Zöldség-Gyümölcs

Chilipaprika az űrből

Agrofórum Online

A NASA Kennedy’s Space Center kutatói paprikamagvakat vetettek el az egyik űrállomáson 2021. április 8-án, a Plant Habitat-04 (PH-04) kísérlet részeként, melyek a későbbiekben az APH (Advanced Plant Habitat) termesztőkamrába kerülnek nevelésre.

A közepes erősségű új-mexikói chili paprikát (New Mexico Hatch Green Chiles) zölden és éretten is előszeretettel fogyasztják. A “földi” tesztelések során a növény szabályozott környezeti feltételek mellett is sikeresen termeszthetőnek bizonyult.

Az APH egyike a NASA három termesztőberendezésének, melyben több mint 180 szenzor, valamint hőmérséklet-, nedvesség-, páratartalom- és szén-dioxid-szabályozó rendszerek biztosítják a növények számára szükséges környezeti feltételeket. 

A kísérlet hossza megközelítőleg négy hónap lesz, mely során a kutatók két betakarítást is terveznek. A paprika próbára teszi majd az űrbéli termesztőrendszert olyan tekintetben, hogy igényesebb a környezetére, hosszabb a csírázási ideje, mint a korábbiakban NASA által tesztelt reteké, vagy éppen leveles zöldségeké.

A friss paprika gazdag C-vitamin-forrás, mely az asztronauták előre csomagolt táplálékának remek kiegészítője lehet. A tudósok visszajelzést várnak továbbá a termések csípőssége és állaga kapcsán is, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a súlytalanság milyen hatást gyakorol a paprika beltartalmi és fizikai paramétereinek alakulására.

Az űrállomáson végzett kísérletek, beleértve a PH-04-et is, segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

Forrás: https://www.nasa.gov/feature/pepper-seeds-ready-to-spice-up-space-station

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A mezőgazdasági kibocsátás csaknem felét az Alföld adja

2020. augusztus 30. 04:36

A területileg legnagyobb alföldi régiók szerepe kiemelkedő a mezőgazdasági termelésben: folyó alapáron a teljes kibocsátás közel felét adják.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Az ukrán-orosz háború ára – folytatásos körkép

2023. január 4. 14:32

2022. december 20-án volt 10 hónapja, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Eddig több tízezer ukrán civil vesztette életét, köztük több száz gyermek is. Emberek milliói váltak menekültté, és kényszerültek biztonságosabb helyre költözni. Becslések szerint mintegy hárommillió ukrán állampolgár tatózkodhat külföldön, főként európai országokban.

Küszöbön a robotok hatalomátvétele a növénytermesztésben

2019. július 31. 04:36

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket.