Zöldség-Gyümölcs

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

Agrárközgazdasági Intézet

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

A KSH adatai szerint a burgonya (vetőburgonya nélkül) behozatala 13 százalékkal 38,2 ezer tonnára csökkent 2023. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt, ahonnan 22 százalékkal kevesebb, 21,2 ezer tonna burgonya érkezett.

Hollandiából 18 százalékkal több, 5,55 ezer tonna burgonyát szállítottak hazánkba. A burgonya kivitele 28 százalékkal 2,73 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb célpiac Románia (–18 százalék, 931 tonna) és Horvátország (+78 százalék, 705 tonna) volt.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az újburgonyát 45 százalékkal magasabb, 700 forint/kilogramm áron kínálták 2023 15–25. hetében az előző év azonos időszakához képest. A primőr termék kifutását követően a burgonya termelői ára 46 százalékkal 334 forint/kilogrammra emelkedett a 2023. 26–44. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva.

A franciaországi burgonya a 42. héttől jelent meg a kínálatban, nagykereskedelmi ára 2 százalékkal 296 forint/kilogrammra emelkedett a 2023. 42–44. héten az előző év azonos időszakához képest.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Zöldség, gyümölcs és bor című kiadványban olvashatók, mely innen érhető el: 22. szám.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.

Súlyos gondok a német burgonyaértékesítésben

2020. június 23. 10:47

A burgonyapiacon tapasztalható gazdasági veszteségek miatt a német gazdálkodók már a berlini kormányzathoz fordultak pénzügyi támogatásért.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.