Zöldség-Gyümölcs

Az eper egészségügyi előnyei

Agrofórum Online

Az eper – azon túl, hogy szépséges és finom – rendkívül egészséges. De tudta-e, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok találhatók benne, és voltaképp miért érdemes minél gyakrabban fogyasztani?

Egy csésze egész eper (kb. 144 gramm) a következőket tartalmazza:

  • Energia: 196 kcal
  • Összes szénhidrát: 11 g
  • Élelmi rost: 3 g
  • Összes cukor: 7 g
  • Fehérje: 1 g
  • Összes zsír: 0 g
  • Telített zsír: 0 g
  • Nátrium: 1 mg
  • Kálium: 220 mg
  • Magnézium: 19 mg
  • A-vitamin: 17 NE
  • Folsav: 35 µg
  • C-vitamin: 85 mg

Az eper egészségügyi előnyei

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat. Az eperben található antioxidánsok segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.

Az antociánok magas szintjének köszönhetően az eper segíthet megvédeni a szív- és érrendszert azáltal, hogy elősegíti az optimális vérnyomást és koleszterinszintet. Ezek csökkentik a krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vezető kardiometabolikus kockázati tényezőket.

Az eperfogyasztás csökkenti a vérzsírokat és a szisztolés vérnyomást.

Az eperben található polifenolok – amelyek antioxidánsként hatnak – az életkor előrehaladtával segíthetnek fenntartani a kognitív funkciókat, fokozhatják az agy egészségét és támogathatják a szellemi éberséget.

Magas rosttartalmának köszönhetően az eper támogatja az optimális emésztést, megelőzi a székrekedést, és táplálja a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat.

Az eper segíthet csökkenteni az inzulinreakciót és javíthatja az inzulinrezisztenciát. Magas rosttartalma emellett segít lassítani a cukor felszívódását, így segíthet nyújt a vércukorszint szabályozásában.

Mindenki számára biztonságos az eper fogyasztása?

Az eper a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de azoknál, akik allergiásak a hasonló gyümölcsökre, az eper fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki.

Emellett a szalicilátokra érzékenyek az eperben található természetes szalicilát miatt olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a fejfájás vagy az emésztési problémák. A legtöbb ember számára azonban az eper az egészséges étrend tökéletes kiegészítője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

UV-C fénnyel dolgozó robot: megbízható harcos a lisztharmat ellen

2023. július 18. 17:10

Nagyon messziről érkeztek azok a szamócatermesztők, akik szerették volna megérteni az UV-C fény lisztharmat elleni védekezésben betöltött szerepét.

A sok csapadék károsította a szabadföldi szamócatermést

2019. június 1. 08:46

A fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ugyanakkor az eső és a gombafertőzés miatt a mintegy 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százaléka is kieshet.

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

2018. június 13. 04:30

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.

Ultraibolya sugárzás a növényvédelemben

2021. augusztus 3. 05:32

Natalia Peres, a Floridai Egyetem növénypatológusa ultraibolya (UV-C, kis hullámhosszúságú sugárzás) rendszert alkalmazott a szamóca betegségeinek visszaszorításához. Egy idén publikált tanulmányában rávilágított, hogy a kezelés hatékonynak bizonyult a szamóca lisztharmat elleni küzdelemben.