Zöldség-Gyümölcs

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

Agrofórum Online

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Az „Omakase Berry” szív alakú és lágy, mint egy pillecukor, az illata pedig inkább emlékeztet egy eper illatú matricára vagy keménycukorkára, mintsem egy valódi gyümölcsre.

Amikor Hiroki Koga, a vertikális termesztéssel foglalkozó Oishii társaság egyik alapítója 2018-ban az első példányokkal elindult, hogy bekopogjon a Michelin-csillagos éttermek ajtaján, eprenként több mint 6 dollárt kért – és eladta az összes gyümölcsét!

Nem sokkal később a „hétköznapi fogyasztók” is rádöbbentek, hogy mit tud ez a különleges eper, így kisvártatva már mindenki az „Omakase Berry” után kapkodott, noha azt dobozonként 50 dolláros (18 ezer forintos) áron kínálták. Több ezer ember iratkozott fel a várólistára annak érdekében, hogy meg tudja venni ezt a különleges gyümölcsöt.

Ez az eperfajta a japán hegyek lábánál őshonos. Úgy tartják, vonzerejének titka épp abban rejlik, hogy e gyümölcs genetikája és a beltéri termesztéséhez kifejlesztett technológia tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így messze felülmúlja az amerikai piacon kapható fajták minőségét.

Jelenleg 100 élelmiszerboltban árulják ezt az eperfajtát, 6 darabos kiszerelésben, átlátszó dobozokban, 12 dolláros (4300 Ft) áron.

Az Oishii eper új csúcstermékként foglalt helyet egy olyan tredben, amely évek óta folyamatosan erősödik Amerika-szerte: olyan gyümölcsök és zöldségek „elit listájára” került fel, amelyek páratlan íz-élményt (és küllemet) kínálnak – és amelyek ennek megfelelően extrém magas árakon kelnek el.

Ide tartozik többek között a Jumboz áfonya, a Honey Bombs paradicsom, a Cosmic Crisp alma és a Bagger Flame cékla, amelyek egytől-egyig egyedi genetikával „vannak megáldva”, illetve speciális termesztés útján kerülnek a boltok polcaira.

Videó az eper-különlegességről: KATTINTSON!

Sumo Citrus

Az egyik legkeresettebb gyümölcs ma a Sumo Citrus névre hallgató fura formájú mandarin, amelynek tetején egy dudor található. Ez a gyümölcs könnyű hámozhatósága és egyedi, savanykás-édes ízének, valamint különösen lédús húsának köszönhetően hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. A gyümölcsöt Japánban hozták létre az 1970-es években egy narancs és egy satsuma (mandarin) keresztezésével.

Az 1990-es évek végén egy kaliforniai citrustermesztő hozta át ezt a fajtát az USA-ba, mert úgy vélte, hatalmas sikere lesz a nagyméretű, magnélküli, lédús citrusfélének – és igaza lett. A termesztő 13 éven át dolgozott azon, hogy kitalálja, hogyan kell megfelelő módon termeszteni ezt a kényes fajtát Kaliforniában.

Végül arra jutott, hogy a gyakori metszés, a gyümölcs téli szél és hideg elleni védelme, valamint a nyári forróság elleni védelem kulcsfontosságú. Ráadásul nem elég, hogy a termesztés során hímes tojásként kell ezzel a mandarinnal bánni, a betakarítás és a csomagolás során is extrém módon kell vigyázni rá, hiszen a gyümölcs nagyon könnyen meghorzsolódik és megnyomódik.

Ennek elkerülése érdekében légrugós pótkocsikon szállítják a gyümölcsöt, hogy a zötykölődés se rongálja meg a termést. Eztán a gyümölcsök vízben úszva jutnak el a kézi csomagolásig. A mandarinokat röntgenvizsgálatnak is alávetik, hogy megmérjék bennük az édes-savanyú szintet, és azokat a gyümölcsöket, amelyek nem felelnek meg a szigorú vizsgálatnak, kiveszik, és gyümölcslé-készítéshez használják fel. Ennek köszönhetően a Sumo Citrus ára 3,99 dollár (1450 Ft).

Íme egy videó a PR csomagolású Sumo Citrusról: KATTINTSON!

Cotton Candy

2011-ben az International Fruit Genetics szabadalmaztatni kívánt egy új szőlőfajtát, amely jellegzetes, szuperédes ízzel rendelkezett. Aranyszínű szemei, lágysága, csodás íze extrém sikeressé tette.

A nemesítők a „Cotton Candy” nevet adták a gyümölcsnek, amely azóta is vezető szerepet tölt be az amerikai piacon, és ami elindította a „szőlő-őrületet”. Ma már számtalan rivális szőlőfajta van a piacon, amelyek egyedi ízekkel és formákkal nyűgözik le a fogyasztókat.

Jumboz áfonya

A legnagyobb áfonyaszemek a szakértők szerint gyakran „kásásak”, de a Family Tree Farms (egy ausztrál gyümölcsnemesítő) olyan fajtát hozott létre, amely extrém nagy méretű termést hoz – s ezek a bogyók kivételesen lédúsak és ropogósak. Az ausztrál áfonya 6.99 dollárba (2500 Ft) kerül, 280 grammos kiszerelésben.

Honey Bombs

Ennek az extra édes paradicsomnak a halványabb, méz-sárga színe miatt a Sunset tudta, hogy komoly kihívás elé néz: a fogyasztók ugyanis az élénkpiros paradicsomot részesítik előnyben.

A vállalat azonban előnyt kovácsolt ebből a hibából: a mézes színt, valamint azt a tényt, hogy a paradicsom természetben előforduló fruktózt tartalmaz, arra használta, hogy „mézbombának” nevezze el a termékét. Amerikában pedig bármit, amit „méz”-nek neveznek el, a kosarakba kerül.

(Fotó: Petra D./Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19. 07:37

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

A mag nélküli szőlő vizsgálata

2023. október 3. 17:10

Ma már – népszerűségét tekintve – simán felülmúlja a mag nélküli szőlő a hagyományos, magos fajtákat. Hogy miért? Mert könnyebben eszik a gyerekek, az idősek, és különben is, minek bajlódjunk a magok szétrágásával, ha bármelyik élelmiszerboltban kaphatunk mag nélküli fajtát is a szezonon belül? De mi a helyzet akkor, ha az emberek orra alá dörgöljük azt, hogy az ilyen szőlők egészen biztosan nem természetesek?

Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában - Vírusvektor kabócák az amerikai szőlőültetvényekben

2018. május 7. 18:35

A Washington állam területén is előforduló vírusos betegség vektorainak kutatása során a figyelem két kabócafajra irányul.