Zöldség-Gyümölcs

Az uborka kiegyenesítésének története 

Agrofórum Online

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Az uborka-kiegyenesítés ugyanis nem modern találmány. Sőt, az uborkák nem csak a mai világban görbülnének el, ez régen is probléma volt, ami rontotta az üzletet. Éppen ezért a 19. században George Stephenson (angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője) úgy döntött, túljár a természet eszén, és feltalált egy uborka-kiegyenesítő üveg formát, amely első blikkre úgy néz ki, mint egy art deco váza, amiben tetszik vagy sem, az uborkának egyenesen kell nőnie.

Stephenson a newcastlei gőzgépgyárában egyszerre több üveghengert is legyártatott, hogy a földjein növő szeszélyes zöldségek növekedését kordában tartsa. Kevesen tudják, de Stephenson feltalálta (vagy legalábbis továbbfejlesztette) az uborkaszeletelőt is, miközben a tökéletes szendvics kialakításán elmélkedett, amelyeket előszeretettel fogyasztott el a délutáni teájához.

A viktoriánus kertészek tehát anno Stephenson speciális üveghengereire támaszkodtak annak érdekében, hogy elkerüljék a kanyargós formájú uborkákat, amelyek nemcsak nehezebbé teszik a zöldség felszeletelését, de ízben is elmaradnak egyenes formájú társaik mögött.

Ezek a viktoriánus uborkaegyengető formák ma is megtekinthetők a bronxi Bartow-Pell Mansion Museumban, ahol többek között olyan régi furfangos kertészeti eszközöket is megcsodálhatunk, mint az antik répakapák, rögtörők, darázsfogók, és a furcsa, de állítólag annál hasznosabb vakondvillák.

Bár mai szemmel meglehet, ezek az eszközök furcsának és nyilvánvalóan elavultnak tűnhetnek, ezek a szerszámok arról mesélnek, hogy az ember miként alakította át a természet kincseit egy hosszú és folyamatosan fejlődő projektté a megélhetés és a szórakozás érdekében.

A múzeumban az uborkaformák mellett több mint 150 kapa és 350 öntözőkanna is helyet kap – kitalálhatják, mind más formájú és funkcionalitású! Mielőtt tehát elkezdenénk azon töprengeni, miért ilyen furcsa egyik-másik kertészeti eszköz, mindig arra kell gondolnunk, hogy a termesztők ősidők óta formálják, alakítják, fejlesztik, újítják a szerszámaikat, hogy a végfelhasználók, azaz a mi asztalunkra a lehető legszebb zöldségek és gyümölcsök kerüljenek.

Ma, a boltokban sétálva legalább már tudni fogjuk, hogy nem volt mindig evidens, hogy a kosarakban egyenes uborkák közül válogathatunk, ez ugyanis egy több évszázados, szövevényes múltú, kreatív munkafolyamat eredménye.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).