Zöldség-Gyümölcs

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

Agrofórum Online

Javában tart a szamócaszezon, és ilyenkor a vásárlók nagy része azt latolgatja, vajon megfelelő-e a termék minősége az árához képest. Pár éve különleges helyzet alakult ki.

Néhány hete az utcai árusoknál is lehet már szamócát kapni, a kezdeti 1600–1800 forintos kilogrammonkénti árhoz képest immár 1200-ért is. A Budapesti Nagybani Piacon május legelején a földieper minimum és maximum ára 1500–2200 forint volt, vagyis szintén ebben a sávban mozgott.

A napokban a sonline.hu somogyi portál is arról írt, hogy beérett a szamóca a megyében. Az enyhe tavaszi idő miatt két héttel korábban kezdték el szedni a gyümölcsöt, ugyanakkor a termelők munkakedvét kissé lelohasztotta, hogy szerintük az eper ára immár évek óta változatlan, miközben a bér- és alapanyagköltségeik rengeteget emelkedtek.

A megyei lap által felkeresett mezőcsokonyai szamócaültetvényen 1500 forintos óradíjért dolgoznak az eperszedők. A tulajdonos Sudár Péter olasz és magyar palántákat ültetett el már tavaly júliusban, és most úgy kalkulál, hogy június 10. körül eltűnik a magyar eper.

Nagyon enyhe volt a tél és korán jön a tavasz, hiszen április elején 30 fokokat mértünk, amióta élek, én ilyen időre nem emlékszem

– emelte ki a gazdálkodó. Elmondta azt is, hogy a felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik tőle. Viszont azt is megérti, hogy a vásárlóknak sincs feneketlen pénztárcájuk, a kereskedők 2500–3000 forintos kilónkénti árnál nem kérhetnek többet a gyümölcsért.

(Fotó: Napfényfarm kertészet Vésztő/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Takarjuk a tavaszi ültetésű szamócatövek talaját szalmával?

2025. április 19. 04:36

Érdemes a tavaszi ültetésű szamócatövek környékét is szalmával takarni? Köszönöm válaszukat.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.