Zöldség-Gyümölcs

Az eper egészségügyi előnyei

Agrofórum Online

Az eper – azon túl, hogy szépséges és finom – rendkívül egészséges. De tudta-e, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok találhatók benne, és voltaképp miért érdemes minél gyakrabban fogyasztani?

Egy csésze egész eper (kb. 144 gramm) a következőket tartalmazza:

  • Energia: 196 kcal
  • Összes szénhidrát: 11 g
  • Élelmi rost: 3 g
  • Összes cukor: 7 g
  • Fehérje: 1 g
  • Összes zsír: 0 g
  • Telített zsír: 0 g
  • Nátrium: 1 mg
  • Kálium: 220 mg
  • Magnézium: 19 mg
  • A-vitamin: 17 NE
  • Folsav: 35 µg
  • C-vitamin: 85 mg

Az eper egészségügyi előnyei

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat. Az eperben található antioxidánsok segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.

Az antociánok magas szintjének köszönhetően az eper segíthet megvédeni a szív- és érrendszert azáltal, hogy elősegíti az optimális vérnyomást és koleszterinszintet. Ezek csökkentik a krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vezető kardiometabolikus kockázati tényezőket.

Az eperfogyasztás csökkenti a vérzsírokat és a szisztolés vérnyomást.

Az eperben található polifenolok – amelyek antioxidánsként hatnak – az életkor előrehaladtával segíthetnek fenntartani a kognitív funkciókat, fokozhatják az agy egészségét és támogathatják a szellemi éberséget.

Magas rosttartalmának köszönhetően az eper támogatja az optimális emésztést, megelőzi a székrekedést, és táplálja a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat.

Az eper segíthet csökkenteni az inzulinreakciót és javíthatja az inzulinrezisztenciát. Magas rosttartalma emellett segít lassítani a cukor felszívódását, így segíthet nyújt a vércukorszint szabályozásában.

Mindenki számára biztonságos az eper fogyasztása?

Az eper a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de azoknál, akik allergiásak a hasonló gyümölcsökre, az eper fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki.

Emellett a szalicilátokra érzékenyek az eperben található természetes szalicilát miatt olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a fejfájás vagy az emésztési problémák. A legtöbb ember számára azonban az eper az egészséges étrend tökéletes kiegészítője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében