Zöldség-Gyümölcs

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

Agrofórum Online

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Van rá praktika, és egy ezzel kapcsolatos leleményes trükköt az edenkert.hu oldal is bemutatott nemrég. Több oka van, amiért a paradicsom nem akar bepirosodni:

  • Nincs meg az optimális hőmérséklet, a megszokottnál hidegebb idő lassítja az érési folyamatot. Idén májusban is éppen ez történt.
  • Ha kevés a napfény, akkor is csak „küszködik” a paradicsom, mert a napfény elengedhetetlen az etilén termelődéséhez, ami támogatja az érési folyamatot.
  • Ne felejtsük el rendszeresen locsolni a növényt, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a túlzott öntözés is negatívan befolyásolhatja az érés folyamatát.
  • Végezetül: válasszunk korai vagy középkorai fajtákat, ha valóban lecsót akarunk enni a nyár kellős közepén.

A paradicsom érését a fentiek mellett azzal lehet felgyorsítani, ha bőséges termés esetén a bogyókat már narancssárgán leszedjük. Nem kell emiatt aggódni, mert a paradicsom utóérő, ami azt jelenti, hogy a szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, ez pedig előidézi az érést.

Elég tehát egy dobozba, némileg zárt helyre tenni a narancssárga gyümölcsöket, és azok pár nap alatt mélyvörössé válnak. Közben pedig a növény több energiát tud fektetni a rajta hagyott, zöld termések fejlődésébe, érlelésébe.

A mai napon egyébként (július 23.) a Budapesti Nagybani Piacon 410–450 forintért kínálták a hazai I. osztályú primőr paradicsom kilóját. A hazai II. osztályú TV paprikáé 350–400 forint, ezek az alapanyagok tehát lecsónak még mindig kicsit drágák, ezért valóban érdemes otthon megtermelnie a hozzávalókat annak, akinek módja van rá.

És ha már lecsó, ennek a szinte nemzeti ételünknek meglehetősen kacifántos története van. A foodandwine.hu oldal szerint valójában egy mártásnak indult zöldségragu, amely köré számtalan legenda szövődött.

A honfoglalás idején természetesen még nem létezett, hiszen a paradicsom és a paprika is Amerika felfedezése (1492) után vált ismertté Európában. De még a Petőfi-rostélyos sem lehetett a költő kedvence, ez ugyanis egy lecsós húsétel, márpedig a lecsó valamikor az 1870-es években jelenhetett meg a magyar konyhákban.

(Fotó: Jan Haerer/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében

2022. november 13. 19:58

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Jól halad a betakarítás

2018. július 31. 06:30

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

Betakarítás kisebb költséggel mégis nagyobb hatékonysággal? Lehetséges!

2022. június 10. 05:34

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos és milyen hasznos a betakarítógépek helyes üzemeltetése.

Félidőhöz közelednek a francia vetési munkák

2022. október 23. 10:39

A francia gazdálkodók október 17-ig a jövő évi betakarításra szánt őszi vetésű búza területének 46 százalékát vetették be.