A belga bébispenót és baby leaf saláta számára jó volt a tél. Az üvegházas termesztési problémák ellenére a Rik Vanackere számára a hozam megfelelő maradt.
Szerencsénk volt. Nem volt kemény a tél, így csökkenteni tudtuk az energiaköltségeket. Emellett nagyon nagy volt a kereslet a bébispenót, a baby leaf, és a Salanova saláta iránt
– mondta Vanackere, aki szerint a dél-európai kedvezőtlen időjárás nagy szerepet játszott ebben.
Az elmúlt három hónapban kiváló volt az értékesítésünk, mivel kevesebb mennyiség érkezett olyan helyekről, mint Spanyolország. Az ő problémáik korlátozott piaci kínálatot teremtettek, amit mi szépen ki tudtunk tölteni.
A termelés bővítése
Ez előnyös volt a belga termesztőnek, aki 2022 nyarán kibővítette a termesztést.
Azelőtt francia babot is termesztettünk. Az egyre növekvő kereslet miatt azonban a bébispenót és a baby leaf saláta esetében visszatértünk a járvány előtti szintre. Sőt, még ennél is jobb a helyzet. Ezért kivettük a babot, és bővítettük a bébispenót és a baby leaf saláta területét. Így ezen a télen több termésünk volt, amellyel ki tudtuk elégíteni a megnövekedett keresletet
– magyarázta Rik.
Spanyolország és Olaszország lassan visszatér a piacra, mégis optimista a következő hónapokkal kapcsolatban. Rik megrendelésre szállít termékeket Tomabel márkanév alatt a REO Veilingnek.
– Ez azt jelenti, hogy a termék nagyon friss, ami megkülönböztet minket a versenytársaktól – folytatta a szakember. – Reggel betakarítjuk, feldaraboljuk, és egyenesen a szövetkezetbe küldjük, így pillanatok alatt a polcokra kerül. Nagyon közel vagyunk az üzlethez, amit a vásárlók nagyra értékelnek.
Salanova
A stagnáló piac miatt a vállalat néhány évvel ezelőtt hozzáadta a Salanova salátát a termékpalettához. Ezeket az apró, laza levelű salátafejeket salátakeverékekhez vágják fel. – Az utóbbi időben jól bevált – árulta el Rik – és a kereslete egész télen magas volt.
A Salanovát beltéren és kültéren is termesztjük, így egész évben tudjuk szállítani. Tavasszal mindig jól terem, mert van egy hektárnyi átépíthető üvegházunk. Így kombinálni tudjuk az üvegházi és a szabadföldi termesztést. Ettől a termék gyönyörű vörös lesz, szemben a kizárólag üvegházi termesztéssel, amikor egy kicsit barnábbá érik.