Zöldség-Gyümölcs

Csökken a paradicsom iránti kereslet

Agrofórum Online

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

A cég főként Közép- és Kelet-Európában és azon túl tevékenykedik, ahová nyáron főleg szőlőt, télen pedig elsősorban paradicsomot exportál.

„Az a szerencse, hogy Vittoriában, Szicília egyedülálló talaj- és időjárási viszonyokkal büszkélkedő termőhelyén, a szicíliai termelés fővárosában élhetünk és dolgozhatunk, ahol kiváló minőségű gyümölcsöket és zöldségeket termelhetünk, amelyeket a fogyasztók az egész öreg kontinensen nagyra értékelnek, ez pedig komoly előnyt jelent.

Különösen Vittoria és Mazzarrone között dolgozunk, amelyek paradicsom, padlizsán, cukkini, paprika, uborka és csemegeszőlő termesztésére szakosodott területek. Itt tudjuk a legjobb mezőgazdasági termékeket előállítani, hogy azokat a fő európai piacokra, különösen keletre exportálhassuk” – foglalta össze Giuseppe Morreale.

Mennyiségek és piacok

A Naturé jelenleg évente mintegy 6000 tonna terméket forgalmaz. A fő célországok Románia (különösen Bukarest, Temesvár és Craiova), Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Csehország, Szlovákia. Montenegró és Albánia.

Morreale télen főként paradicsommal foglalkozik, nyáron a szőlőre helyezi a hangsúlyt:

„A legfontosabb célpontunk Bukarest. A szállítás két-három napig tart a platós teherautóval – folytatja a szakember. – A termény a Naturé cég peronjára érkezik, ahol feldolgozzák, újraosztják, és további rendeltetési helyekre vagy a helyi ügyfeleknek szállítják.

Míg az általános piac számára a csomagolási lehetőségek nagymértékben változhatnak, a romániai nagyobb kiskereskedelmi láncok 5 kg-os ládákban és 500 g-os tálcákban kérik a termékeket. Mi egyébként mindenféle egyedi kérésnek eleget tudunk tenni.

Közvetlenül a szicíliai zöldség szezon elejétől kezdve szüretelünk. A fajták és szegmensek a területünkre jellemzőek. A legértékesebb termék a paradicsom, a kis koktél- és fürtös bébiszilva paradicsomtól a midi, a „bunch” a „beefsteak” és az „olong” fajtákig.

A padlizsánok hosszúkás, csíkos, lila és kerek változatban kaphatók. A cukkini sötétzöld, világoszöld és csíkos, de kérésre sárga színben is kapható. A paprikák lehetnek „oblong”, „horn” és „friggitello” típusúak. Az uborka a tipikus szicíliai fajta.”

Feldolgozás

A feldolgozás részben közvetlenül a termelő vállalatoknál történik, amelyek a méret és a típus tekintetében követik a Naturé jelzéseit. Más esetekben, például a csemegeszőlő esetében a szőlőültetvényeken történik.

Giuseppe Morreale és munkatársai feladata a termékek minőségének ellenőrzése, így minden egyes tétel szemrevételezésen és a szermaradványokra vonatkozó szabályoknak való megfelelés értékelésén esik át. Csak a megfelelő termékeket készítik elő és rakodják fel a teherautókra.

Morreale megemlített néhányat a Vittoriában jelenleg érvényes árajánlatok közül: koktélparadicsom 1,50-1,80 €/kg, szilvaparadicsom 1,30 €/kg, sima kerek fürtös paradicsom 1,40 -1,80 €/kg. Padlizsán: kerek 1,20-1,50 €/kg, lila 1,80 €/kg, csíkos 1,80 €/kg, hosszúkás 1,70 €/kg. Paprika: sárga 2,40 €/kg, piros 2,40 €/kg, friggitello 2,50 €/kg. Uborka 1,40 €/kg. Cukkini 2,50 €/kg.

A szakember szerint a paradicsom kereskedelme picit lelassult, ellentétben az összes többi termékkel. Amikor a „vörös-tengeri ügy” hatásairól kérdezték, amelyben az USA, Nagy-Britannia és a jemeni húszik érintettek, a kereskedő arról számolt be, hogy egyelőre nem érez semmilyen különbséget az alkalmazott nemzetközi logisztika árait illetően.

(Fotó: kie-ker/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Milyen feltételeket tartsak be konténeres paradicsomnevelés során?

2024. február 24. 04:39

Van egy betonozott sáv a házunk mellett, a ház fala és a kerítés között, azon a kihasználatlan területen gondoltam, hogy paradicsomokat nevelek idén edényekben. Milyen feltételeket tartsak be, hogy jól érezzék magukat ott a paradicsomok?

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

2024. június 10. 04:38

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!