A háború közepette az ukrán gazdák Harkivban kiváló minőségű zöldségeket termesztenek. Alla és Vaszilij Szvetszov a frontvonaltól mindössze 25 kilométerre fekvő Zolocsivban nyitották meg a beszédes elnevezésű „Csoda” nevű boltjukat.
Innovatív technológiával termesztett biotermékeket kínálnak a vásárlóknak, akik nemcsak a környékről, de a messzebb lévő városokból is hozzájuk utaznak az egészséges, jó minőségű élelmiszerekért.
Talaj nélkül dolgoznak
Az itt termesztett növények talaj nélkül is jól fejlődnek. A termesztők a cserepeket perlithomokkal töltik meg, uborkát és paradicsomot termesztenek bennük. A vizet és a tápanyagokat erre a célra kialakított, speciális csöveken keresztül, egy előre beprogramozott séma szerint juttatják a növényekhez.
Nincs szükség gyomirtásra, gyomirtó szerekre vagy hagyományos termesztési módszerekre. A zöldségek ennek ellenére gyönyörűek, kivételes ízzel büszkélkedhetnek és mindenféle káros anyagtól mentesek. Vaszilij számítógépes programja pontosan szabályozza a mikroelemeket, így biztosítva a növények számára az optimális arányokat.
Szezononként 30 kg zöldség egy négyzetméteren
Figyelemre méltó biztonsági intézkedés a hidrogén-peroxidos fertőtlenítés alkalmazása mind a gazdasági helyiségekben, mind az üvegházba való belépés előtt. A laboratórium egyedi berendezéseinek alkatrészei 3D-nyomtatóval készülnek. Az általuk létrehozott üvegház már egész évben képes üzemelni. Egy négyzetméteren akár 30 kilogramm zöldség is teremhet szezononként, ami három hónapig tart, ha nincs áramkimaradás. Ez az innovatív termesztési folyamat biztosítja a kiváló minőségű terményeket.