Zöldség-Gyümölcs

Az aszály megrövidíti a belga sült krumplit!

Syngenta Blog

A hagyományos belga hasábburgonya, a „frites” hossza hamarosan 3 centiméterrel is kisebb lehet, mint a szokásos – figyelmeztettek a burgonyatermelők.

A franciául frites-nek nevezett, és gyakran majonézzel fogyasztott sült krumpli a belgák mindennapi ropogtatni valója, a méretcsökkenés tehát felér egy kisebb nemzeti katasztrófával. A sült krumpli a mai Belgium déli, francia nyelvű felében, Vallóniában lévő Namurból származik, ahol a helyiek különösen kedvelték a sült halat. Azonban amikor 1680 különösen hideg telén befagyott a Meuse folyó, az emberek azt mondták, hogy hal helyett jó lesz a sült burgonya is. És azóta is lelkesen fogyasztják.

Pierre Lebrun, a Vallon Burgonya-termelők Egyesületének vezetője szerint az idei alacsonyabb csapadékmennyiség miatt 25 százalékkal visszaesett a terméshozam, ami nemcsak a darabszámot, hanem a burgonyagumók méretét is érintette.

„Mivel jelenleg kisebb burgonyákat adott a föld, be kell érnünk kisebb sült krumplival” – mondta Lebrun a Sudpresse újságnak, hozzátéve, hogy a száraz talaj még a betakarítást is megnehezítette, és ugyanez történt Dél-Anglia, Hollandia, Franciaország és Nyugat-Németország területén.

Augusztus végén a brit The Guardian arról számolt be, hogy Belgium az EU-tól pénzügyi támogatást kért az aszály hatásának kompenzálására.

„Katasztrofális a helyzet olyan területeken, amelyeket a gazdálkodók nem tudtak öntözni. Ők rekord mértékű, 30 százalékos hozamveszteségről számoltak be” – mondta Romain Cools, az ország legnagyobb burgonyatermelője, a Belgapom főtitkára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Kisebb fejméret, de jó minőség – Nőtt a fokhagymatermés tavaly

2022. november 24. 11:47

Tavaly 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be Magyarországon, 8 százalékkal többet az előző évinél - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amely szerint az idén az aszály miatt a fokhagyma fejmérete kisebb lett, ugyanakkor jó minőségű a termés.

Bauer Öntözős Piknik

2023. május 26. 09:37

A Bauer Hungária Kft. 2023. 05. 11-én rendezte meg az Öntözős Pikniknet, melynek keretében bemutatták saját fejlesztéseiket és a velük együttműködő cégek öntözési megoldásait, a tervezéstől, a kivitelezésen, a monitorozáson át a víz minél nagyobb hatékonysággal történő felhasználásáig.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Javuló talajviszonyok = több víz a talajban

2022. augusztus 24. 13:12

Miért kell meszezni, kénezni vagy sómentesíteni a talajokat?