Zöldség-Gyümölcs

A metszés és oltás technikáját lehet elsajátítani a MATE új felnőttképzésén

MATE

A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.

Metszési tanfolyamok

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, amely a következő évi terméshozás megalapozása, valamint növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

A gyümölcsfákat és bokrokat nemcsak tavasszal metszhetjük, de az időjárás erre ilyenkor ideális. A különböző gyümölcsfajok metszési időpontjának megválasztásánál ugyanakkor növényvédelmi és egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk.

A 2024. évi metszési tanfolyamok ezért Keszthelyen március elején kezdődnek, majd további két márciusi hétvégén országosan négy helyszínen, Budapesten, Cegléden, Érden és Fertődön lesznek. Bárki jelentkezhet, a részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

A kétnapos gyakorlati képzés során a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit mutatják be, intenzív és extenzív ültetvényekben. A metszési tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. ​​​​​​

Ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető szakmai ismeretek elsajátítása szükséges.

A MATE Kertészettudományi Intézetének tanszékei, kutatóállomásai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával, a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével.

A munkatársak szakértelme garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismereteket kapják, a kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és az adottságok szerint. Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait mutatják be, Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és az alma metszésének korszerű módszereit ismerhetik meg a résztvevők, Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni, Keszthelyen pedig elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok gyakorlására.

Fertődön a bogyósgyümölcsűek nemesítésének van jelentős hagyománya, így itt elsősorban ezek ápolására vonatkozó ismereteket lehet szerezni. A génbanki gyűjteményként működő kísérleti ültetvényekben sokrétű kutató-fejlesztő munka folyik, így a fajták nagy változatossága, valamint sokféle korú és művelési rendszerű ültetvényrész áll rendelkezésre a gyakorlati oktatás számára.

Metszési tanfolyamok helyszíne és időpontjai:

  • Budapest – Soroksár: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Cegléd: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Érd-Elvira: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Fertőd: 2024. március 8-9. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Keszthely: 2024. március 1-2. és március 8-9. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

Oltási tanfolyamok

A MATE 2024-ben első alkalommal hirdeti meg „Gyümölcsfák oltása” című felnőttképzési tanfolyamát.

A felmerült gyakorlati igények kielégítésére a MATE Kertészettudományi Intézet tudományos fokozattal és bőséges gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai kidolgozták az oltványok előállításának egynapos, rövid felnőttképzési tanfolyamát.

A program során a résztvevők megismerik az eredményes oltás eszközeit (az oltókést, viaszt és a kötöző szalagot) és azok helyes használatát. Megtanulják az alany és nemes fogalmait, azok minőségi követelményeit. Elsajátítják a helyes oltócsap vágás műveletét és az oltás technikai kivitelezését.

Gyakran felmerülő igény az idősebb fák átoltásának kivitelezése, ehhez az ültetvényekben meglévő korosabb fák átoltására is lehetőséget biztosítanak. A gyakorlati képzés során a résztvevők megtanulják az oltvány előállítás technikai műveleteit is, amelyet a nap folyamán alaposan begyakorolnak.

A nap végén a saját előállítású oltványokat a résztvevők hazavihetik, így az eredés sikerességét otthon lehet ellenőrizni az év hátralévő részében. Az oltáshoz szükséges eszközöket és növényanyagot a tanfolyami résztvevőknek a MATE biztosítja.

Oltási tanfolyamok helyszíne és időpontjai:

  • Budapest – Soroksár: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30
  • Cegléd: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30
  • Érd-Elvira: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30
  • Fertőd: 2024. március 22. (péntek) 8:30-16:30
  • Keszthely: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30

Jelentkezési lap és bővebb információk:

Nyilvántartási szám: B/2020/003047

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Mikor ajánlott a szőlő téli metszésének elvégzése?

2025. december 11. 04:37

Szomszédok már metszik a szőlőt, sőt van, aki be is fejezte azt kertjében. Mikor alkalmas a szőlő a téli metszésre, mikor ajánlják annak elvégzését?

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

Milyen betegség miatt foltosodik és hal el a málna vesszője?

2025. augusztus 31. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy mitől foltosodik és hal el a málnám vesszője? Mit tehetek ellene? Kérem gyors válaszukat!