Zöldség-Gyümölcs

A karalábé levele nem kukába való – tippek a betakarításához, tárolásához, elkészítéséhez

Agrofórum Online

Az emberek a boltokban valamiért letépkedik és a zöldséghulladék összegyűjtésére szolgáló rekeszekbe dobálják – szemétként. Pedig a karalábé levelei épp olyan egészségesek és finomak, mint a növény gumója, sőt, a szakértők szerint még több is bennük a tápanyag!

Az ízletes leveleket hasonló módon lehet elkészíteni, mint a kelkáposztát, sőt, az egykori felvidéki magyarok egyik legfinomabb étele, a podlupka, történetesen épp karalábélevelekből készült. Lássuk, miként!

Podlupka

Hozzávalók: 2 csokornyi karalábélevél, 4 dkg zsiradék, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, ételízesítő. Elkészítés: a karalábéleveleket csíkokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk, tejföllel, vízzel lazítjuk, hozzákeverjük a karalábé levelekhez, felforraljuk, ételízesítővel édesítjük. 

Gyors és egyszerű betakarítás:

  • A karalábé gyorsan növő növény. A fiatal lombozat betakarítását akkor kezdheti el, amikor a levelek elérik a kívánatos méretet, és észreveszi, hogy a gumók épp most kezdenek el fejlődni. A termesztési körülményektől függően erre az ültetéstől számított körülbelül 6 hét múlva lehet számítani.
  • A levelek hűvös időben különösen ízletesek, ezért a tavaszi vagy őszi betakarítás a legideálisabb. 
  • Az is előnyös, ha akkor szedi le a leveleket, amikor azok még különösen zsengék, mivel a lombozat a kor előrehaladtával kissé megkeményedik, az íze is erősebbé válik.
  • A betakarításhoz vágja le az egészséges külső leveleket, ügyelve arra, hogy egyszerre ne távolítson el többet az ősz-levélmennyiség egyharmadánál. Ha túl sok levelet szed le egy növényről, az visszavetheti a gumó növekedését.
  • Ha végül az egész növényt betakarítja, ne dobja ki a megmaradt leveleket! Bár ilyenkor már kicsit keményebbek lesznek, alaposan megfőzve még mindig ehetők, ízletesek és roppant egészségesek.

A karalábé termesztése viszonylag egyszerű, ráadásul néhány hetente új palántákat ültethet ki, hogy a szezon végéig folyamatos legyen a termés. 

Tárolási javaslatok
Ezek a zöldségek frissen fogyasztva a legízletesebbek, ezért én közvetlenül az elkészítés  előtt célszerű leszedni őket. Ha egy kicsit hosszabb ideig kell tárolni őket, a hűtőben három-négy napig is elállnak. A mosatlan leveleket tegye egy lyukas zacskóba, és helyezze a hűtő legalsó polcára. Közvetlenül a felhasználás előtt mossa meg őket. 

Amennyiben nagy mennyiségű karalábélevéllel rendelkezik, a zöldeket a hosszabb tárolás érdekében le is fagyaszthatja. Ez esetben vágja a leveleket a kívánt méretre, és merítse őket forró vízbe. Öt perc blansírozás után csepegtesse le, és tegye a zöldeket hideg víz alá, hogy megállítsa a főzési folyamatot.

Ha teljesen kihűltek, nyomja ki belőlük a felesleges vizet, és tegye a zöldeket fagyasztózacskókba. Mivel a levelek tömör masszává fagynak, fontolja meg, hogy kisebb zacskókat használjon az egyes adagok lefagyasztásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Miért fás a karalábé?

2022. augusztus 8. 06:37

A zsenge karalábénak két nagy titka van: a megfelelő talaj mellett a sok öntözés és a megfelelő térállás biztosítása.

Mivel permetezhetem a karalábét földibolhák támadása esetén?

2024. augusztus 25. 12:40

Apró, fekete színű, ugró rovarok lepték el karalábémat. Mivel permetezzem le?

Karalábé nevelése a kertben

2022. június 23. 05:34

Ezt a zöldségfélét gyors növekedése és nagyszerű íze miatt minden kertésznek ki kellene próbálnia.

Káposztafélék félmikro(mezo)- és mikroelemhiány betegségei és gyógyításuk I.

2022. április 12. 04:36

A gyakran tapasztalt mikroelem-hiánytüneteknek sok esetben nem az abszolút hiány az oka, a szükséges mennyiség rendelkezésre áll a talajban, csupán egyes környezeti tényezők, mindenekelőtt talajtulajdonságok gátolják a felvételüket.