Zöldség-Gyümölcs

Chilipaprika az űrből

Agrofórum Online

A NASA Kennedy’s Space Center kutatói paprikamagvakat vetettek el az egyik űrállomáson 2021. április 8-án, a Plant Habitat-04 (PH-04) kísérlet részeként, melyek a későbbiekben az APH (Advanced Plant Habitat) termesztőkamrába kerülnek nevelésre.

A közepes erősségű új-mexikói chili paprikát (New Mexico Hatch Green Chiles) zölden és éretten is előszeretettel fogyasztják. A “földi” tesztelések során a növény szabályozott környezeti feltételek mellett is sikeresen termeszthetőnek bizonyult.

Az APH egyike a NASA három termesztőberendezésének, melyben több mint 180 szenzor, valamint hőmérséklet-, nedvesség-, páratartalom- és szén-dioxid-szabályozó rendszerek biztosítják a növények számára szükséges környezeti feltételeket. 

A kísérlet hossza megközelítőleg négy hónap lesz, mely során a kutatók két betakarítást is terveznek. A paprika próbára teszi majd az űrbéli termesztőrendszert olyan tekintetben, hogy igényesebb a környezetére, hosszabb a csírázási ideje, mint a korábbiakban NASA által tesztelt reteké, vagy éppen leveles zöldségeké.

A friss paprika gazdag C-vitamin-forrás, mely az asztronauták előre csomagolt táplálékának remek kiegészítője lehet. A tudósok visszajelzést várnak továbbá a termések csípőssége és állaga kapcsán is, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a súlytalanság milyen hatást gyakorol a paprika beltartalmi és fizikai paramétereinek alakulására.

Az űrállomáson végzett kísérletek, beleértve a PH-04-et is, segítenek megoldásokat találni a NASA hosszútávú űrkutatásai során felmerülő élelmezési kérdések megválaszolására.

Forrás: https://www.nasa.gov/feature/pepper-seeds-ready-to-spice-up-space-station

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

A termelői árak a ráfordítási áraknál nagyobb mértékben nőttek

2020. augusztus 8. 06:36

A növényi termékek 4,1%-kal, az állatok és állati termékek 7,7%-kal drágultak 2019-ben az előző évhez képest.

„Sosem fogom megszokni a szármaradványos tábláinkat, de tudom, hogy úgy a jó”

2022. július 3. 10:36

Generációs szokáson is változtatott a Väderstad Nagypeterden.

Sikeres repcetermesztés? DEKALB hibrid és Bayer technológia!

2022. július 27. 05:32

2021 őszén az Európai Unióban összességében nőtt a repce termőterülete. Nálunk ezzel ellentétes volt a trend.

Kutatócsoport alakult a fenntartható növénytermesztésért a Széchenyi István Egyetemen

2022. június 9. 16:35

A környezetbarát növényvédelemmel és a hatékony növényi virológiával foglalkozó kutatócsoport alakul a Széchenyi István Egyetemen.