Zöldség-Gyümölcs

Így takarítanak meg akár 40 százalék vizet a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

Dél-Spanyolország Európa veteményeskertjének számít, de ott a vízfogyasztás 70 százalékáért a mezőgazdaság felel. Gyakran felmerül a kérdés, hogyan csökkenthető high-tech megoldásokkal Andalúziában a vízfogyasztás, akár a mesterséges intelligencia (AI) használatával.

A világ népessége növekszik, az éghajlatváltozás kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Felmerül a kérdés: hogyan segítheti az AI az emberiség táplálását a jövőben?

A dél-spanyolországi, andalúziai Almería környékét műanyagtengernek is nevezik – a műanyagtetőkkel készült üvegházak olyan közel vannak egymáshoz. Spanyolország gyümölcs- és zöldségexportjának körülbelül egyharmadát itt termelik. Ennek nagy része szupermarketeinkbe kerül.

A víz luxuscikké vált Dél-Spanyolországban

A mediterrán éghajlat ideális a termesztéshez, de az utóbbi években a dél-spanyol gazdálkodók egyre inkább vízhiánnyal küszködtek. „Szinte luxuscikké vált” – mondja David Jímenez farmer, aki Almería közelében két üvegházban termeszt paprikát. A nagyapja is már zöldségtermesztő volt.

Jímenez évek óta korszerű csepegtető rendszereket használ a hatékonyabb öntözéshez, de az elmúlt évek aszályai miatt már ez sem volt elég.

„Még mindig túl sokat veszünk ki a talajvízből” – mondta. Ez azért is probléma, mert részben az ivóvízellátást is az biztosítja.

A mesterséges intelligencia számolja ki

A Spanyolországban rendelkezésre álló édesvíz több mint 70 százaléka a mezőgazdaságba kerül. Összehasonlításképpen: az EU-szintű átlag 25 százalék körül van. A mezőgazdaság vízfogyasztása rendkívül magas – annak ellenére, hogy 2016 óta a régióban az elmúlt 60 év leghosszabb száraz időszaka volt.

Joaquin Soriano megoldásokat keresett. A most 37 éves férfi négy partnerrel közösen 2019-ben megalapította az Ikos Tech céget azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá tegye a mezőgazdasági vízfelhasználást.

Technológiája a következőképpen működik: a gazdák üvegházaiban különféle érzékelők mérik egyebek mellett a talaj és a levegő nedvességét és hőmérsékletét, valamint azt, hogy a növények milyen sebességgel szívják fel a vizet a talajból.

Az érzékelőknek 20 napig kell adatokat gyűjteniük, hogy kiszámítsák az ideális öntözési időt és a tökéletes vízmennyiséget. Ehhez egy öntanuló algoritmust, egy mesterséges intelligencia alapú megoldást használnak.

A gazdálkodó végül egy alkalmazáson keresztül értesül arról, hogy mikor kell öntöznie – vagy mikor kell kinyitnia üvegháza tetőablakát, hogy szabályozza a páratartalmat. Csak annyit kell tennie, hogy egy kattintással beleegyezik a javaslatba. A paprikatermesztő a víz 40 százalékát takaríthatja meg így.

Több millió liter

A fejlesztő Soriano nagy lehetőségeket lát technológiájában az egész régió számára: „Több mint 30 000 hektár megművelt földünk van itt, ahol a víz 30-40 százalékát megtakaríthatnánk. Itt több millió liter vízről beszélünk.”

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

A hőhullám hatásai miatt aggódik a párizsi agrártárca

2022. június 24. 06:36

Korlátozni kell a hőhullámnak a gabonanövényekre gyakorolt hatását Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb gabonatermelőjében, és ez aggodalomra ad okot.

Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban előfordul?

2020. február 10. 14:16

Fejlesztési erőfeszítéseink eredménye a KWS hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, melyet ClimaControl3-nak neveztünk el.

Az aszály miatt mennek tönkre a dán farmerek

2018. szeptember 30. 13:45

Ebben az évben eddig már több mint 100 gazdálkodó ment tönkre Dániában a nagy szárazság okozta veszteségek miatt.

Szárazság fenyegeti Észak-Olaszország termésének felét

2022. június 20. 07:36

A mezőgazdasági lobbi azonnali cselekvést sürget, sürgős öntözést kérve a növények, például a paradicsom és a görögdinnye megmentése érdekében.