Zöldség-Gyümölcs

Franciaországban több alma, de kevesebb körte teremhet

Agrofórum Online

A párizsi mezőgazdasági minisztérium (Agreste) statisztikai szolgálatának első előrejelzései szerint az almatermés várhatóan meghaladja a 2022-es szintet, míg a körtetermés alacsonyabb lesz.

Az étkezési alma esetében jelenleg mintegy 1,6 millió tonna összmennyiséggel számolnak a statisztikusok; ez 9 százalékkal több, mint az előző évben. A 2018 és 2022 közötti évek átlagát így 8 százalékkal meghaladnák. Mindeközben a terműterület változatlan maradt, 39 500 ha. Különösen a Gala fajta termelésének növekedése várható, 14 százalékkal 286 100 tonnára nőhet. Az előző évihez képest az eredménynek érezhetően javulnia kell Granny Smithnél. Itt jelenleg 133 000 tonna várható; ez 10 százalékos növekedést jelentene.

Még a legfontosabb fajtánál, a Golden Deliciousnál sem kell szűk kínálati keresztmetszettel számolni. Az Agreste szerint a termelés várhatóan 5 százalékkal, 369 300 tonnára nő.

A statisztikai szolgálat pesszimistábban ítéli meg a körtetermesztést. A jelenlegi előrejelzés összesen 131 600 tonna étkezési körte mennyiséget feltételez; az előző évhez képest ez 8 százalékos csökkenést jelentene. A sokéves átlagot azonban 3 százalékkal meghaladná ez az adat. A statisztikusok szerint a termőterület az utóbbi időben 1 százalékkal 6000 ha-ra bővült – írta a német proplanta mezőgazdasági híroldal.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

Mitől barnult meg a díszalmafa bimbója?

2018. május 7. 07:35

Van három díszalmafánk, levelei és virágai bíbor színűek, csodálatosak virágzásban. Idén számos virág nem nyílt ki, a bimbó megbarnult, a szirmok nem hullottak le. Mi ez, mi okozza? Nagyon félek, hogy fáinkon elhatalmasodik ez a kór.

Az alma felvásárlási áránál is szabályozott piaci viszonyok kellenének

2019. január 30. 05:17

A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára kell ilyen kontraktusokkal rendelkezniük.