Zöldség-Gyümölcs

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

Agrofórum Online

Míg a zöldségek többsége a Föld legolcsóbb élelmiszerforrásai közé tartozik, néhány közülük rendkívül drága. Az EastFruit szakértői szerint a szuperélelmiszer-tulajdonságokkal és egyedülálló ízvilággal rendelkező, exkluzív és drága zöldségek iránti kereslet nagyon gyorsan növekszik.

A piacon kapható zöldségek közül valószínűleg a komlóhajtások a legdrágábbak, amelyeket „komlóspárga” néven értékesítenek annak ellenére, hogy nem spárgáról van szó, csak hasonlít a spárgahajtásra. A komlóhajtások különlegessége, hogy akár 1000 eurót (392 000 Ft) is elkérnek kilogrammjukért.

Különlegességük a hajtásukban rejlik

A komlóhajtások a komló (Humulus lupulus) növény végén nőnek. Ez ugyanaz a növény, amelyet a sörgyártáshoz használnak. Az apró zöld és fehér hajtások azonban a spárgaszárra hasonlítanak. Ami igazán drágává teszi őket, az az a tény, hogy nem lehet előre kiszámítani, hogy a komló mikor hozza a hajtásait; ezek teljesen spontán módon jelennek meg, így ritkán és rendszertelenül fordulnak elő.

A komlóhajtások kifejezetten érzékenyek – nem jól tárolhatók, és szedés után azonnal el kell fogyasztani őket, mivel e drága termék ízének kulcsa a lágy textúra és a frissesség. A nyers komlóhajtások íze keserű és fanyar, de ha megfőzik, ízükben a kelkáposztára emlékeztető, földes, mogyorós jegyek keverednek.

Kattintson ide, ha érdekli a növény betakarítása és elkészítése

Vajjal és citromlével fogyasztják

A komlóhajtásokat ugyanúgy megfőzik, mint a hagyományos spárgát. A kemény alsó részt le kell vágni és a zöldséget főzés előtt alaposan le kell öblíteni. Többnyire vajon, sóval és citromlével ízesítve párolják meg. Finom ízr kiválóan illik burgonyához, halhoz vagy csirkéhez.

A komlóhajtások nemcsak finomak, hanem tápanyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, így jótékony hatással vannak az egészségre.

A komlót Belgiumban és Hollandiában kedvelik a legjobban, ahol akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni kilónként ezért a különleges csemegéért.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616895/the-most-expensive-vegetable-is-becoming-more-popular-at-1-000-euro-per-kg/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6. 04:39

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?