Zöldség-Gyümölcs

Búza helyett mandula? – Spanyolországban váltanak a gazdák

Syngenta blog

Világszerte nő a kereslet a mandula iránt, és ez arra sarkallja a spanyolokat, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mandula-kertekkel helyettesítsék, átalakítva az ország déli részének tájképét.

A mandula a jól népszerűsített egészségügyi előnyöknek köszönhetően igen keresett világszerte, és feldolgozva is népszerű, hiszen a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak mandulalisztet vagy mandulatejet.

Spanyolország a 2018/2019-es szezon alatt több mint 61 000 tonna mandulát takarít be, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – állítja a helyi szakmai szövetség. A világ legnagyobb mandula termesztője az Egyesült Államok (Kalifornia egyedül a világ mandulaigényének 80 százalékát biztosítja), majd Ausztrália és Spanyolország következik.

„A mandulatermesztés volumene világszerte megduplázódott az elmúlt 10-12 évben: 600 000 tonnáról 1,2 millió tonnára nőtt, hogy kiszolgálja a keresletet” – mondta Cristobal Perez, aki a közelmúltban nyitotta meg mandulafeldolgozó gyárát Cordoba közelében. A környékbeli farmereket pedig mandulások telepítésére ösztönözték, hiszen a felvásárlási árak jók.

A 4-5 évvel ezelőtti 3 eurós kilónkénti árral szemben tavaly egyes helyeken 9 eurót is megadtak, manapság pedig 5 euró körül van a mandula kilónkénti felvásárlási ára – tette hozzá Perez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszország egyes régióiban

2022. február 22. 08:32

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20 °C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények.

A virágzás késleltetése a termésbiztonság növelése érdekében

2024. március 7. 10:10

A korai virágzású gyümölcsfajok termésbiztonságának növelése érdekében egyre inkább előtérbe kerülnek a virágzási idő késleltetésének lehetőségei.

Dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye - A héjas termésűek helyzete Magyarországon

2018. április 20. 07:01

A hazai üzemi gyümölcstermő ültetvények összes felülete 85-90 ezer ha közé tehető. A héjasok a gyümölcsültetvények területének kb. 7 %-át adják.