Zöldség-Gyümölcs

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

Agrofórum Online

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.

Emilia-Romagnában a múlt héten 14 ember életét követelte az áradás, amikor a jelentős esőzések miatt több mint 20 folyó áradt ki, víz zúdulva át a városokon, és több ezer hektár különösen termékeny mezőgazdasági területet borított be.

A Coldiretti közölte, hogy a régió Olaszország legnagyobb körte-, őszibarack-, nektarin-, sárgabarack- és szilvatermelője, valamint a második legnagyobb cseresznye- és kivitermelő. Összességében ez Olaszország teljes gyümölcstermésének egyharmadát adja. „Térdre rogyunk” – mondta Sergio Tardani, a Coldiretti régióbeli képviselője a Reutersnek. Becslése szerint a kár mintegy 1,5 milliárd euróra tehető. A Coldiretti szóvivője szerint az árvíz csaknem 15 millió gyümölcsfa gyökerét károsította, és tönkre teheti azokat.

Az árvíz legalább 400 millió kg búzát is elpusztított, közölte a Coldiretti. Állatok ezrei is elpusztultak a területen, ahol általában körülbelül 250 000 szarvasmarha, sertés, juh és kecske él. Összesen mintegy 5000 gazdaságot érintettek a viharok.

Tardani azt jósolta, hogy évekbe telhet, amíg a gazdálkodók felépülnek a katasztrófából, és hozzátette, hogy egyes területeken még mindig nehéz segítséget nyújtani, mivel a víz és a földcsuszamlások megnehezítik a közlekedést. A tervek szerint a római kormány a régióra vonatkozó rendkívüli intézkedési csomagról dönthet.

Az olasz sajtó szerint a kormány kezdetben mintegy 100 millió eurós kiadást és adókedvezményeket jelent be Emilia-Romagnának. A kormány szóvivője nem kívánt nyilatkozni. Giorgia Meloni miniszterelnök azt mondta, Olaszország is kérhet készpénzt az Európai Unió Szolidaritási Alapjából természeti katasztrófák miatt.

Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy túl korai lenne megbecsülni a mezőgazdasági szektorban okozott károk összköltségét, de azt mondta, hogy a kormány a következő találkozót szervez a termelőkkel a válság pontos felmérése miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Mit tehetek a fagyban kinn maradt citromfával?

2023. április 5. 04:36

Kinn maradt a fagyban a citromfám az elmúlt napokban. Mit tegyek vele? Levágjam az elhalt leveleket, visszametsszem a koronáját?

A rendkívüli időjárás növényvédelmi következményei

2023. augusztus 8. 05:37

A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.