viszont nagyon finom és kalóriaszegény köretet kap.
  • Kivi: igazi téli gyümölcs nálunk, akár önmagában, akár gyümölcssalátába belekeverve. Egyetlen darabban 64 mg C-vitamin van, így kiváló és egészséges nassolnivaló.
  • Káposzta: 56 mg C-vitamin egy csészében, ráadásul az egyik legolcsóbb, egész évben kapható zöldségünk, akár nyersen, akár savanyítva, de még enyhén hőkezelve is marad benne vitamin. Tehát nincs kifogás, ha természetes C-vitamin-forrást kell keresni! 

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.