Zöldség-Gyümölcs

AKI: egyre több spenót terem hazánkban is

Agrofórum Online

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése növekvő tendenciát mutatott az elmúlt években, a tagországok 731 ezer tonna spenótot termeltek 2021-ben – mutat rá az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Magyarországon a KSH adatai szerint 11,7 ezer tonna volt a termés ebből a korai szabadföldi zöldségféléből 2021-ben. Ez a mennyiség 35 százalékkal haladta meg a 2016–2020 közötti évek átlagát.

A friss spenót behozatala és kivitele is nőtt 2022-ben az előző évihez képest, az előbbi 62 százalékkal 418 tonnára, az utóbbi 24 százalékkal 226 tonnára – írja az AKI. Hozzátették, a legnagyobb mennyiség Spanyolországból érkezett, az export leginkább Románia felé bővült.

A fagyasztott spenót importált mennyisége (1,6 ezer tonna) csökkent 18 százalékkal az előző évihez képest 2022-ben, a kivitel volumene ( 1,05 ezer tonna) ugyanakkor 60 százalékkal túlszárnyalta a 2021-es értéket. A legnagobb beszállítónak Csehország számított, a fő célpiacot pedig Németország jelentette.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a spenót termelői ára 979 forint/kilogramm volt 2023 11–16. hetében, 33 százalékkal emelkedett az előző év azonos periódusához képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Spenót, ami ilyenkor is vethető

2022. október 11. 06:34

Koraiságából adódóan, valamint rövid tenyészideje miatt alkalmas a fogyasztási idény széthúzására.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Spenótból – palacsintát!

2024. március 2. 08:10

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.