13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Zöldség-Gyümölcs

A 2022-es diótermés meghaladta a 15 ezer tonnát

AKI

Magyarországon szakértők szerint a 2022. évi diótermés meghaladhatta a 15 ezer tonnát, ami 140 százalékos növekedést jelent az elmúlt öt év átlagához képest 0150 írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A KSH adatai szerint Magyarországon a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, annak ellenére, hogy a héjasdió-export jelentősen csökkent az elmúlt években. A héjas dió kivitele volumenében 461,9 tonnára (–3 százalék) mérséklődött, értéke 488,8 millió forintra (+11 százalék) nőtt 2022. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A kiszállítás elsősorban Németországba (294,8 ezer tonna, –9 százalék) irányult. Az import nem számottevő, 58,3 tonna volt ugyanekkor.

A dióbél külkereskedelmi egyenlege a 2019. évtől negatívra változott. 2022. január és november között az import mennyisége 1,04 ezer tonnára (–1 százalék) csökkent, értéke 2,03 milliárd forintra (+24 százaléka) nőtt egy év alatt. A dióbél közel 60 százaléka Ukrajnából (–20 százalék) érkezett. A magyar dióbélexport volumenében 270,5 tonnára (+6 százalék), értékben 620,7 millió forintra (+26 százalék) nőtt a megfigyelt időszakban.

A Budapesti Nagybani Piacon a 2022-ben betakarított hazai dióbelet 5 százalékkal alacsonyabb (3204 forint/kilogramm) áron értékesítették 2022. 41. hét és 2023. 3. hét között az előző év azonos időszakához képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Mitől "kukacos" a dió?

2019. július 30. 07:56

J. Attila kérdése: Tavaly a diófáim termésének nagy része tönkrement. Sok dió idő előtt megfeketedett, lepergett, bennük fehér apró lárvákat találtam. Mi okozta a gondot?

Ezért kell rendszeresen felrázni a dióból készülő pálinkát

2023. szeptember 24. 15:40

Ha feléltük a tavalyi diókészletet, akkor mostanság érdemes kilátogatni a piacra. Ott már feltűnt az idei termés, amely a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint a tavalyinál igencsak jobbnak ígérkezik, méretben és színezésben egyaránt.

Miért feketedik meg a dióbél?

2025. november 8. 04:40

Szeretném a tájékoztatásukat kérni, hogy miért feketedhet meg a dióbél?

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

2020. október 25. 10:51

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.