Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Banánból készült komposztálható póló

Banánból készült komposztálható póló

Agrofórum Online

Első blikkre pontosan úgy néz ki, mint bármely boltban kapható póló vagy trikó anyaga. Fehér vagy vajszínű, lágy esésű, puha, finom tapintású. Hogy miből készül? Meghökkentő módon: banánból. És ha hihetünk a híreknek, sokkal jobb, mint a pamut vagy bármely szintetikus anyagú textil.

A svájci Bananatex textilipari vállalat biológiai úton lebomló, könnyű pólószövetet hozott létre az Abacá banán növények szárából, amelyet a cég első ízben 2018-ban mutatott be a szakmai- és a nagyközönségnek. 

A Bananatex által „feltalált” szövet úgy készül, hogy az Abacá növény szárából rostokat nyernek ki, amelyeket aztán péppé főznek. Ebből egy tajvani székhelyű cégnél fonalat készítenek, amelyet aztán textillé alakítanak, kiszabnak és végtermékké varrnak (jobbára trikókat és pólókat készítenek belőle).

Az életciklusa végén a Cradle to Cradle arany minősítéssel rendelkező textília komposztálható – a komposztban 10 hét alatt, a tengervízben pedig 16 hét alatt bomlik le teljesen biodiverz módon.

A Bananatex célja, hogy a textilgyártás fenntarthatóságának témájával foglalkozva a nyersanyagok felhasználására, a természeti erőforrásokra és a ruházati cikkek életciklusára irányítsa a figyelmet. A márka szerint a Bananatex textília szakítási és kopásállósági értékei „a természetben a legmagasabbak közé tartoznak”, és ez lehetővé teheti, hogy helyettesítse a pamutot és a szintetikus anyagokat.

A legújabb szövet a korábbi változatokhoz képest puhább kézérzetű és sokoldalúbb, ami a márka szerint növeli a ruházati termékeken belüli alkalmazási lehetőségeket.

A legfontosabb kihívás a textil kifejlesztése során az volt, hogy olyan pólót kapjunk, amelynek mosásstabilitása és rugalmassági értékei összehasonlíthatóak a piacon már létező anyagokéval – nyilatkozta a Bananatex.

(Fotó: Javad_esmaeili/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Növénydzsungel a lakásban a téli szürkeség ellen

2023. január 13. 05:37

Ha esztétikus növénytengert akarunk a lakásban kialakítani, akkor kellenek karakteres nagy növények, és több közepes és kis méretű is. Így lesz harmonikus a kompozíció.

Banánhéjat megenni, na még mit nem?!

2021. június 13. 08:36

Az ok, amiért ennek az egyébként hétköznapi alapanyagnak a fogyasztására irányul jelenleg a figyelem, kettős: egyrészt a nem elégszer hangsúlyozható élelmiszer-pazarlás visszaszorításának igénye, másrészt a vegetáriánusok körében a hús pótlása.

Felháborítóan olcsó a banán, de ez lassan megváltozhat

2023. október 9. 07:40

Szó szerint a világ másik feléről, Ecuadorból érkezik hozzánk a banán, amely így is csupán harmadával drágább például a helyben megtermelt almánál. Hogyan lehetséges ez, és meddig tartható fenn?

A banán radioaktív, de felesleges aggódni

2020. december 25. 04:37

A (radioaktív) káliumot tartalmazó egyéb élelmiszerek közé tartozik a paradicsom, a burgonya, az avokádó, a hüvelyesek, a tej és a hal is.