14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Zöldség-Gyümölcs

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

Agrofórum Online

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Az „Omakase Berry” szív alakú és lágy, mint egy pillecukor, az illata pedig inkább emlékeztet egy eper illatú matricára vagy keménycukorkára, mintsem egy valódi gyümölcsre.

Amikor Hiroki Koga, a vertikális termesztéssel foglalkozó Oishii társaság egyik alapítója 2018-ban az első példányokkal elindult, hogy bekopogjon a Michelin-csillagos éttermek ajtaján, eprenként több mint 6 dollárt kért – és eladta az összes gyümölcsét!

Nem sokkal később a „hétköznapi fogyasztók” is rádöbbentek, hogy mit tud ez a különleges eper, így kisvártatva már mindenki az „Omakase Berry” után kapkodott, noha azt dobozonként 50 dolláros (18 ezer forintos) áron kínálták. Több ezer ember iratkozott fel a várólistára annak érdekében, hogy meg tudja venni ezt a különleges gyümölcsöt.

Ez az eperfajta a japán hegyek lábánál őshonos. Úgy tartják, vonzerejének titka épp abban rejlik, hogy e gyümölcs genetikája és a beltéri termesztéséhez kifejlesztett technológia tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így messze felülmúlja az amerikai piacon kapható fajták minőségét.

Jelenleg 100 élelmiszerboltban árulják ezt az eperfajtát, 6 darabos kiszerelésben, átlátszó dobozokban, 12 dolláros (4300 Ft) áron.

Az Oishii eper új csúcstermékként foglalt helyet egy olyan tredben, amely évek óta folyamatosan erősödik Amerika-szerte: olyan gyümölcsök és zöldségek „elit listájára” került fel, amelyek páratlan íz-élményt (és küllemet) kínálnak – és amelyek ennek megfelelően extrém magas árakon kelnek el.

Ide tartozik többek között a Jumboz áfonya, a Honey Bombs paradicsom, a Cosmic Crisp alma és a Bagger Flame cékla, amelyek egytől-egyig egyedi genetikával „vannak megáldva”, illetve speciális termesztés útján kerülnek a boltok polcaira.

Videó az eper-különlegességről: KATTINTSON!

Sumo Citrus

Az egyik legkeresettebb gyümölcs ma a Sumo Citrus névre hallgató fura formájú mandarin, amelynek tetején egy dudor található. Ez a gyümölcs könnyű hámozhatósága és egyedi, savanykás-édes ízének, valamint különösen lédús húsának köszönhetően hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. A gyümölcsöt Japánban hozták létre az 1970-es években egy narancs és egy satsuma (mandarin) keresztezésével.

Az 1990-es évek végén egy kaliforniai citrustermesztő hozta át ezt a fajtát az USA-ba, mert úgy vélte, hatalmas sikere lesz a nagyméretű, magnélküli, lédús citrusfélének – és igaza lett. A termesztő 13 éven át dolgozott azon, hogy kitalálja, hogyan kell megfelelő módon termeszteni ezt a kényes fajtát Kaliforniában.

Végül arra jutott, hogy a gyakori metszés, a gyümölcs téli szél és hideg elleni védelme, valamint a nyári forróság elleni védelem kulcsfontosságú. Ráadásul nem elég, hogy a termesztés során hímes tojásként kell ezzel a mandarinnal bánni, a betakarítás és a csomagolás során is extrém módon kell vigyázni rá, hiszen a gyümölcs nagyon könnyen meghorzsolódik és megnyomódik.

Ennek elkerülése érdekében légrugós pótkocsikon szállítják a gyümölcsöt, hogy a zötykölődés se rongálja meg a termést. Eztán a gyümölcsök vízben úszva jutnak el a kézi csomagolásig. A mandarinokat röntgenvizsgálatnak is alávetik, hogy megmérjék bennük az édes-savanyú szintet, és azokat a gyümölcsöket, amelyek nem felelnek meg a szigorú vizsgálatnak, kiveszik, és gyümölcslé-készítéshez használják fel. Ennek köszönhetően a Sumo Citrus ára 3,99 dollár (1450 Ft).

Íme egy videó a PR csomagolású Sumo Citrusról: KATTINTSON!

Cotton Candy

2011-ben az International Fruit Genetics szabadalmaztatni kívánt egy új szőlőfajtát, amely jellegzetes, szuperédes ízzel rendelkezett. Aranyszínű szemei, lágysága, csodás íze extrém sikeressé tette.

A nemesítők a „Cotton Candy” nevet adták a gyümölcsnek, amely azóta is vezető szerepet tölt be az amerikai piacon, és ami elindította a „szőlő-őrületet”. Ma már számtalan rivális szőlőfajta van a piacon, amelyek egyedi ízekkel és formákkal nyűgözik le a fogyasztókat.

Jumboz áfonya

A legnagyobb áfonyaszemek a szakértők szerint gyakran „kásásak”, de a Family Tree Farms (egy ausztrál gyümölcsnemesítő) olyan fajtát hozott létre, amely extrém nagy méretű termést hoz – s ezek a bogyók kivételesen lédúsak és ropogósak. Az ausztrál áfonya 6.99 dollárba (2500 Ft) kerül, 280 grammos kiszerelésben.

Honey Bombs

Ennek az extra édes paradicsomnak a halványabb, méz-sárga színe miatt a Sunset tudta, hogy komoly kihívás elé néz: a fogyasztók ugyanis az élénkpiros paradicsomot részesítik előnyben.

A vállalat azonban előnyt kovácsolt ebből a hibából: a mézes színt, valamint azt a tényt, hogy a paradicsom természetben előforduló fruktózt tartalmaz, arra használta, hogy „mézbombának” nevezze el a termékét. Amerikában pedig bármit, amit „méz”-nek neveznek el, a kosarakba kerül.

(Fotó: Petra D./Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Márciusban a Csillagok

2022. április 6. 11:38

Országosan szervezett kóstolók, a borhoz párosított éttermi fogások, rendezvények: ez év márciusában az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa első alkalommal rendezte meg március 10. és 17. között az Egri Csillag Hetet.

Lesz elég bor jövőre is

2020. december 10. 07:42

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

Mitől szöszösödik a szőlő levele és a fürtjei?

2018. június 29. 10:48

V. József kérdése: a szőlőmön, elsősorban a leveleken szöszösödést figyeltem meg. Sajnos, egy-egy fürtön is ez látszik. Mi lehet ez és mivel védekezzek ellene?