Zöldség-Gyümölcs

Az eper egészségügyi előnyei

Agrofórum Online

Az eper – azon túl, hogy szépséges és finom – rendkívül egészséges. De tudta-e, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok találhatók benne, és voltaképp miért érdemes minél gyakrabban fogyasztani?

Egy csésze egész eper (kb. 144 gramm) a következőket tartalmazza:

  • Energia: 196 kcal
  • Összes szénhidrát: 11 g
  • Élelmi rost: 3 g
  • Összes cukor: 7 g
  • Fehérje: 1 g
  • Összes zsír: 0 g
  • Telített zsír: 0 g
  • Nátrium: 1 mg
  • Kálium: 220 mg
  • Magnézium: 19 mg
  • A-vitamin: 17 NE
  • Folsav: 35 µg
  • C-vitamin: 85 mg

Az eper egészségügyi előnyei

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat. Az eperben található antioxidánsok segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.

Az antociánok magas szintjének köszönhetően az eper segíthet megvédeni a szív- és érrendszert azáltal, hogy elősegíti az optimális vérnyomást és koleszterinszintet. Ezek csökkentik a krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez vezető kardiometabolikus kockázati tényezőket.

Az eperfogyasztás csökkenti a vérzsírokat és a szisztolés vérnyomást.

Az eperben található polifenolok – amelyek antioxidánsként hatnak – az életkor előrehaladtával segíthetnek fenntartani a kognitív funkciókat, fokozhatják az agy egészségét és támogathatják a szellemi éberséget.

Magas rosttartalmának köszönhetően az eper támogatja az optimális emésztést, megelőzi a székrekedést, és táplálja a bélrendszerben lévő jótékony baktériumokat.

Az eper segíthet csökkenteni az inzulinreakciót és javíthatja az inzulinrezisztenciát. Magas rosttartalma emellett segít lassítani a cukor felszívódását, így segíthet nyújt a vércukorszint szabályozásában.

Mindenki számára biztonságos az eper fogyasztása?

Az eper a legtöbb ember számára biztonsággal fogyasztható, de azoknál, akik allergiásak a hasonló gyümölcsökre, az eper fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki.

Emellett a szalicilátokra érzékenyek az eperben található természetes szalicilát miatt olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a fejfájás vagy az emésztési problémák. A legtöbb ember számára azonban az eper az egészséges étrend tökéletes kiegészítője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

2019. augusztus 3. 09:38

Az angolok azért folytatják nagy lendülettel a mezőgazdasági robotok fejlesztését mert a Brexit utáni időkre készülnek.

Mit csináljak a túl korán megérkezett szamócapalántákkal?

2023. március 4. 04:36

Rendelt cserepes szamócapalántáim már most megérkeztek. Mit lehet ezzel most csinálni? Jelenleg fátyolfóliával takarom. Cserépben lesznek, de még szerintem korai kihelyezni, kiültetni.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.