Zöldség-Gyümölcs

A HREZ (magas ellenálló-képességű) paradicsomok egészségesek maradnak

Agrofórum Online

A HREZ (az Enza Zaden cég magas ellenálló képességű növényeinek) bevezetése azokat a termesztőket hivatott támogatni, akiknek az elmúlt években a ToBRFV-vel kellett megküzdeniük.

Az első hat fajta tavaly került kereskedelmi forgalomba a Benelux államokban; az idei évben a választék várhatóan több mint húsz HREZ-fajtára bővül majd szinte minden piaci szegmensben. Vincent van der Lans, a Lans paradicsomtermelő vállalat tulajdonosa elmondta, hogy mit jelent ez családi vállalkozása számára:

80 hektáron termesztünk paradicsomot, amelyből 60 hektáron rendszerint növénytermesztő lámpákat használunk. Persze sok minden történt az elmúlt években: az energiaválság miatt sokkal kisebb területen tudtunk mesterséges világítást használni, ráadásul a ToBRFV vírussal is akadtak problémák. Az elmúlt két-három évben folyamatosan teszteltük a különböző nemesítő cégek fajtáit, hogy lássuk, melyek működnek a legjobban ilyen körülmények között. Az Enza Zaden HREZ paradicsoma lett a befutó. 

Számunkra a paradicsom termése és minősége a legfontosabb. Az Enza Zaden magas rezisztenciájú fajtái fejlődnek a legjobban azon a területen, még akkor is, ha nagy a vírusterhelés körülöttük. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy a növények egészségesek maradnak, ami számunkra hatalmas megnyugvást jelent.

Reggelente az üvegházba lépve azon gondolkodni, hogy vajon hány növény pusztult el megint – nem jó érzés. Amikor a vírus 2019-ben elért minket, először csak néhány növényt érintett, de gyorsan elszaporodott, és egy ponton az üvegházban lévő növények egynegyede elpusztult. Ilyet még soha nem láttam, és remélem, soha többé nem kell megtapasztalnom. A HREZ-fajtáknál azt tapasztaljuk, hogy a keresztezéssel beoltott ellenállóképesség kiválóan és a teljes termékskálán végzi a dolgát – mondta Vincent van der Lans.

Mi első ízben az egyik termesztő kollégánknál találkoztunk a HREZ-zel. Az ott látottak alapján felvettük a kapcsolatot az Enza Zadennel, és 2022-ben magunk is elkezdtünk termeszteni 3 nagy fürtű HREZ paradicsomfajtát. Fél évvel később hozzáadtuk a koktélparadicsomot is, és most már körülbelül 40-45 hektáron van HREZ-állományunk.

Természetesen az ember mindig egy kicsit feszült, amikor új fajtákra vált, de az egész folyamat – részben az Enza Zadennel való kommunikációnak köszönhetően – teljesen problémamentesen zajlott. Havonta egyszer meglátogattak minket, hogy megnézzék, hogyan teljesítenek a fajták, ezáltal igazi együttműködés alakult ki. A saját üvegházukban végzett kísérletek szintén sok információval szolgáltak. Ebben az ellenálló-képességben bízom, de szerettem volna látni, hogy a minőség és a növekedés hogyan bizonyul a gyakorlatban – foglalta össze Vincent van der Lans.

A jövőre nézve fontosnak tartom a folyamatos fejlesztést. Az ellenálló-képesség csak egy dolog, de az ember természetesen ennél tovább akar menni. Az első szakaszon túl vagyunk, itt az ideje a másodiknak. Az Enza Zaden erőssége ezen belül az őszinteség, a megbízhatóság és a gyors kommunikáció.

Ez lehetővé teszi, hogy tisztában lehessünk azzal, hogy mit akarunk, és gyorsan cselekedjünk, így viszonylag hamar kereskedelmi forgalomba kerülhet egy fajta, miután a bemutató üvegházban láttuk. Ez pedig nagyszerű, mert mostanában nagyon sok minden történik, és minden nagyon gyorsan halad. De szerencsére az Enza Zaden mindig a lehetőségek tükrében gondolkodik! – emelte ki a termesztő.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Milyen hernyók fúrták ki a paradicsombogyókat?

2023. augusztus 3. 04:38

Tavaly sok paradicsombogyóm tönkrement, kifúrták a hernyók. Mi okozza ezt, és hogyan tudom idén megelőzni?