Zöldség-Gyümölcs

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

Agrofórum Online

Az almeríai székhelyű vetőmag-nemesítő CapGen Seeds nyílt napot tartott, hogy bemutassa a Gavilánt, a legújabb paradicsomot, amely kivételes ízét magas betegségekkel szembeni ellenálló képességgel és nagyszerű termőképességgel kombinálja, ezzel is elősegítve a vállalat fenntarthatóság iránti erős elkötelezettségének megszilárdítását.

A nyílt napot április 10-én tartották meg Francisco Jesús Ferre Gómez gazdaságában, Campohermoso város közelében, a keleti Almería régióban. Az esemény során a résztvevők első kézből ismerkedhettek meg a termesztéssel, és megcsodálhatták a Gavilán paradicsom egyedülálló tulajdonságait.

Egyedülálló tulajdonságok

A Gavilán nemcsak kivételes ízével, hanem széles körű ellenálló képességével is kitűnik a többi fajta közül, így ideális a biotermesztésre. A ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus, körülbelül: a paradicsom barna érdesség gyümölcsvírusa) elleni rezisztenciája különösen értékessé teszi a növényt, amely még kedvezőtlen körülmények között is stabil terméshozamot és minőséget biztosít.

A nyílt nap alkalmából a CapGen Seeds videós bemutatót készített az új paradicsomról. Ebben a videóban közelebbről megismerhetjük a Gavilán egyedülálló tulajdonságait, a finom ízétől kezdve a betegségekkel szembeni ellenálló képességén át a látványos megjelenéséig.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

Garantáltan szeretni fogja

Aki nem ismerné: a datolya alakú Gavilán paradicsom átlagosan 10-15 gramm súlyú, és tökéletes összhangot nyújt az édesség és a tömörség tekintetében, így sokoldalúan felhasználható salátákhoz, előételekhez és különleges ételekhez. Élénkpiros színe és fényes felülete ellenállhatatlanná teszi minden ínyenc számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616200/gavilan-the-first-tomato-from-gapgen-seeds-with-resistance-to-the-rugose-virus/

Fotó. Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.