Zöldség-Gyümölcs

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

Agrofórum Online

Míg a zöldségek többsége a Föld legolcsóbb élelmiszerforrásai közé tartozik, néhány közülük rendkívül drága. Az EastFruit szakértői szerint a szuperélelmiszer-tulajdonságokkal és egyedülálló ízvilággal rendelkező, exkluzív és drága zöldségek iránti kereslet nagyon gyorsan növekszik.

A piacon kapható zöldségek közül valószínűleg a komlóhajtások a legdrágábbak, amelyeket „komlóspárga” néven értékesítenek annak ellenére, hogy nem spárgáról van szó, csak hasonlít a spárgahajtásra. A komlóhajtások különlegessége, hogy akár 1000 eurót (392 000 Ft) is elkérnek kilogrammjukért.

Különlegességük a hajtásukban rejlik

A komlóhajtások a komló (Humulus lupulus) növény végén nőnek. Ez ugyanaz a növény, amelyet a sörgyártáshoz használnak. Az apró zöld és fehér hajtások azonban a spárgaszárra hasonlítanak. Ami igazán drágává teszi őket, az az a tény, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogy a komló mikor hozza a hajtásait; ezek teljesen spontán módon jelennek meg, így ritkán és rendszertelenül fordulnak elő.

A komlóhajtások kifejezetten érzékenyek – nem jól tárolhatók, és szedés után azonnal el kell fogyasztani őket, mivel e drága termék ízének kulcsa a lágy textúra és a frissesség. A nyers komlóhajtások íze keserű és fanyar, de ha megfőzik, ízükben a kelkáposztára emlékeztető, földes, mogyorós jegyek keverednek.

Kattintson ide, ha érdekli a növény betakarítása és elkészítése

Vajjal és citromlével fogyasztják

A komlóhajtásokat ugyanúgy megfőzik, mint a hagyományos spárgát. A kemény alsó részt le kell vágni és a zöldséget főzés előtt alaposan le kell öblíteni. Többnyire vajon, sóval és citromlével ízesítve párolják meg. Finom ízr kiválóan illik burgonyához, halhoz vagy csirkéhez.

A komlóhajtások nemcsak finomak, hanem tápanyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, így jótékony hatással vannak az egészségre.

A komlót Belgiumban és Hollandiában kedvelik a legjobban, ahol akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni kilónként ezért a különleges csemegéért.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616895/the-most-expensive-vegetable-is-becoming-more-popular-at-1-000-euro-per-kg/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.