Zöldség-Gyümölcs

A karalábé levele nem kukába való – tippek a betakarításához, tárolásához, elkészítéséhez

Agrofórum Online

Az emberek a boltokban valamiért letépkedik és a zöldséghulladék összegyűjtésére szolgáló rekeszekbe dobálják – szemétként. Pedig a karalábé levelei épp olyan egészségesek és finomak, mint a növény gumója, sőt, a szakértők szerint még több is bennük a tápanyag!

Az ízletes leveleket hasonló módon lehet elkészíteni, mint a kelkáposztát, sőt, az egykori felvidéki magyarok egyik legfinomabb étele, a podlupka, történetesen épp karalábélevelekből készült. Lássuk, miként!

Podlupka

Hozzávalók: 2 csokornyi karalábélevél, 4 dkg zsiradék, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, ételízesítő. Elkészítés: a karalábéleveleket csíkokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk, tejföllel, vízzel lazítjuk, hozzákeverjük a karalábé levelekhez, felforraljuk, ételízesítővel édesítjük. 

Gyors és egyszerű betakarítás:

  • A karalábé gyorsan növő növény. A fiatal lombozat betakarítását akkor kezdheti el, amikor a levelek elérik a kívánatos méretet, és észreveszi, hogy a gumók épp most kezdenek el fejlődni. A termesztési körülményektől függően erre az ültetéstől számított körülbelül 6 hét múlva lehet számítani.
  • A levelek hűvös időben különösen ízletesek, ezért a tavaszi vagy őszi betakarítás a legideálisabb. 
  • Az is előnyös, ha akkor szedi le a leveleket, amikor azok még különösen zsengék, mivel a lombozat a kor előrehaladtával kissé megkeményedik, az íze is erősebbé válik.
  • A betakarításhoz vágja le az egészséges külső leveleket, ügyelve arra, hogy egyszerre ne távolítson el többet az ősz-levélmennyiség egyharmadánál. Ha túl sok levelet szed le egy növényről, az visszavetheti a gumó növekedését.
  • Ha végül az egész növényt betakarítja, ne dobja ki a megmaradt leveleket! Bár ilyenkor már kicsit keményebbek lesznek, alaposan megfőzve még mindig ehetők, ízletesek és roppant egészségesek.

A karalábé termesztése viszonylag egyszerű, ráadásul néhány hetente új palántákat ültethet ki, hogy a szezon végéig folyamatos legyen a termés. 

Tárolási javaslatok
Ezek a zöldségek frissen fogyasztva a legízletesebbek, ezért én közvetlenül az elkészítés  előtt célszerű leszedni őket. Ha egy kicsit hosszabb ideig kell tárolni őket, a hűtőben három-négy napig is elállnak. A mosatlan leveleket tegye egy lyukas zacskóba, és helyezze a hűtő legalsó polcára. Közvetlenül a felhasználás előtt mossa meg őket. 

Amennyiben nagy mennyiségű karalábélevéllel rendelkezik, a zöldeket a hosszabb tárolás érdekében le is fagyaszthatja. Ez esetben vágja a leveleket a kívánt méretre, és merítse őket forró vízbe. Öt perc blansírozás után csepegtesse le, és tegye a zöldeket hideg víz alá, hogy megállítsa a főzési folyamatot.

Ha teljesen kihűltek, nyomja ki belőlük a felesleges vizet, és tegye a zöldeket fagyasztózacskókba. Mivel a levelek tömör masszává fagynak, fontolja meg, hogy kisebb zacskókat használjon az egyes adagok lefagyasztásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Őszi teendők a magaságyásokban

2024. szeptember 11. 08:10

Ki kell húzni, ki kell dobni minden elszáradt növényt még a tél beállta előtt, főleg, ha akadtak köztük beteg vagy fertőzött példányok.

Milyen apró, fehér, lepkeszerű kártevők lehetnek a karalábén?

2024. május 27. 04:36

Apró, fehér, talán lepkére emlékeztető kártevőket figyeltem meg a karalábé levelén. Mik lehetnek ezek? Hogyan védekezhetek ellenük?

Miért fás a karalábé?

2022. augusztus 8. 06:37

A zsenge karalábénak két nagy titka van: a megfelelő talaj mellett a sok öntözés és a megfelelő térállás biztosítása.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Hogyan kell a gyomirtást végezni a káposztában?

2018. május 9. 07:27

H. László kérdése: Hogyan történjen a káposztafélék gyomirtása, főleg a kétszikű gyomok ellen, továbbá a káposztalégy elleni védelme szabadföldön?