Zöldség-Gyümölcs

Csökken a paradicsom iránti kereslet

Agrofórum Online

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

A cég főként Közép- és Kelet-Európában és azon túl tevékenykedik, ahová nyáron főleg szőlőt, télen pedig elsősorban paradicsomot exportál.

„Az a szerencse, hogy Vittoriában, Szicília egyedülálló talaj- és időjárási viszonyokkal büszkélkedő termőhelyén, a szicíliai termelés fővárosában élhetünk és dolgozhatunk, ahol kiváló minőségű gyümölcsöket és zöldségeket termelhetünk, amelyeket a fogyasztók az egész öreg kontinensen nagyra értékelnek, ez pedig komoly előnyt jelent.

Különösen Vittoria és Mazzarrone között dolgozunk, amelyek paradicsom, padlizsán, cukkini, paprika, uborka és csemegeszőlő termesztésére szakosodott területek. Itt tudjuk a legjobb mezőgazdasági termékeket előállítani, hogy azokat a fő európai piacokra, különösen keletre exportálhassuk” – foglalta össze Giuseppe Morreale.

Mennyiségek és piacok

A Naturé jelenleg évente mintegy 6000 tonna terméket forgalmaz. A fő célországok Románia (különösen Bukarest, Temesvár és Craiova), Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Csehország, Szlovákia. Montenegró és Albánia.

Morreale télen főként paradicsommal foglalkozik, nyáron a szőlőre helyezi a hangsúlyt:

„A legfontosabb célpontunk Bukarest. A szállítás két-három napig tart a platós teherautóval – folytatja a szakember. – A termény a Naturé cég peronjára érkezik, ahol feldolgozzák, újraosztják, és további rendeltetési helyekre vagy a helyi ügyfeleknek szállítják.

Míg az általános piac számára a csomagolási lehetőségek nagymértékben változhatnak, a romániai nagyobb kiskereskedelmi láncok 5 kg-os ládákban és 500 g-os tálcákban kérik a termékeket. Mi egyébként mindenféle egyedi kérésnek eleget tudunk tenni.

Közvetlenül a szicíliai zöldség szezon elejétől kezdve szüretelünk. A fajták és szegmensek a területünkre jellemzőek. A legértékesebb termék a paradicsom, a kis koktél- és fürtös bébiszilva paradicsomtól a midi, a „bunch” a „beefsteak” és az „olong” fajtákig.

A padlizsánok hosszúkás, csíkos, lila és kerek változatban kaphatók. A cukkini sötétzöld, világoszöld és csíkos, de kérésre sárga színben is kapható. A paprikák lehetnek „oblong”, „horn” és „friggitello” típusúak. Az uborka a tipikus szicíliai fajta.”

Feldolgozás

A feldolgozás részben közvetlenül a termelő vállalatoknál történik, amelyek a méret és a típus tekintetében követik a Naturé jelzéseit. Más esetekben, például a csemegeszőlő esetében a szőlőültetvényeken történik.

Giuseppe Morreale és munkatársai feladata a termékek minőségének ellenőrzése, így minden egyes tétel szemrevételezésen és a szermaradványokra vonatkozó szabályoknak való megfelelés értékelésén esik át. Csak a megfelelő termékeket készítik elő és rakodják fel a teherautókra.

Morreale megemlített néhányat a Vittoriában jelenleg érvényes árajánlatok közül: koktélparadicsom 1,50-1,80 €/kg, szilvaparadicsom 1,30 €/kg, sima kerek fürtös paradicsom 1,40 -1,80 €/kg. Padlizsán: kerek 1,20-1,50 €/kg, lila 1,80 €/kg, csíkos 1,80 €/kg, hosszúkás 1,70 €/kg. Paprika: sárga 2,40 €/kg, piros 2,40 €/kg, friggitello 2,50 €/kg. Uborka 1,40 €/kg. Cukkini 2,50 €/kg.

A szakember szerint a paradicsom kereskedelme picit lelassult, ellentétben az összes többi termékkel. Amikor a „vörös-tengeri ügy” hatásairól kérdezték, amelyben az USA, Nagy-Britannia és a jemeni húszik érintettek, a kereskedő arról számolt be, hogy egyelőre nem érez semmilyen különbséget az alkalmazott nemzetközi logisztika árait illetően.

(Fotó: kie-ker/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.

Egynyári és kétnyári növények: miben térnek el?

2022. június 5. 05:36

Az egynyári és a kétnyári növények fogalma nem mindenkinek egyértelmű, ezért pár gyakorlati magyarázat is érkezik hozzá ebben az írásomban, közérthetőbb formában.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

A paradicsomvész miatt pusztulhatott ki a paradicsom a kertben?

2024. augusztus 4. 10:10

Miért pusztult ki a paradicsom a kertemben? Lehet, hogy a paradicsomvész miatt?