Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

Agrofórum Online

A háború közepette az ukrán gazdák Harkivban kiváló minőségű zöldségeket termesztenek. Alla és Vaszilij Szvetszov a frontvonaltól mindössze 25 kilométerre fekvő Zolocsivban nyitották meg a beszédes elnevezésű „Csoda” nevű boltjukat.

Innovatív technológiával termesztett biotermékeket kínálnak a vásárlóknak, akik nemcsak a környékről, de a messzebb lévő városokból is hozzájuk utaznak az egészséges, jó minőségű élelmiszerekért.

Talaj nélkül dolgoznak

Az itt termesztett növények talaj nélkül is jól fejlődnek. A termesztők a cserepeket perlithomokkal töltik meg, uborkát és paradicsomot termesztenek bennük. A vizet és a tápanyagokat erre a célra kialakított, speciális csöveken keresztül, egy előre beprogramozott séma szerint juttatják a növényekhez.

Nincs szükség gyomirtásra, gyomirtó szerekre vagy hagyományos termesztési módszerekre. A zöldségek ennek ellenére gyönyörűek, kivételes ízzel büszkélkedhetnek és mindenféle káros anyagtól mentesek. Vaszilij számítógépes programja pontosan szabályozza a mikroelemeket, így biztosítva a növények számára az optimális arányokat.

Szezononként 30 kg zöldség egy négyzetméteren

Figyelemre méltó biztonsági intézkedés a hidrogén-peroxidos fertőtlenítés alkalmazása mind a gazdasági helyiségekben, mind az üvegházba való belépés előtt. A laboratórium egyedi berendezéseinek alkatrészei 3D-nyomtatóval készülnek. Az általuk létrehozott üvegház már egész évben képes üzemelni. Egy négyzetméteren akár 30 kilogramm zöldség is teremhet szezononként, ami három hónapig tart, ha nincs áramkimaradás. Ez az innovatív termesztési folyamat biztosítja a kiváló minőségű terményeket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9623050/ukrainian-farmers-are-offering-organic-produce-amidst-the-war/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A túlzott esőzések hatásai gyümölcstermő növényeinkre

2024. június 29. 08:10

Mindig hasznosak az esőzések? Milyen csapadékformák ideálisak, mire van szüksége a gyümölcsöseinknek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

2024. június 18. 14:40

Az idei spárgaszezon a termelők szempontjából hullámzó volt. Jelenleg megnyugtatóan alakul a szezon második fele.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.