4℃ 3℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Zöldség-Gyümölcs

A HREZ (magas ellenálló-képességű) paradicsomok egészségesek maradnak

Agrofórum Online

A HREZ (az Enza Zaden cég magas ellenálló képességű növényeinek) bevezetése azokat a termesztőket hivatott támogatni, akiknek az elmúlt években a ToBRFV-vel kellett megküzdeniük.

Az első hat fajta tavaly került kereskedelmi forgalomba a Benelux államokban; az idei évben a választék várhatóan több mint húsz HREZ-fajtára bővül majd szinte minden piaci szegmensben. Vincent van der Lans, a Lans paradicsomtermelő vállalat tulajdonosa elmondta, hogy mit jelent ez családi vállalkozása számára:

80 hektáron termesztünk paradicsomot, amelyből 60 hektáron rendszerint növénytermesztő lámpákat használunk. Persze sok minden történt az elmúlt években: az energiaválság miatt sokkal kisebb területen tudtunk mesterséges világítást használni, ráadásul a ToBRFV vírussal is akadtak problémák. Az elmúlt két-három évben folyamatosan teszteltük a különböző nemesítő cégek fajtáit, hogy lássuk, melyek működnek a legjobban ilyen körülmények között. Az Enza Zaden HREZ paradicsoma lett a befutó. 

Számunkra a paradicsom termése és minősége a legfontosabb. Az Enza Zaden magas rezisztenciájú fajtái fejlődnek a legjobban azon a területen, még akkor is, ha nagy a vírusterhelés körülöttük. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy a növények egészségesek maradnak, ami számunkra hatalmas megnyugvást jelent.

Reggelente az üvegházba lépve azon gondolkodni, hogy vajon hány növény pusztult el megint – nem jó érzés. Amikor a vírus 2019-ben elért minket, először csak néhány növényt érintett, de gyorsan elszaporodott, és egy ponton az üvegházban lévő növények egynegyede elpusztult. Ilyet még soha nem láttam, és remélem, soha többé nem kell megtapasztalnom. A HREZ-fajtáknál azt tapasztaljuk, hogy a keresztezéssel beoltott ellenállóképesség kiválóan és a teljes termékskálán végzi a dolgát – mondta Vincent van der Lans.

Mi első ízben az egyik termesztő kollégánknál találkoztunk a HREZ-zel. Az ott látottak alapján felvettük a kapcsolatot az Enza Zadennel, és 2022-ben magunk is elkezdtünk termeszteni 3 nagy fürtű HREZ paradicsomfajtát. Fél évvel később hozzáadtuk a koktélparadicsomot is, és most már körülbelül 40-45 hektáron van HREZ-állományunk.

Természetesen az ember mindig egy kicsit feszült, amikor új fajtákra vált, de az egész folyamat – részben az Enza Zadennel való kommunikációnak köszönhetően – teljesen problémamentesen zajlott. Havonta egyszer meglátogattak minket, hogy megnézzék, hogyan teljesítenek a fajták, ezáltal igazi együttműködés alakult ki. A saját üvegházukban végzett kísérletek szintén sok információval szolgáltak. Ebben az ellenálló-képességben bízom, de szerettem volna látni, hogy a minőség és a növekedés hogyan bizonyul a gyakorlatban – foglalta össze Vincent van der Lans.

A jövőre nézve fontosnak tartom a folyamatos fejlesztést. Az ellenálló-képesség csak egy dolog, de az ember természetesen ennél tovább akar menni. Az első szakaszon túl vagyunk, itt az ideje a másodiknak. Az Enza Zaden erőssége ezen belül az őszinteség, a megbízhatóság és a gyors kommunikáció.

Ez lehetővé teszi, hogy tisztában lehessünk azzal, hogy mit akarunk, és gyorsan cselekedjünk, így viszonylag hamar kereskedelmi forgalomba kerülhet egy fajta, miután a bemutató üvegházban láttuk. Ez pedig nagyszerű, mert mostanában nagyon sok minden történik, és minden nagyon gyorsan halad. De szerencsére az Enza Zaden mindig a lehetőségek tükrében gondolkodik! – emelte ki a termesztő.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.

Így kerülhetők el a paradicsom nem fertőző betegségei

2023. július 27. 10:40

Deformált, repedezett, heges a paradicsom termése? Esetleg nem elég tömött, kevés benne a mag és a léállomány? Ilyenkor egyszerűen megelőzhető, nem fertőző betegségek állhatnak a háttérben.

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

2019. november 2. 11:58

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.