Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

60-65 ezer tonna meggy teremhet az idén

60-65 ezer tonna meggy teremhet az idén

Agrofórum Online

Az idei meggytermés a közepesnél gyengébb, mintegy 60-65 ezer tonna lesz - közölte a FruitVeB és az ÉKASZ kedden az MTI érdeklődésére.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) legfrissebb összegzése szerint az idei meggytermés kis mértékben az átlagos szint alatt várható, mintegy 30 százalék a terméskiesés ahhoz képest, hogy rekordtermés – mintegy 90 ezer tonna – is lehetett volna kedvező időjárás esetén.

Magyarországon termőtájanként és termesztő-körzetenként nagyon eltérő a kép. Jó, illetve nagyon jó termés várható például az Érdi bőtermő fajtától, ami az első korai érésű főfajta, és a magyarországi meggytermés mintegy 20 százalékát adja. Az átlagosnál gyengébb azonban a termés a későbbi érésű főfajtáknál (Kántorjánosi, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő), amelyek mintegy 50-60 százalékkal részesednek a belföldi termésből.

A Dunántúlon, valamint Közép- és Dél-Magyarországon átlagos-közepes terméssel számolnak a gazdálkodók, az északi, észak-keleti régiókban pedig a közepesnél 20-30 százalékkal gyengébb lehet a termés nagy területi szórással.   

Az elmúlt 10 évben kilogrammonként nettó 60 és 240 forint között mozgott a feldolgozóipari alapanyagnak szánt meggy értékesítési átlagára. Az idei termelői árak inkább az ártartomány felső harmadában fognak mozogni.

A Magyarország számára releváns európai meggypiacon 30-40 százalékos terméskieséssel számolnak. Magyarországon már érzékelhető a lengyel, másodsorban a szerb és román kereslet. A következő egy-két hétben eldől majd, hogy miként érvényesül ezek húzó hatása.

Emellett az európai cseresznyetermést ért, és a meggynél is jelentősebb mértékű terméskiesés erősítheti a keresletet a frisspiaci meggy iránt.

Hozzáteszik: bizonytalanságot okoz a prognózisokban, hogy idáig egyetlen, a piaci szereplők között köttetett szerződésről sincs hír; így néhány nappal a szezonkezdet előtt nincs kialakult piaci nyitóár sem – állapítja meg a két szakmaközi szervezet.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

Késlekednek a lengyelek, ez jó lehetőséget kínál az ukrán uborkatermesztőknek

2024. április 12. 12:10

Az ukrán Zsitomir régióban található Stanyshivka település egyik üvegháza arról számolt be, hogy eredményesen indult el az idei uborkaszezon. Ebben az idényben több mint 30 tonna terméssel számolnak.

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

2024. április 9. 07:10

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Hétvégétől vásárolható a magyar dinnye

2023. június 22. 08:36

Hétvégétől már elérhető – kisebb mennyiségben – a hazai dinnye a boltokban, piacokon, július elejétől pedig tovább bővül a kínálat.

Kiváló aromájú sárgadinnyét díjaztak a Fruit Logistica kiállításon

2023. február 14. 10:16

2023-ban az IDEAL sárgadinnye ezüstérmes lett a leginnovatívabb termékek között a Fruit Logistica nemzetközi kiállításon.

Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

2023. január 25. 04:38

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?