Zöldség-Gyümölcs

Egyre kevesebb helyen termelnek fűszerpaprikát

Agrofórum Online

Zsugorodik az országban a fűszerpaprika termőterülete. Míg a 2000-es évek elején még hatezer hektáron foglalkoztak a növény termesztésével a gazdálkodók, ma már alig kétezer hektáron terem fűszerpaprika. Kalocsán eközben jelentős fejlesztést adtak át tegnap. A hazai piac mintegy negyven százalékát lefedő társaság fejlesztésével hatékonyabb lehet a feldolgozás.

A magyar élelmiszeripar is ott van az ipar húzóágazatai között – fogalmazott tegnap Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára, miután átadták a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő beruházását.

Az államtitkár szerint a fűszerpaprika termeltetésben, feldolgozásban és értékesítésben piacvezető kalocsai cég 267 millió forint összértékű beruházását az NGM a nagyvállalati beruházási támogatási programon keresztül több mint 133 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A távirati iroda tudósítása szerint a mostani beruházással a szántóföldtől a becsomagolt készáruig magas műszaki színvonalon, gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül lehet a mai kor követelményeinek megfelelő alapanyagokat előállítani.

A fűszerpaprika piaca ma jelentősen koncentrálódott, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. piacvezető az országban, a társaság a hazai forgalomból mintegy negyven százalékkal veszi ki részét. A termelés ugyanakkor országos szinten folyamatosan csökken.

A fűszerpaprika terméktanács adatai szerint a hazai termőterület nagysága ma alig haladja meg a kétezer hektárt, míg a kétezres évek elején még hatezer hektáron folyt a munka. A betakarított termés mennyisége is elég hektikusan változott az elmúlt években. A mélypontot 2013-ban érte el az ágazat, akkor alig több mint tízezer tonna került le a földekről. Ágazati szakértők szerint a legnagyobb probléma, hogy a magyar paprika termesztése költséges, míg a külföldről tömegével érkező áru a hazai ár töredékéért kerülhet a piacokra. A szeptemberben rendezett paprikanapon elhangzott, hogy egy kilogramm magyar fűszerpaprika-őrlemény előállítása 900-1100 forintba kerül.

Ezzel szemben az import ára szállítási költséggel együtt 500-700 forintra tehető. Ezt a különbséget a vásárlók csupán kis része hajlandó megfizetni, ráadásul csak a legmagasabb minőségi kategóriáért adnak ki több pénzt a háztartások.

A jelentős eltérés főként a klimatikus viszonyoknak tudható be, míg a déli országokban a nap szárítja a paprikát, itthon jelentős ráfordítás mellett géppel kell elvégezniük a munkát a feldolgozóknak. Emellett a munkaerőhiány is rányomja a bélyegét az ágazat eredményességére. A fűszerpaprika hagyományosan kézimunka-igényes növény, a munkaerőhiány és a növekvő bérek pedig egyre több termelőnek jelentenek kigazdálkodhatatlan nehézséget.

A szakemberek szerint a jövőben az eredetvédelemmel rendelkező szegedi és a kalocsai fűszerpaprikára kell támaszkodni, ez lendítheti fel az ágazatot, hiszen a mai napig a legmagasabb minőséget képviselik a világpia­con. Az elmúlt évben jelentősen átalakultak a fűszerpaprikára vonatkozó minőségi előírások. A korábban ismert édesnemes és csemege megnevezés helyett másod-, illetve harmadosztályú őrleményként vihetik piacra termékeiket a feldolgozók.

A különleges kategória ugyanakkor megmaradt, így a legjobb minőségű őrlemény továbbra is ezzel a jelzővel kerülhet a boltokba. A származásra vonatkozó követelmények is módosultak. Ha több termőhelyről származik a fűszerpaprika, akkor a jelölésénél százalékra lebontva kell feltüntetni a származási helyet.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Elősegítik a jalapeno és csípős fűszerpaprika magyarországi termesztését

2024. március 6. 08:10

Közel 150 termelő volt kíváncsi a B.W.A. Kft. szakmai rendezvényére 2024. február 22-én, Hajóson. Az idei évtől Peppertech EDU néven futó fórum tartalmában szakmaibbá vált.

A fűszerpaprika-termesztés csak technológiaváltással lehet versenyképes

2022. szeptember 10. 09:37

Fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szükség a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez a fűszerpaprika-termesztés esetében is.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Online is beadható a fűszerpaprika-termelők de minimis kérelme

2020. május 2. 08:02

A fűszerpaprika-termelő vissza nem térítendő támogatást igényelhet a minőségi fűszerpaprika termelése céljából vásárolt fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására.