Zöldség-Gyümölcs

Csökken a paradicsom iránti kereslet

Agrofórum Online

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

A cég főként Közép- és Kelet-Európában és azon túl tevékenykedik, ahová nyáron főleg szőlőt, télen pedig elsősorban paradicsomot exportál.

„Az a szerencse, hogy Vittoriában, Szicília egyedülálló talaj- és időjárási viszonyokkal büszkélkedő termőhelyén, a szicíliai termelés fővárosában élhetünk és dolgozhatunk, ahol kiváló minőségű gyümölcsöket és zöldségeket termelhetünk, amelyeket a fogyasztók az egész öreg kontinensen nagyra értékelnek, ez pedig komoly előnyt jelent.

Különösen Vittoria és Mazzarrone között dolgozunk, amelyek paradicsom, padlizsán, cukkini, paprika, uborka és csemegeszőlő termesztésére szakosodott területek. Itt tudjuk a legjobb mezőgazdasági termékeket előállítani, hogy azokat a fő európai piacokra, különösen keletre exportálhassuk” – foglalta össze Giuseppe Morreale.

Mennyiségek és piacok

A Naturé jelenleg évente mintegy 6000 tonna terméket forgalmaz. A fő célországok Románia (különösen Bukarest, Temesvár és Craiova), Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Csehország, Szlovákia. Montenegró és Albánia.

Morreale télen főként paradicsommal foglalkozik, nyáron a szőlőre helyezi a hangsúlyt:

„A legfontosabb célpontunk Bukarest. A szállítás két-három napig tart a platós teherautóval – folytatja a szakember. – A termény a Naturé cég peronjára érkezik, ahol feldolgozzák, újraosztják, és további rendeltetési helyekre vagy a helyi ügyfeleknek szállítják.

Míg az általános piac számára a csomagolási lehetőségek nagymértékben változhatnak, a romániai nagyobb kiskereskedelmi láncok 5 kg-os ládákban és 500 g-os tálcákban kérik a termékeket. Mi egyébként mindenféle egyedi kérésnek eleget tudunk tenni.

Közvetlenül a szicíliai zöldség szezon elejétől kezdve szüretelünk. A fajták és szegmensek a területünkre jellemzőek. A legértékesebb termék a paradicsom, a kis koktél- és fürtös bébiszilva paradicsomtól a midi, a „bunch” a „beefsteak” és az „olong” fajtákig.

A padlizsánok hosszúkás, csíkos, lila és kerek változatban kaphatók. A cukkini sötétzöld, világoszöld és csíkos, de kérésre sárga színben is kapható. A paprikák lehetnek „oblong”, „horn” és „friggitello” típusúak. Az uborka a tipikus szicíliai fajta.”

Feldolgozás

A feldolgozás részben közvetlenül a termelő vállalatoknál történik, amelyek a méret és a típus tekintetében követik a Naturé jelzéseit. Más esetekben, például a csemegeszőlő esetében a szőlőültetvényeken történik.

Giuseppe Morreale és munkatársai feladata a termékek minőségének ellenőrzése, így minden egyes tétel szemrevételezésen és a szermaradványokra vonatkozó szabályoknak való megfelelés értékelésén esik át. Csak a megfelelő termékeket készítik elő és rakodják fel a teherautókra.

Morreale megemlített néhányat a Vittoriában jelenleg érvényes árajánlatok közül: koktélparadicsom 1,50-1,80 €/kg, szilvaparadicsom 1,30 €/kg, sima kerek fürtös paradicsom 1,40 -1,80 €/kg. Padlizsán: kerek 1,20-1,50 €/kg, lila 1,80 €/kg, csíkos 1,80 €/kg, hosszúkás 1,70 €/kg. Paprika: sárga 2,40 €/kg, piros 2,40 €/kg, friggitello 2,50 €/kg. Uborka 1,40 €/kg. Cukkini 2,50 €/kg.

A szakember szerint a paradicsom kereskedelme picit lelassult, ellentétben az összes többi termékkel. Amikor a „vörös-tengeri ügy” hatásairól kérdezték, amelyben az USA, Nagy-Britannia és a jemeni húszik érintettek, a kereskedő arról számolt be, hogy egyelőre nem érez semmilyen különbséget az alkalmazott nemzetközi logisztika árait illetően.

(Fotó: kie-ker/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

Mi lehet az oka, hogy foltosodnak a paradicsombogyók?

2023. július 8. 04:38

Valamiért foltosodnak a paradicsombogyók, mi lehet az oka? Büdös bogár vagy esetleg valami betegség? A levelek zöme szinte mindegyik egyszínű, nem nagyon látszik rajta foltosodás, pár levél kicsit bepöndörödött. Inkább a termésen látszik ez a fajta elváltozás.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!