Zöldség-Gyümölcs

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

Agrofórum Online

A háború közepette az ukrán gazdák Harkivban kiváló minőségű zöldségeket termesztenek. Alla és Vaszilij Szvetszov a frontvonaltól mindössze 25 kilométerre fekvő Zolocsivban nyitották meg a beszédes elnevezésű „Csoda” nevű boltjukat.

Innovatív technológiával termesztett biotermékeket kínálnak a vásárlóknak, akik nemcsak a környékről, de a messzebb lévő városokból is hozzájuk utaznak az egészséges, jó minőségű élelmiszerekért.

Talaj nélkül dolgoznak

Az itt termesztett növények talaj nélkül is jól fejlődnek. A termesztők a cserepeket perlithomokkal töltik meg, uborkát és paradicsomot termesztenek bennük. A vizet és a tápanyagokat erre a célra kialakított, speciális csöveken keresztül, egy előre beprogramozott séma szerint juttatják a növényekhez.

Nincs szükség gyomirtásra, gyomirtó szerekre vagy hagyományos termesztési módszerekre. A zöldségek ennek ellenére gyönyörűek, kivételes ízzel büszkélkedhetnek és mindenféle káros anyagtól mentesek. Vaszilij számítógépes programja pontosan szabályozza a mikroelemeket, így biztosítva a növények számára az optimális arányokat.

Szezononként 30 kg zöldség egy négyzetméteren

Figyelemre méltó biztonsági intézkedés a hidrogén-peroxidos fertőtlenítés alkalmazása mind a gazdasági helyiségekben, mind az üvegházba való belépés előtt. A laboratórium egyedi berendezéseinek alkatrészei 3D-nyomtatóval készülnek. Az általuk létrehozott üvegház már egész évben képes üzemelni. Egy négyzetméteren akár 30 kilogramm zöldség is teremhet szezononként, ami három hónapig tart, ha nincs áramkimaradás. Ez az innovatív termesztési folyamat biztosítja a kiváló minőségű terményeket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9623050/ukrainian-farmers-are-offering-organic-produce-amidst-the-war/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Legyen a friss zöldség a reggeli rendszeres része!

2023. április 17. 11:46

Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?