Zöldség-Gyümölcs

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

Agrofórum Online

Az almeríai székhelyű vetőmag-nemesítő CapGen Seeds nyílt napot tartott, hogy bemutassa a Gavilánt, a legújabb paradicsomot, amely kivételes ízét magas betegségekkel szembeni ellenálló képességgel és nagyszerű termőképességgel kombinálja, ezzel is elősegítve a vállalat fenntarthatóság iránti erős elkötelezettségének megszilárdítását.

A nyílt napot április 10-én tartották meg Francisco Jesús Ferre Gómez gazdaságában, Campohermoso város közelében, a keleti Almería régióban. Az esemény során a résztvevők első kézből ismerkedhettek meg a termesztéssel, és megcsodálhatták a Gavilán paradicsom egyedülálló tulajdonságait.

Egyedülálló tulajdonságok

A Gavilán nemcsak kivételes ízével, hanem széles körű ellenálló képességével is kitűnik a többi fajta közül, így ideális a biotermesztésre. A ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus, körülbelül: a paradicsom barna érdesség gyümölcsvírusa) elleni rezisztenciája különösen értékessé teszi a növényt, amely még kedvezőtlen körülmények között is stabil terméshozamot és minőséget biztosít.

A nyílt nap alkalmából a CapGen Seeds videós bemutatót készített az új paradicsomról. Ebben a videóban közelebbről megismerhetjük a Gavilán egyedülálló tulajdonságait, a finom ízétől kezdve a betegségekkel szembeni ellenálló képességén át a látványos megjelenéséig.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

Garantáltan szeretni fogja

Aki nem ismerné: a datolya alakú Gavilán paradicsom átlagosan 10-15 gramm súlyú, és tökéletes összhangot nyújt az édesség és a tömörség tekintetében, így sokoldalúan felhasználható salátákhoz, előételekhez és különleges ételekhez. Élénkpiros színe és fényes felülete ellenállhatatlanná teszi minden ínyenc számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616200/gavilan-the-first-tomato-from-gapgen-seeds-with-resistance-to-the-rugose-virus/

Fotó. Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

2024. június 10. 04:38

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

2023. február 7. 07:34

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.