Zöldség-Gyümölcs

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

Agrofórum Online

Javában tart a szamócaszezon, és ilyenkor a vásárlók nagy része azt latolgatja, vajon megfelelő-e a termék minősége az árához képest. Pár éve különleges helyzet alakult ki.

Néhány hete az utcai árusoknál is lehet már szamócát kapni, a kezdeti 1600–1800 forintos kilogrammonkénti árhoz képest immár 1200-ért is. A Budapesti Nagybani Piacon május legelején a földieper minimum és maximum ára 1500–2200 forint volt, vagyis szintén ebben a sávban mozgott.

A napokban a sonline.hu somogyi portál is arról írt, hogy beérett a szamóca a megyében. Az enyhe tavaszi idő miatt két héttel korábban kezdték el szedni a gyümölcsöt, ugyanakkor a termelők munkakedvét kissé lelohasztotta, hogy szerintük az eper ára immár évek óta változatlan, miközben a bér- és alapanyagköltségeik rengeteget emelkedtek.

A megyei lap által felkeresett mezőcsokonyai szamócaültetvényen 1500 forintos óradíjért dolgoznak az eperszedők. A tulajdonos Sudár Péter olasz és magyar palántákat ültetett el már tavaly júliusban, és most úgy kalkulál, hogy június 10. körül eltűnik a magyar eper.

Nagyon enyhe volt a tél és korán jön a tavasz, hiszen április elején 30 fokokat mértünk, amióta élek, én ilyen időre nem emlékszem

– emelte ki a gazdálkodó. Elmondta azt is, hogy a felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik tőle. Viszont azt is megérti, hogy a vásárlóknak sincs feneketlen pénztárcájuk, a kereskedők 2500–3000 forintos kilónkénti árnál nem kérhetnek többet a gyümölcsért.

(Fotó: Napfényfarm kertészet Vésztő/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

2019. augusztus 3. 09:38

Az angolok azért folytatják nagy lendülettel a mezőgazdasági robotok fejlesztését mert a Brexit utáni időkre készülnek.

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Szamóca legjobb társnövényei: így lesz bő a termés

2025. május 9. 13:10

A jól megválasztott növénytársak nemcsak segítik a szamóca fejlődését, de a kártevők ellen is természetes védelmet nyújtanak.

Miért vannak habos csomók a szamócán?

2021. április 24. 07:37

Fólia alagútban nevelt szamócáimon furcsa valamik jelentek meg. Habos, áttetsző, puha csomók vannak a levelek szárán és a virágokon. Csatoltam egy képet is, mert nehéz leírni. Mik ezek, kell-e védekezni ellene?