24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Zöldség-Gyümölcs

Gyenge kajszitermés várható idén

Világgazdaság

A terméskiesés egyaránt jelentős a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, a Duna–Tisza köze déli részén, egyedül az észak-magyarországi termőtájakon pusztított kevésbé a fagy.

Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A gyümölcs termése évjárattól függően 10 és 40 ezer tonna között váltakozik, idén egészen biztosan ennek a sávnak az alján lesz. Az alacsony termésmennyiség oka a tavaszi fagy.

A korai fajtákat szinte teljesen „kivégezte” a március 1-jére virradó éjszaka tapasztalt mínusz 20-24 fokos hideg, ugyanis a kajszi rügyei akkor már elkezdtek duzzadni, egyes fajták két hétre voltak a virágzástól.

A terméskiesés egyaránt jelentős a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, a Duna–Tisza köze déli részén, egyedül az észak-magyarországi termőtájakon pusztított kevésbé a fagy. A közép- és késői érésűekből ugyan lesz értelmezhető mennyiség, de ott is gyengének nevezhető a hozam. Apáti Ferenc szerint ennek megfelelően magas árak lesznek, a friss kajszi termelői ára az elmúlt években tapasztalt 200–450 forintos intervallum felső harmadában, 350–400 forint között várható.

Ilyenkor még bőségesen van a magyar piacon olasz és spanyol kajszi, 800 forintos áron, július dereka után viszont ezek eltűnnek. Pálinka-alapanyagnak ugyanakkor az importkajszi nem kerül szóba, már csak az ára miatt sem.

Apáti Ferenc szerint ezeknek az íze, a cukortartalma és a cukor-sav aránya sem feltétlenül alkalmas jó pálinka készítésére. Az őszibaracknál egy fokkal jobb a helyzet, mint a kajszinál, de ott is gyenge termés lesz. Az utóbbi években jellemző volt a 10 és 60 ezer tonna közötti termés, az idén várhatóan nem haladja meg a 20 ezer tonnát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

Miből lesz pálinka és lekvár? Harmatgyenge a kajszitermés ...

2018. július 20. 05:04

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növénytermesztési szakemberei közös kajszi fajtabemutató rendezvényen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat.

Sztigminás betegség támadta meg a kajszifát?

2022. június 27. 04:38

A barackfánkkal kapcsolatban kérném a segítséget, a mellékelt képeken látható a kajszibarack állapota. Szeretném kérdezni, hogy fogyaszthatók-e a termések, illetve, hogy milyen megelőzést lehetne tenni jövőre? Sztigminás betegségnek tűnik elsőre, de szeretném a véleményüket kérni!

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.