32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Zöldség-Gyümölcs

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

Agrofórum Online

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Van rá praktika, és egy ezzel kapcsolatos leleményes trükköt az edenkert.hu oldal is bemutatott nemrég. Több oka van, amiért a paradicsom nem akar bepirosodni:

  • Nincs meg az optimális hőmérséklet, a megszokottnál hidegebb idő lassítja az érési folyamatot. Idén májusban is éppen ez történt.
  • Ha kevés a napfény, akkor is csak „küszködik” a paradicsom, mert a napfény elengedhetetlen az etilén termelődéséhez, ami támogatja az érési folyamatot.
  • Ne felejtsük el rendszeresen locsolni a növényt, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a túlzott öntözés is negatívan befolyásolhatja az érés folyamatát.
  • Végezetül: válasszunk korai vagy középkorai fajtákat, ha valóban lecsót akarunk enni a nyár kellős közepén.

A paradicsom érését a fentiek mellett azzal lehet felgyorsítani, ha bőséges termés esetén a bogyókat már narancssárgán leszedjük. Nem kell emiatt aggódni, mert a paradicsom utóérő, ami azt jelenti, hogy a szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, ez pedig előidézi az érést.

Elég tehát egy dobozba, némileg zárt helyre tenni a narancssárga gyümölcsöket, és azok pár nap alatt mélyvörössé válnak. Közben pedig a növény több energiát tud fektetni a rajta hagyott, zöld termések fejlődésébe, érlelésébe.

A mai napon egyébként (július 23.) a Budapesti Nagybani Piacon 410–450 forintért kínálták a hazai I. osztályú primőr paradicsom kilóját. A hazai II. osztályú TV paprikáé 350–400 forint, ezek az alapanyagok tehát lecsónak még mindig kicsit drágák, ezért valóban érdemes otthon megtermelnie a hozzávalókat annak, akinek módja van rá.

És ha már lecsó, ennek a szinte nemzeti ételünknek meglehetősen kacifántos története van. A foodandwine.hu oldal szerint valójában egy mártásnak indult zöldségragu, amely köré számtalan legenda szövődött.

A honfoglalás idején természetesen még nem létezett, hiszen a paradicsom és a paprika is Amerika felfedezése (1492) után vált ismertté Európában. De még a Petőfi-rostélyos sem lehetett a költő kedvence, ez ugyanis egy lecsós húsétel, márpedig a lecsó valamikor az 1870-es években jelenhetett meg a magyar konyhákban.

(Fotó: Jan Haerer/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

A lassú kínai eladások miatt stagnál a szójabab ára

2019. október 25. 04:36

A szójabab ára október 11. óta a 928 és 944 dollárcent közötti sávban oldalaz. Szeptember végén még 883 dollárcentbe került egy véka szójabab, az árfolyam ezt követően erősödött a jelenlegi szintre.

Így termelnek szezonon kívül szamócát

2024. január 21. 14:10

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

A New Holland bemutatja a CH CROSSOVER HARVESTING kombájnokat

2020. július 27. 10:48

A New Holland bemutatja a CH ‘CROSSOVER HARVESTING’ kombájnokat, amelyek új alapokra helyezik a középkategóriás kombájnokat kapacitás és sokoldalúság szempontjából.

Nagyot „hajrázott” a kukorica Magyarországon

2023. november 16. 13:40

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása.