Zöldség-Gyümölcs

A karalábé levele nem kukába való – tippek a betakarításához, tárolásához, elkészítéséhez

Agrofórum Online

Az emberek a boltokban valamiért letépkedik és a zöldséghulladék összegyűjtésére szolgáló rekeszekbe dobálják – szemétként. Pedig a karalábé levelei épp olyan egészségesek és finomak, mint a növény gumója, sőt, a szakértők szerint még több is bennük a tápanyag!

Az ízletes leveleket hasonló módon lehet elkészíteni, mint a kelkáposztát, sőt, az egykori felvidéki magyarok egyik legfinomabb étele, a podlupka, történetesen épp karalábélevelekből készült. Lássuk, miként!

Podlupka

Hozzávalók: 2 csokornyi karalábélevél, 4 dkg zsiradék, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, ételízesítő. Elkészítés: a karalábéleveleket csíkokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk, tejföllel, vízzel lazítjuk, hozzákeverjük a karalábé levelekhez, felforraljuk, ételízesítővel édesítjük. 

Gyors és egyszerű betakarítás:

  • A karalábé gyorsan növő növény. A fiatal lombozat betakarítását akkor kezdheti el, amikor a levelek elérik a kívánatos méretet, és észreveszi, hogy a gumók épp most kezdenek el fejlődni. A termesztési körülményektől függően erre az ültetéstől számított körülbelül 6 hét múlva lehet számítani.
  • A levelek hűvös időben különösen ízletesek, ezért a tavaszi vagy őszi betakarítás a legideálisabb. 
  • Az is előnyös, ha akkor szedi le a leveleket, amikor azok még különösen zsengék, mivel a lombozat a kor előrehaladtával kissé megkeményedik, az íze is erősebbé válik.
  • A betakarításhoz vágja le az egészséges külső leveleket, ügyelve arra, hogy egyszerre ne távolítson el többet az ősz-levélmennyiség egyharmadánál. Ha túl sok levelet szed le egy növényről, az visszavetheti a gumó növekedését.
  • Ha végül az egész növényt betakarítja, ne dobja ki a megmaradt leveleket! Bár ilyenkor már kicsit keményebbek lesznek, alaposan megfőzve még mindig ehetők, ízletesek és roppant egészségesek.

A karalábé termesztése viszonylag egyszerű, ráadásul néhány hetente új palántákat ültethet ki, hogy a szezon végéig folyamatos legyen a termés. 

Tárolási javaslatok
Ezek a zöldségek frissen fogyasztva a legízletesebbek, ezért én közvetlenül az elkészítés  előtt célszerű leszedni őket. Ha egy kicsit hosszabb ideig kell tárolni őket, a hűtőben három-négy napig is elállnak. A mosatlan leveleket tegye egy lyukas zacskóba, és helyezze a hűtő legalsó polcára. Közvetlenül a felhasználás előtt mossa meg őket. 

Amennyiben nagy mennyiségű karalábélevéllel rendelkezik, a zöldeket a hosszabb tárolás érdekében le is fagyaszthatja. Ez esetben vágja a leveleket a kívánt méretre, és merítse őket forró vízbe. Öt perc blansírozás után csepegtesse le, és tegye a zöldeket hideg víz alá, hogy megállítsa a főzési folyamatot.

Ha teljesen kihűltek, nyomja ki belőlük a felesleges vizet, és tegye a zöldeket fagyasztózacskókba. Mivel a levelek tömör masszává fagynak, fontolja meg, hogy kisebb zacskókat használjon az egyes adagok lefagyasztásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Hidegtűrő, de a megfázásra nagyon érzékeny: hajtatott karalábé termesztése

2023. november 23. 11:10

A karalábé területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliákban, de a váz nélküli fóliás termesztése is jelentős, főleg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A fűtés nélküli fóliák alá március elején (5-10-e táján), a fűtött hajtató létesítményekbe már februárban kirakják a palántákat, síkfóliás és váz nélküli termesztésre március közepén, szabadba legkorábban március végén ültetik.

Meg tudjuk előzni a karalábé gumójának fásodását?

2025. április 20. 04:37

Kérem szépen válaszukat két kérdésemre! Hogyan szaporítsam és ápoljam a karalábét? Meg tudom előzni, hogy ne fásodjon meg?

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Fóliák hasznosítása, IV. – Hajtatott karalábé termesztése

2024. február 13. 16:40

Főnövényként nem, vagy csak ritkán, de paprika, paradicsom és uborka előnövényeként gyakran hajtatják a káposztaféléket (kínai kelt, fejes káposztát, kelkáposztát, karfiolt), a legjelentősebb növénynek ilyen tekintetben karalábé számít. Területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliák alatt.