Zöldség-Gyümölcs

Csökken a paradicsom iránti kereslet

Agrofórum Online

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

A cég főként Közép- és Kelet-Európában és azon túl tevékenykedik, ahová nyáron főleg szőlőt, télen pedig elsősorban paradicsomot exportál.

„Az a szerencse, hogy Vittoriában, Szicília egyedülálló talaj- és időjárási viszonyokkal büszkélkedő termőhelyén, a szicíliai termelés fővárosában élhetünk és dolgozhatunk, ahol kiváló minőségű gyümölcsöket és zöldségeket termelhetünk, amelyeket a fogyasztók az egész öreg kontinensen nagyra értékelnek, ez pedig komoly előnyt jelent.

Különösen Vittoria és Mazzarrone között dolgozunk, amelyek paradicsom, padlizsán, cukkini, paprika, uborka és csemegeszőlő termesztésére szakosodott területek. Itt tudjuk a legjobb mezőgazdasági termékeket előállítani, hogy azokat a fő európai piacokra, különösen keletre exportálhassuk” – foglalta össze Giuseppe Morreale.

Mennyiségek és piacok

A Naturé jelenleg évente mintegy 6000 tonna terméket forgalmaz. A fő célországok Románia (különösen Bukarest, Temesvár és Craiova), Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Csehország, Szlovákia. Montenegró és Albánia.

Morreale télen főként paradicsommal foglalkozik, nyáron a szőlőre helyezi a hangsúlyt:

„A legfontosabb célpontunk Bukarest. A szállítás két-három napig tart a platós teherautóval – folytatja a szakember. – A termény a Naturé cég peronjára érkezik, ahol feldolgozzák, újraosztják, és további rendeltetési helyekre vagy a helyi ügyfeleknek szállítják.

Míg az általános piac számára a csomagolási lehetőségek nagymértékben változhatnak, a romániai nagyobb kiskereskedelmi láncok 5 kg-os ládákban és 500 g-os tálcákban kérik a termékeket. Mi egyébként mindenféle egyedi kérésnek eleget tudunk tenni.

Közvetlenül a szicíliai zöldség szezon elejétől kezdve szüretelünk. A fajták és szegmensek a területünkre jellemzőek. A legértékesebb termék a paradicsom, a kis koktél- és fürtös bébiszilva paradicsomtól a midi, a „bunch” a „beefsteak” és az „olong” fajtákig.

A padlizsánok hosszúkás, csíkos, lila és kerek változatban kaphatók. A cukkini sötétzöld, világoszöld és csíkos, de kérésre sárga színben is kapható. A paprikák lehetnek „oblong”, „horn” és „friggitello” típusúak. Az uborka a tipikus szicíliai fajta.”

Feldolgozás

A feldolgozás részben közvetlenül a termelő vállalatoknál történik, amelyek a méret és a típus tekintetében követik a Naturé jelzéseit. Más esetekben, például a csemegeszőlő esetében a szőlőültetvényeken történik.

Giuseppe Morreale és munkatársai feladata a termékek minőségének ellenőrzése, így minden egyes tétel szemrevételezésen és a szermaradványokra vonatkozó szabályoknak való megfelelés értékelésén esik át. Csak a megfelelő termékeket készítik elő és rakodják fel a teherautókra.

Morreale megemlített néhányat a Vittoriában jelenleg érvényes árajánlatok közül: koktélparadicsom 1,50-1,80 €/kg, szilvaparadicsom 1,30 €/kg, sima kerek fürtös paradicsom 1,40 -1,80 €/kg. Padlizsán: kerek 1,20-1,50 €/kg, lila 1,80 €/kg, csíkos 1,80 €/kg, hosszúkás 1,70 €/kg. Paprika: sárga 2,40 €/kg, piros 2,40 €/kg, friggitello 2,50 €/kg. Uborka 1,40 €/kg. Cukkini 2,50 €/kg.

A szakember szerint a paradicsom kereskedelme picit lelassult, ellentétben az összes többi termékkel. Amikor a „vörös-tengeri ügy” hatásairól kérdezték, amelyben az USA, Nagy-Britannia és a jemeni húszik érintettek, a kereskedő arról számolt be, hogy egyelőre nem érez semmilyen különbséget az alkalmazott nemzetközi logisztika árait illetően.

(Fotó: kie-ker/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2. 07:41

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek.

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.

Annyira megdrágultak a zöldségek és gyümölcsök, hogy ez lassan véget vet a pazarlásnak

2024. május 31. 11:10

A magyar vásárlók is egyre tudatosabbak, és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is nagyon ügyelnek.