Zöldség-Gyümölcs

A burgonya környezeti igénye

Agrofórum Online

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!

A burgonya termesztésére alkalmasak a középkötött vályog-és erdőtalajok, a humuszos, valamint homoktalajok, amelyek április elején könnyen felmelegednek, jó hő-és vízgazdálkodásúak, tehát ültethető állapotban vannak. Fontos emellett a gyengén savanyú vagy semleges pH, és a tömörödésre, rögösödésre nem hajlamos tulajdonság. 40-50 t/ha termésátlag eléréséhez 500-600 mm víz szükséges a teljes vegetációs időszakban, amelyből 300-350 mm-t a virágzás és gumófejlődés időszakában (májustól júliusig) igényel. Május és augusztus között az időjárási tényezőktől függően 200-600 mm vizet kell pótolni öntözéssel (átlagosan 200-300 mm, de aszályos időben 500-600 mm-t).

Hazánkban a különböző termőtájakon március végétől április közepéig tart a burgonya ültetés optimális ideje. A gumók éréséhez és parásodásához meleg száraz idő szükséges. Hőigénye a tenyészidő alatt 1300-1500 °C, amit a magyarországi átlag hőösszeg meghalad. Gumóképződés hőmérsékleti optimuma 17°C, lombképződésé 21 °C. A gyökérképződés 6°C-on, míg a szárbaindulás 8 °C-on indul meg. Megszűnik az asszimiláció 2-4 °C alatt és 40 °C fölött. Fagyban a levélzet megbarnul, de ha nem károsodik a rügy, a fagyhatásból kigyógyul a gumó. Bár jól alkalmazkodik a környezethez, igényli a megfelelő talajállapotot, jó előveteményt és szomszédos kultúrákat, valamint a kártevő-és kórokozó források kiiktatását, amelyek hátráltathatják az egyenletes növekedését és tápanyagfelvételét.

A tápelemek aránya a gumók mennyisége és minősége miatt egyaránt fontos tényező. A nitrogén befolyásolja a termés mennyiségét, erős lombozatot és nagyszámú gumókötést biztosít. Túlzott mennyiségben romlik a minőség és tárolhatóság. A foszfor gyorsítja az érést, a vetőgumók biológiai értékét is növeli, s szerepet játszik a minőség mellett a tárolhatóságban is. Ellensúlyozza a nitrogén hatás káros következményeit. A gumókötődés után meghatározó szerepe van a káliumnak. Megfelelő mennyiségben erősíti a lombozatot, garantálja a minőséget, szárazanyagtartalmat és tárolhatóságot.

Körágyás

Ellenállóbbá teszi a gumót a zúzódásokkal szemben. Hiánya elszíneződést okoz a gumón, amely feldolgozás/főzés során tovább fokozódik. Befolyásolja a vízgazdálkodást. A magnézium növeli a keményítő-, szárazanyag és fehérjetartalmát és a termésmennyiséget is. Hozzájárul a sejtfalak szilárdságának növeléséhez, ezáltal javítja az ellenállóságot, kevésbé lesz fogékony a Streptomyces scabies-re (sugárgombás varasodás). A kalcium befolyásolja a többi elem felvehetőségét, és a kedvező hatásuk kialakulását. Hatással van a talaj sav-bázis viszonyaira. A mikroelemek hiánya ritkán okoz problémát a termesztés során, de érdemes megemlíteni a cink, mangán, réz és bór szerepét is.

A burgonya tápanyagigényének meghatározásához figyelembe kell venni a termesztési célt, felhasználás módját és a fajtát. Átlagosan a talajból felvett tápanyagmennyiség 1 tonna betakarított bruttó gumótermés esetén a következőképp alakul:

  • Nitrogén 5 kg/t
  • Foszfor 2 kg/t
  • Kálium 9 kg/t
  • Kalcium 3 kg/t
  • Magnézium 1 kg/t

A nitrogén és foszfor felvételét a kálium felvétele előzi meg, de a nitrogén az egész hormonrendszerre hatással van.

Felhasznált irodalom:

ANTAL J. (2005): Növénytermesztéstan 2. Gyökér- és gumós növények

BALÁZS S. (2004): Zöldségtermesztők kézikönyve

KRUPPA J. (1997): A nyírségi burgonyatermesztés gyakorlati kézikönyve

Körágyás fotó: Grónai Petra

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Komoly gondban a burgonyatermesztés a koronavírus miatt

2020. október 27. 07:46

A burgonyatermesztés drámai visszaesésére számít a koronavírus hatásai miatt az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Szervezete.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.

A burgonya gyomszabályozása

2020. április 28. 07:36

A burgonya a tenyészidejének egy bizonyos szakaszában jó gyomelnyomó hatással rendelkezik, amikor nincs szükség gyomok elleni védekezésre, hiszen a lombozata megfelelő sűrűségű állomány mellett kiszorítja a jelentősebb fajokat. Ez az időszak a lombzáródástól kezdődik, egészen addig, amíg nem kezd el ritkulni a zöld növényzet. Így a megfelelő termesztéstechnológia mellett két időszakban indokolt a védekezés: a lombzáródást megelőző, valamint a betakarítás előtti közvetlen időszak, amikor az állomány leszárad.