Zöldség-Gyümölcs

Elősegítik a jalapeno és csípős fűszerpaprika magyarországi termesztését

B.W.A. Kft.

Közel 150 termelő volt kíváncsi a B.W.A. Kft. szakmai rendezvényére 2024. február 22-én, Hajóson. Az idei évtől Peppertech EDU néven futó fórum tartalmában szakmaibbá vált.

A hagyományosan fűszerpaprika-termesztésről ismert körzet egyik központjává vált városban, Hajóson működik 32 éve a B.W.A. Kft., mely holland anyavállalati hátterével nem csak a környék egyik legbiztosabb munkáltatója, de a jalapeno- és csípős fűszerpaprika-termesztés mozgatórugója is, valamint a felvásárlásban is jeleskedik.

A jelenleg évi közel 4 millió kg felvásárolt paprikamennyiség is szép számnak tűnik, de a tervek szerint ezt a jövőben tovább szeretnék növelni.  Ennek okán kívánják szélesíteni a termelő bázisukat és fejlesztéseikkel szakmai segítséget is nyújtani a már meglévő és leendő termelőiknek.

A 2022-ben elindított Peppertech nevű szolgáltatás rendszerükkel egy olyan kiterjedt infóbázist kívánnak a termelők rendelkezésére bocsájtani, mely a paprikatermesztés technológiai elemeit járja körül. Neves kutató- és felsőoktatási intézetekkel állnak kapcsolatban, és reményeik szerint a talajvizsgálattól egészen a betakarításig tudnak segítő kezet nyújtani a termelőknek, akik azután a megtermelt terményt be is szállíthatják hozzájuk.

A peppertech.hu oldalon már elérhetők a meglévő információk, és a látogatók csatlakozhatnak is egy termelői közösséghez. A termelői közösség már meglévő tagjainak biztosított fórumot évek óta a B.W.A. Kft. kora tavaszi szakmai rendezvénye.

Nem volt ez másképp most sem, csupán tartalmilag fejlődött tovább a rendezvény. A Peppertech EDU az angol education szóból származik, tehát már nevében is az egymástól tanulásra, az eszmecserére buzdít. A termesztés technológiával kapcsolatos szakmai előadások meghallgatása mellett a rendezvény megfelelő fórumot kívánt biztosítani a már meglévő és leendő partnereknek a kapcsolatépítésre.

Idén nem csupán a paprika termesztésével kapcsolatos információkat hallhatták a termelők, hanem a szektoron kívüli, de a munkájukat támogató információk is elhangzottak az előadásokon. Az öntözés és a növényvédelem mellett, az agrártámogatási rendszer, valamint a vidékfejlesztési pályázatok és a paprikatermesztésben használt precíziós megoldások is a közönség elé kerültek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

500 millió forint feletti támogatást kap a fűszerpaprika ágazat

2019. március 13. 06:16

A fűszerpaprika vetésterülete visszaszorulóban van, a termesztők jövedelmezősége pedig kritikus szintre csökkent, éppen ezért az Agrárminisztérium számos forrásból nyújt támogatást az ágazatnak.

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Új támogatási lehetőség a szárítmány-előállítóknak

2019. május 29. 14:47

Azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag mennyiségét.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.