Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A szőlőültetvényekben is jelentős károkat okozott a fagy Németországban

A szőlőültetvényekben is jelentős károkat okozott a fagy Németországban

Agrofórum Online

Súlyos fagykárokat okozott hétfőről keddre virradó éjszaka a fagypont alatti hőmérséklet Németországban a szász borvidékeken.

A jóval nulla alatti hőmérséklet a fagyvédelmi intézkedések ellenére okozott jelentős károkat Szászország szőlőültetvényeiben. A szőlő különösen korán indult fejlődésnek idén.

Hatalmas károkkal indult a 2024-es szezon

„Óriási károkat szenvedtünk el a termésben, pedig még csak a szezon kezdeténél járunk” – mondta Felix Hößelbarth, a Szászországi Borászok Szövetségének elnöke. 90-100 százalékos károsodásokat feltételez a szakember az érintett területeken.

A fagyvédelmi tüzek nem értek el a kívánt hatást

„A 2024-es betakarítás nagyrészt a múlté” – tette hozzá Felix Hößelbarth, aki szerint a szőlőültetvényekben a fagyvédelmi tüzek nem értek el a kívánt hatást. Számos helyen mínusz 5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála és a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudták elhárítani a károkat.

Három fagyos éjjel

A Schloss Wackerbarth állami pincészet is jelentős termésveszteséggel számol, ennek értéke a pontos helytől és a szőlőfajtától is függ.

„Az, hogy fagyvédelmi intézkedéseinkkel sikerült-e ezt legalább minimalizálni, csak a következő napokban derül ki” – mondta Martin Junge szóvivő. Múlt szerda óta három éjjel volt szükség fagyvédelmi intézkedésekre, legutóbb kedd este mértek hosszabb időn keresztül mínusz 5 fokos és ennél is hidegebb mínuszpontokat.

Négy héttel járnak előrébb

Martin Jung szerint nem szokatlan, hogy egymás után több éjszaka is kell fagyvédelmi munkálatokat végezni.

„Az azonban nem szokványos, hogy a szőlőink már ennyire fejlődésnek indultak áprilisban. A meleg és napsütéses elmúlt hetek miatt a bimbózás körülbelül négy héttel korábban kezdődött, mint az előző években” – számolt be a német proplanta mezőgazdasági szakportál.

Ebben a fázisban az éjszakai fagy „fenyegetést jelent mindenre, ami a szőlőinken zöldell”. Fennállt a terméskiesés vagy akár a teljes kudarc veszélye.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

2024. június 18. 14:40

Az idei spárgaszezon a termelők szempontjából hullámzó volt. Jelenleg megnyugtatóan alakul a szezon második fele.

Nagy bejelentést tett a Lidl az egyik kedvenc magyar terméke kapcsán

2024. június 18. 07:10

A Lidl az elmúlt 6 évben mintegy 14 milliárd forinttal járult hozzá a magyar görögdinnye piaci pozíciójának erősítéshez.

Január közepétől igényelhető a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása

2019. december 30. 10:46

A jövő év elején, január 15. és 28. között igényelhető az úgynevezett szerkezetátalakítási, vagyis a szőlőültetvények modernizálását megcélzó támogatást.

Újra támogatják az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést

2019. június 19. 08:47

A tárgyévben csak egy kifizetési kérelem nyújtható be, amiben a növényegészségügyi megelőzés és a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető.

Szalmatakarás a szőlőben

2018. október 18. 03:36

A szőlőültetvények talajának takarására az egyik jól bevált anyag a szalma. A takaróanyag felhasználási módjáról, alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a szalmatakarás előnyeiről és hátrányairól szóló összeállítást ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

2018. március 6. 12:54

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.