Zöldség-Gyümölcs

A burgonya környezeti igénye

Agrofórum Online

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!

A burgonya termesztésére alkalmasak a középkötött vályog-és erdőtalajok, a humuszos, valamint homoktalajok, amelyek április elején könnyen felmelegednek, jó hő-és vízgazdálkodásúak, tehát ültethető állapotban vannak. Fontos emellett a gyengén savanyú vagy semleges pH, és a tömörödésre, rögösödésre nem hajlamos tulajdonság. 40-50 t/ha termésátlag eléréséhez 500-600 mm víz szükséges a teljes vegetációs időszakban, amelyből 300-350 mm-t a virágzás és gumófejlődés időszakában (májustól júliusig) igényel. Május és augusztus között az időjárási tényezőktől függően 200-600 mm vizet kell pótolni öntözéssel (átlagosan 200-300 mm, de aszályos időben 500-600 mm-t).

Hazánkban a különböző termőtájakon március végétől április közepéig tart a burgonya ültetés optimális ideje. A gumók éréséhez és parásodásához meleg száraz idő szükséges. Hőigénye a tenyészidő alatt 1300-1500 °C, amit a magyarországi átlag hőösszeg meghalad. Gumóképződés hőmérsékleti optimuma 17°C, lombképződésé 21 °C. A gyökérképződés 6°C-on, míg a szárbaindulás 8 °C-on indul meg. Megszűnik az asszimiláció 2-4 °C alatt és 40 °C fölött. Fagyban a levélzet megbarnul, de ha nem károsodik a rügy, a fagyhatásból kigyógyul a gumó. Bár jól alkalmazkodik a környezethez, igényli a megfelelő talajállapotot, jó előveteményt és szomszédos kultúrákat, valamint a kártevő-és kórokozó források kiiktatását, amelyek hátráltathatják az egyenletes növekedését és tápanyagfelvételét.

A tápelemek aránya a gumók mennyisége és minősége miatt egyaránt fontos tényező. A nitrogén befolyásolja a termés mennyiségét, erős lombozatot és nagyszámú gumókötést biztosít. Túlzott mennyiségben romlik a minőség és tárolhatóság. A foszfor gyorsítja az érést, a vetőgumók biológiai értékét is növeli, s szerepet játszik a minőség mellett a tárolhatóságban is. Ellensúlyozza a nitrogén hatás káros következményeit. A gumókötődés után meghatározó szerepe van a káliumnak. Megfelelő mennyiségben erősíti a lombozatot, garantálja a minőséget, szárazanyagtartalmat és tárolhatóságot.

Körágyás

Ellenállóbbá teszi a gumót a zúzódásokkal szemben. Hiánya elszíneződést okoz a gumón, amely feldolgozás/főzés során tovább fokozódik. Befolyásolja a vízgazdálkodást. A magnézium növeli a keményítő-, szárazanyag és fehérjetartalmát és a termésmennyiséget is. Hozzájárul a sejtfalak szilárdságának növeléséhez, ezáltal javítja az ellenállóságot, kevésbé lesz fogékony a Streptomyces scabies-re (sugárgombás varasodás). A kalcium befolyásolja a többi elem felvehetőségét, és a kedvező hatásuk kialakulását. Hatással van a talaj sav-bázis viszonyaira. A mikroelemek hiánya ritkán okoz problémát a termesztés során, de érdemes megemlíteni a cink, mangán, réz és bór szerepét is.

A burgonya tápanyagigényének meghatározásához figyelembe kell venni a termesztési célt, felhasználás módját és a fajtát. Átlagosan a talajból felvett tápanyagmennyiség 1 tonna betakarított bruttó gumótermés esetén a következőképp alakul:

  • Nitrogén 5 kg/t
  • Foszfor 2 kg/t
  • Kálium 9 kg/t
  • Kalcium 3 kg/t
  • Magnézium 1 kg/t

A nitrogén és foszfor felvételét a kálium felvétele előzi meg, de a nitrogén az egész hormonrendszerre hatással van.

Felhasznált irodalom:

ANTAL J. (2005): Növénytermesztéstan 2. Gyökér- és gumós növények

BALÁZS S. (2004): Zöldségtermesztők kézikönyve

KRUPPA J. (1997): A nyírségi burgonyatermesztés gyakorlati kézikönyve

Körágyás fotó: Grónai Petra

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Mikor kezdjük el a burgonya előcsíráztatását a korábbi ültetéshez?

2025. január 11. 04:39

Azt szeretném megtudni, hogy mikor kezdhetjük el a burgonya előcsíráztatását a hamarabbi ültetéshez? Köszönöm válaszukat!

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

Zuhan a burgonya ára Európában

2020. július 28. 08:03

A gazdálkodók és az iparág szereplőinek legnagyobb problémája, hogy a feldolgozott burgonya nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre az összes nagyobb északnyugat-európai országban.

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?