Zöldség-Gyümölcs

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

Agrofórum Online

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Az „Omakase Berry” szív alakú és lágy, mint egy pillecukor, az illata pedig inkább emlékeztet egy eper illatú matricára vagy keménycukorkára, mintsem egy valódi gyümölcsre.

Amikor Hiroki Koga, a vertikális termesztéssel foglalkozó Oishii társaság egyik alapítója 2018-ban az első példányokkal elindult, hogy bekopogjon a Michelin-csillagos éttermek ajtaján, eprenként több mint 6 dollárt kért – és eladta az összes gyümölcsét!

Nem sokkal később a „hétköznapi fogyasztók” is rádöbbentek, hogy mit tud ez a különleges eper, így kisvártatva már mindenki az „Omakase Berry” után kapkodott, noha azt dobozonként 50 dolláros (18 ezer forintos) áron kínálták. Több ezer ember iratkozott fel a várólistára annak érdekében, hogy meg tudja venni ezt a különleges gyümölcsöt.

Ez az eperfajta a japán hegyek lábánál őshonos. Úgy tartják, vonzerejének titka épp abban rejlik, hogy e gyümölcs genetikája és a beltéri termesztéséhez kifejlesztett technológia tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így messze felülmúlja az amerikai piacon kapható fajták minőségét.

Jelenleg 100 élelmiszerboltban árulják ezt az eperfajtát, 6 darabos kiszerelésben, átlátszó dobozokban, 12 dolláros (4300 Ft) áron.

Az Oishii eper új csúcstermékként foglalt helyet egy olyan tredben, amely évek óta folyamatosan erősödik Amerika-szerte: olyan gyümölcsök és zöldségek „elit listájára” került fel, amelyek páratlan íz-élményt (és küllemet) kínálnak – és amelyek ennek megfelelően extrém magas árakon kelnek el.

Ide tartozik többek között a Jumboz áfonya, a Honey Bombs paradicsom, a Cosmic Crisp alma és a Bagger Flame cékla, amelyek egytől-egyig egyedi genetikával „vannak megáldva”, illetve speciális termesztés útján kerülnek a boltok polcaira.

Videó az eper-különlegességről: KATTINTSON!

Sumo Citrus

Az egyik legkeresettebb gyümölcs ma a Sumo Citrus névre hallgató fura formájú mandarin, amelynek tetején egy dudor található. Ez a gyümölcs könnyű hámozhatósága és egyedi, savanykás-édes ízének, valamint különösen lédús húsának köszönhetően hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. A gyümölcsöt Japánban hozták létre az 1970-es években egy narancs és egy satsuma (mandarin) keresztezésével.

Az 1990-es évek végén egy kaliforniai citrustermesztő hozta át ezt a fajtát az USA-ba, mert úgy vélte, hatalmas sikere lesz a nagyméretű, magnélküli, lédús citrusfélének – és igaza lett. A termesztő 13 éven át dolgozott azon, hogy kitalálja, hogyan kell megfelelő módon termeszteni ezt a kényes fajtát Kaliforniában.

Végül arra jutott, hogy a gyakori metszés, a gyümölcs téli szél és hideg elleni védelme, valamint a nyári forróság elleni védelem kulcsfontosságú. Ráadásul nem elég, hogy a termesztés során hímes tojásként kell ezzel a mandarinnal bánni, a betakarítás és a csomagolás során is extrém módon kell vigyázni rá, hiszen a gyümölcs nagyon könnyen meghorzsolódik és megnyomódik.

Ennek elkerülése érdekében légrugós pótkocsikon szállítják a gyümölcsöt, hogy a zötykölődés se rongálja meg a termést. Eztán a gyümölcsök vízben úszva jutnak el a kézi csomagolásig. A mandarinokat röntgenvizsgálatnak is alávetik, hogy megmérjék bennük az édes-savanyú szintet, és azokat a gyümölcsöket, amelyek nem felelnek meg a szigorú vizsgálatnak, kiveszik, és gyümölcslé-készítéshez használják fel. Ennek köszönhetően a Sumo Citrus ára 3,99 dollár (1450 Ft).

Íme egy videó a PR csomagolású Sumo Citrusról: KATTINTSON!

Cotton Candy

2011-ben az International Fruit Genetics szabadalmaztatni kívánt egy új szőlőfajtát, amely jellegzetes, szuperédes ízzel rendelkezett. Aranyszínű szemei, lágysága, csodás íze extrém sikeressé tette.

A nemesítők a „Cotton Candy” nevet adták a gyümölcsnek, amely azóta is vezető szerepet tölt be az amerikai piacon, és ami elindította a „szőlő-őrületet”. Ma már számtalan rivális szőlőfajta van a piacon, amelyek egyedi ízekkel és formákkal nyűgözik le a fogyasztókat.

Jumboz áfonya

A legnagyobb áfonyaszemek a szakértők szerint gyakran „kásásak”, de a Family Tree Farms (egy ausztrál gyümölcsnemesítő) olyan fajtát hozott létre, amely extrém nagy méretű termést hoz – s ezek a bogyók kivételesen lédúsak és ropogósak. Az ausztrál áfonya 6.99 dollárba (2500 Ft) kerül, 280 grammos kiszerelésben.

Honey Bombs

Ennek az extra édes paradicsomnak a halványabb, méz-sárga színe miatt a Sunset tudta, hogy komoly kihívás elé néz: a fogyasztók ugyanis az élénkpiros paradicsomot részesítik előnyben.

A vállalat azonban előnyt kovácsolt ebből a hibából: a mézes színt, valamint azt a tényt, hogy a paradicsom természetben előforduló fruktózt tartalmaz, arra használta, hogy „mézbombának” nevezze el a termékét. Amerikában pedig bármit, amit „méz”-nek neveznek el, a kosarakba kerül.

(Fotó: Petra D./Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Talajmunkák gépesítési lehetőségei

2020. április 17. 08:15

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepe van a talajerő gazdálkodásnak. A csökkenő csapadékmennyiség és a talaj tápanyagvesztesége igazi kihívás elé állítja a termelőket. Télen a szőlészeti munkák egyik legfontosabb lépése a talaj megfelelő előkészítése a következő szezonra.

Mit ültessünk sittes talajú kertbe?

2022. augusztus 27. 13:38

A sittes talaj a kertek jó nagy százalékát érinti. Sokan a teljes talajcserében hisznek, ami valljuk be manapság már nem olyan egyszerűen kifizethető. De akkor mi lehet a jó megoldás?