Zöldség-Gyümölcs

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

Agrofórum Online

Bár mi, magyarok arról (is) vagyunk híresek, hogy nagyjából bármiből képesek vagyunk pálinkát főzni, az édesburgonya mint szeszesital-alapanyag még nem elterjedt nálunk. Nem úgy Japánban és Koreában, ahol ez az egyik leggyakoribb szeszesital-hozzávaló.

Kolumbusz társaival érkezett

Az édesburgonya a felfedezőkkel került Dél-Amerikából, illetve egyenesen Mexikóból Európába, majd a 16. század derekán szivárgott át Ázsiába. A Ming-dinasztia területeire a Fülöp-szigetekről terjedt át, mígnem elérte a Ryukyu Királyságot, vagyis a mai Okinawát. 1609-ben, amikor a Ryukyu Királyság a Satsuma tartomány hűbéres államává vált, az édesburgonya Japánt is meghódította, ahol „satsumaimo” néven vált ismertté.

1763-ban, Jongdzso koreai király uralkodásának 39. évében egy küldönc (Jo Eom) Japánba látogatott. Utazása során megkóstolta az édesburgonyát és igen ízletesnek találta, ezért hazaküldött belőle néhány darabot.

Az idő tájt Koreában éhínség pusztított. Jo Eom úgy vélte, ez megoldás lehetne a nyomor enyhítésére, mivel az ország déli részén jól tudna fejlődni az édesburgonya. Az első vetés nem sikerült jól, de a következő évben újra megpróbálták, és sikerrel jártak.

Korea történelmében ez a momentum olyannyira nagy jelentőséggel bír a mai napig, hogy Jo Eom 2014-ben emlékcsarnokot kapott Wonjuban, Gangwon tartományban, ahol nemcsak Eom életét, de az édesburgonya történetét és termesztését is bemutatják a fiatalabb generációknak és a turistáknak.

Érdekesség: Japánban az édesburgonyát „gyermeki hűségű burgonyának” nevezik, ami arra utal, hogy sok száz évvel ezelőtt ez a növény mentette meg az embereket a nehéz időkben.

Édesburgonyából alkohol

A japán Kyushu régióban nagyon régóta termesztenek édesburgonyát. Az édesburgonyából szeszes italt főznek, amit „imojōchū”-nek neveznek. Koreában is előszeretett főznek szeszes italokat az édesburgonyából, így például már a Joseon-dinasztia idején készítettek édesburgonya alapú rizsbort, ez volt a „gamjeoju”, ami azóta nagyon sok fejlesztésen ment keresztül.

Korea-szerte szeszfőzdék százai kísérleteznek újabb és újabb szeszesitalokkal, amelyek édesburgonya alapra épülnek, és jelenleg az így készült likőrök a legnépszerűbbek.

Térhódító tápióka

Az 1970-es években az édesburgonyát fokozatosan felváltotta a tápióka, olyannyira, hogy a későbbiekben teljesen kiszorult az édesburgonya a piacról. A helyi szeszfőzdék döntöttek úgy, hogy újjáélesztik a régi hagyományokat, és újra előhúzzák az édesburgonyát, hogy az új technológiával újfajta szeszes italokat és új ízeket hozzanak létre.

Ennek köszönhetően ma az egyik legnépszerűbb koreai likőr a Juranggae, amit lila édesburgonyából készítenek. A Juranggae konkrétan 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Tiszta ízű, jellegzetes, hosszan tartó aromájú ital. Alkoholtartalma 19,5%, ami picit erősebb, mint a jól ismert soju (ami 16-19%-os), de a rizsnek és az édesburgonyának köszönhetően kevésbé okoz másnaposságot.

A szeszfőzde nagy sikerrel üzemel – ma már naponta akár 20 000 palack előállítására is képes. A Juranggae esetében a helyi alapanyagokat ötvözik az ősi módszerekkel, ami úgy tűnik, nagyon is népszerű a modern világban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Drótféreg van az édesburgonyában

K. József kérdése: Édesburgonya termelőként nagy kárt okoznak a drótférgek, hogyan tudok védekezni ellenük?

Édesburgonyapart - Batátatermelés Elefántcsontparton és hazánkban

2019. január 25. 04:36

Egy zöldségkülönlegesség, az édesburgonya vagy más néven batáta hagyományos afrikai termesztését, valamint a magyarországi gyakorlatot és fajtahasználatot mutatja be az írás.

Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

2023. június 5. 12:36

Érdeklődnék, hogy a csigaölő szerek (Shalimar, Metarex inov) megmérgezik a talajba jutva az édesburgonyát, sárgarépát, ha én 10-20 cm-re köréjük szóróm a talajfelszínre? Tehát ehetem én ezeket a zöldségeket, ha az említett szerekkel védekezem a csigák ellen?