Zöldség-Gyümölcs

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

Agrofórum Online

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Van rá praktika, és egy ezzel kapcsolatos leleményes trükköt az edenkert.hu oldal is bemutatott nemrég. Több oka van, amiért a paradicsom nem akar bepirosodni:

  • Nincs meg az optimális hőmérséklet, a megszokottnál hidegebb idő lassítja az érési folyamatot. Idén májusban is éppen ez történt.
  • Ha kevés a napfény, akkor is csak „küszködik” a paradicsom, mert a napfény elengedhetetlen az etilén termelődéséhez, ami támogatja az érési folyamatot.
  • Ne felejtsük el rendszeresen locsolni a növényt, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a túlzott öntözés is negatívan befolyásolhatja az érés folyamatát.
  • Végezetül: válasszunk korai vagy középkorai fajtákat, ha valóban lecsót akarunk enni a nyár kellős közepén.

A paradicsom érését a fentiek mellett azzal lehet felgyorsítani, ha bőséges termés esetén a bogyókat már narancssárgán leszedjük. Nem kell emiatt aggódni, mert a paradicsom utóérő, ami azt jelenti, hogy a szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, ez pedig előidézi az érést.

Elég tehát egy dobozba, némileg zárt helyre tenni a narancssárga gyümölcsöket, és azok pár nap alatt mélyvörössé válnak. Közben pedig a növény több energiát tud fektetni a rajta hagyott, zöld termések fejlődésébe, érlelésébe.

A mai napon egyébként (július 23.) a Budapesti Nagybani Piacon 410–450 forintért kínálták a hazai I. osztályú primőr paradicsom kilóját. A hazai II. osztályú TV paprikáé 350–400 forint, ezek az alapanyagok tehát lecsónak még mindig kicsit drágák, ezért valóban érdemes otthon megtermelnie a hozzávalókat annak, akinek módja van rá.

És ha már lecsó, ennek a szinte nemzeti ételünknek meglehetősen kacifántos története van. A foodandwine.hu oldal szerint valójában egy mártásnak indult zöldségragu, amely köré számtalan legenda szövődött.

A honfoglalás idején természetesen még nem létezett, hiszen a paradicsom és a paprika is Amerika felfedezése (1492) után vált ismertté Európában. De még a Petőfi-rostélyos sem lehetett a költő kedvence, ez ugyanis egy lecsós húsétel, márpedig a lecsó valamikor az 1870-es években jelenhetett meg a magyar konyhákban.

(Fotó: Jan Haerer/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Európában egyértelműen Németország számít a burgonya otthonának

2021. augusztus 21. 12:01

Németországhoz tartozik az Európai Unió burgonyabetakarításának több mint 21 százaléka.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Új világcsúccsal ünnepelte 25. születésnapját a CLAAS hibrid technológia

2021. január 14. 04:36

A szabadalmaztatott APS HYBRID SYSTEM, mely az APS cséplőszerkezet és a ROTO PLUS másodlagos leválasztórendszer kombinációja, az 1995-ös Agritechnica kiállításon jelent meg először.

Kedvező maradt a francia gabona állapota a meleg idő ellenére

2021. június 22. 09:52

A gabonatermés besorolása Franciaországban stabil volt a június 14-ig tartó héten, a szántóföldi körülmények többnyire kedvezőek maradtak a forró időjárás ellenére – mutatták ki a FranceAgriMer mezőgazdasági iroda adatait.