Zöldség-Gyümölcs

Elősegítik a jalapeno és csípős fűszerpaprika magyarországi termesztését

B.W.A. Kft.

Közel 150 termelő volt kíváncsi a B.W.A. Kft. szakmai rendezvényére 2024. február 22-én, Hajóson. Az idei évtől Peppertech EDU néven futó fórum tartalmában szakmaibbá vált.

A hagyományosan fűszerpaprika-termesztésről ismert körzet egyik központjává vált városban, Hajóson működik 32 éve a B.W.A. Kft., mely holland anyavállalati hátterével nem csak a környék egyik legbiztosabb munkáltatója, de a jalapeno- és csípős fűszerpaprika-termesztés mozgatórugója is, valamint a felvásárlásban is jeleskedik.

A jelenleg évi közel 4 millió kg felvásárolt paprikamennyiség is szép számnak tűnik, de a tervek szerint ezt a jövőben tovább szeretnék növelni.  Ennek okán kívánják szélesíteni a termelő bázisukat és fejlesztéseikkel szakmai segítséget is nyújtani a már meglévő és leendő termelőiknek.

A 2022-ben elindított Peppertech nevű szolgáltatás rendszerükkel egy olyan kiterjedt infóbázist kívánnak a termelők rendelkezésére bocsájtani, mely a paprikatermesztés technológiai elemeit járja körül. Neves kutató- és felsőoktatási intézetekkel állnak kapcsolatban, és reményeik szerint a talajvizsgálattól egészen a betakarításig tudnak segítő kezet nyújtani a termelőknek, akik azután a megtermelt terményt be is szállíthatják hozzájuk.

A peppertech.hu oldalon már elérhetők a meglévő információk, és a látogatók csatlakozhatnak is egy termelői közösséghez. A termelői közösség már meglévő tagjainak biztosított fórumot évek óta a B.W.A. Kft. kora tavaszi szakmai rendezvénye.

Nem volt ez másképp most sem, csupán tartalmilag fejlődött tovább a rendezvény. A Peppertech EDU az angol education szóból származik, tehát már nevében is az egymástól tanulásra, az eszmecserére buzdít. A termesztés technológiával kapcsolatos szakmai előadások meghallgatása mellett a rendezvény megfelelő fórumot kívánt biztosítani a már meglévő és leendő partnereknek a kapcsolatépítésre.

Idén nem csupán a paprika termesztésével kapcsolatos információkat hallhatták a termelők, hanem a szektoron kívüli, de a munkájukat támogató információk is elhangzottak az előadásokon. Az öntözés és a növényvédelem mellett, az agrártámogatási rendszer, valamint a vidékfejlesztési pályázatok és a paprikatermesztésben használt precíziós megoldások is a közönség elé kerültek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A fűszerpaprika-termelők ismét igényelhetik a csekély összegű támogatást

2019. május 3. 10:50

A támogatás összegét a kérelmező rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) keret figyelembevételével határozza meg a Kincstár.

Intenzíven termesztett fűszerpaprika tápanyagellátása, I.

2024. január 19. 16:10

Az elmúlt két évtizedben kertészek és kereskedők a fűszerpaprika-termesztés válságáról beszélnek, aminek alapját a termőfelület drasztikus visszaesése, és a hasonló tendenciát mutató őrlemény mennyiségének csökkenése indokolta.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

Mikor szedhető le a fűszerpaprika termése?

2023. augusztus 30. 04:40

Idén először ültettem kertembe fűszerpaprikát. Mikor szedhetők le a termései?