Zöldség-Gyümölcs

Az uborka kiegyenesítésének története 

Agrofórum Online

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Az uborka-kiegyenesítés ugyanis nem modern találmány. Sőt, az uborkák nem csak a mai világban görbülnének el, ez régen is probléma volt, ami rontotta az üzletet. Éppen ezért a 19. században George Stephenson (angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője) úgy döntött, túljár a természet eszén, és feltalált egy uborka-kiegyenesítő üveg formát, amely első blikkre úgy néz ki, mint egy art deco váza, amiben tetszik vagy sem, az uborkának egyenesen kell nőnie.

Stephenson a newcastlei gőzgépgyárában egyszerre több üveghengert is legyártatott, hogy a földjein növő szeszélyes zöldségek növekedését kordában tartsa. Kevesen tudják, de Stephenson feltalálta (vagy legalábbis továbbfejlesztette) az uborkaszeletelőt is, miközben a tökéletes szendvics kialakításán elmélkedett, amelyeket előszeretettel fogyasztott el a délutáni teájához.

A viktoriánus kertészek tehát anno Stephenson speciális üveghengereire támaszkodtak annak érdekében, hogy elkerüljék a kanyargós formájú uborkákat, amelyek nemcsak nehezebbé teszik a zöldség felszeletelését, de ízben is elmaradnak egyenes formájú társaik mögött.

Ezek a viktoriánus uborkaegyengető formák ma is megtekinthetők a bronxi Bartow-Pell Mansion Museumban, ahol többek között olyan régi furfangos kertészeti eszközöket is megcsodálhatunk, mint az antik répakapák, rögtörők, darázsfogók, és a furcsa, de állítólag annál hasznosabb vakondvillák.

Bár mai szemmel meglehet, ezek az eszközök furcsának és nyilvánvalóan elavultnak tűnhetnek, ezek a szerszámok arról mesélnek, hogy az ember miként alakította át a természet kincseit egy hosszú és folyamatosan fejlődő projektté a megélhetés és a szórakozás érdekében.

A múzeumban az uborkaformák mellett több mint 150 kapa és 350 öntözőkanna is helyet kap – kitalálhatják, mind más formájú és funkcionalitású! Mielőtt tehát elkezdenénk azon töprengeni, miért ilyen furcsa egyik-másik kertészeti eszköz, mindig arra kell gondolnunk, hogy a termesztők ősidők óta formálják, alakítják, fejlesztik, újítják a szerszámaikat, hogy a végfelhasználók, azaz a mi asztalunkra a lehető legszebb zöldségek és gyümölcsök kerüljenek.

Ma, a boltokban sétálva legalább már tudni fogjuk, hogy nem volt mindig evidens, hogy a kosarakban egyenes uborkák közül válogathatunk, ez ugyanis egy több évszázados, szövevényes múltú, kreatív munkafolyamat eredménye.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Milyen új, bőtermő uborkafajtát termeszthetnék kicsi kertemben?

2024. július 2. 04:40

Évek óta keveset terem az uborkám, régóta szaporított saját magot vetek. Milyen új, bőtermő uborkafajtákat javasol, aminek nevelésére áttérhetnék. Bőtermő fajta legyen, kicsi a kertem, és olyan, ami ellenálló, hogy ne kelljen permetezni.