Zöldség-Gyümölcs

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

Agrofórum Online

Míg a zöldségek többsége a Föld legolcsóbb élelmiszerforrásai közé tartozik, néhány közülük rendkívül drága. Az EastFruit szakértői szerint a szuperélelmiszer-tulajdonságokkal és egyedülálló ízvilággal rendelkező, exkluzív és drága zöldségek iránti kereslet nagyon gyorsan növekszik.

A piacon kapható zöldségek közül valószínűleg a komlóhajtások a legdrágábbak, amelyeket „komlóspárga” néven értékesítenek annak ellenére, hogy nem spárgáról van szó, csak hasonlít a spárgahajtásra. A komlóhajtások különlegessége, hogy akár 1000 eurót (392 000 Ft) is elkérnek kilogrammjukért.

Különlegességük a hajtásukban rejlik

A komlóhajtások a komló (Humulus lupulus) növény végén nőnek. Ez ugyanaz a növény, amelyet a sörgyártáshoz használnak. Az apró zöld és fehér hajtások azonban a spárgaszárra hasonlítanak. Ami igazán drágává teszi őket, az az a tény, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogy a komló mikor hozza a hajtásait; ezek teljesen spontán módon jelennek meg, így ritkán és rendszertelenül fordulnak elő.

A komlóhajtások kifejezetten érzékenyek – nem jól tárolhatók, és szedés után azonnal el kell fogyasztani őket, mivel e drága termék ízének kulcsa a lágy textúra és a frissesség. A nyers komlóhajtások íze keserű és fanyar, de ha megfőzik, ízükben a kelkáposztára emlékeztető, földes, mogyorós jegyek keverednek.

Kattintson ide, ha érdekli a növény betakarítása és elkészítése

Vajjal és citromlével fogyasztják

A komlóhajtásokat ugyanúgy megfőzik, mint a hagyományos spárgát. A kemény alsó részt le kell vágni és a zöldséget főzés előtt alaposan le kell öblíteni. Többnyire vajon, sóval és citromlével ízesítve párolják meg. Finom ízr kiválóan illik burgonyához, halhoz vagy csirkéhez.

A komlóhajtások nemcsak finomak, hanem tápanyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, így jótékony hatással vannak az egészségre.

A komlót Belgiumban és Hollandiában kedvelik a legjobban, ahol akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni kilónként ezért a különleges csemegéért.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616895/the-most-expensive-vegetable-is-becoming-more-popular-at-1-000-euro-per-kg/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Mivel permetezzünk a zöldségeskertben?

2020. június 29. 11:33

Milyen permetszereket használhatok kiskertemben a zöldségnövényeket károsító rovarok és betegségek ellen?

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.