Zöldség-Gyümölcs

Gyorsan nőtt a lengyel frissen préselt almalétermelés és export

NAK/IEG Vu

Míg a lengyel almasűrítmény-iparágra figyelt a szakma – mivel az a kínai kiesések miatt az amerikai piac nagy részét megszerzi –, addig az ország frissen préselt lé iparága (NFC) kicsit háttérbe szorult. Ez furcsa, mert egyébként az elmúlt években rendkívüli volt a növekedése.

Lengyelország közel 76 ezer tonna NFC almalét exportált a 2013-14-es szezonban (szeptembertől augusztusig). A következő szezonban az export mintegy 16 ezer tonnával csökkent 60 ezer tonnára. Ez a mostani szezon azonban Lengyelország számára egy kritikus év volt: a bőséges almatermés és a túl drága kínai sűrítmény miatt Lengyelország belépett az amerikai piacra, és így az NFC-termelés valószínűleg alacsonyabb prioritást élvezett, mint a sűrítmény-gyártás.

Azóta azonban a lengyel termelés és export nagyon gyorsan nőtt. Meglepő módon Hollandia a lengyel NFC-termékek legnagyobb piaca. A jelenlegi szezonban még csak az idei szeptemberi és októberi hónapok exportadatai érhetőek el, de azok már azt mutatják, hogy a kiszállított 25 775 tonna árunak mintegy 40 százaléka Hollandiába került. Ugyanígy nem meglepő, hogy Németország a másik nagy vevő, a teljes exportmennyiségnek mintegy egyharmadát vásárolta fel (8 275 tonnát). Az Egyesült Királyság is jelentős vásárló volt, a harmadik helyen 17 százalékkal, 4450 tonnával. E három ország után az egyéb célállomásokra irányuló kivitel sokkal kisebb, a negyedik helyezett már csak 450 tonnát képvisel.

A lengyel szezonális NFC-export a 2014/15-ös szezon óta évente mintegy 40 százalékos növekedési rátát mutatott, ami az elmúlt szezonban közel 180 ezer tonna mennyiséget jelentett. Ha a növekedési ütem ebben a szezonban is folytatódik (és az almasűrítmény-termelés nem kerül előtérbe, ahogy az 2014/15-ben is volt), az export akár a negyedmillió tonnát is elérheti. Eközben Lengyelország a szezon első két hónapjában csaknem 60 ezer tonna almasűrítményt exportált, szemben a tavalyi 34 ezer tonnával. Az USA-ba irányuló értékesítés több mint kétszeresére, 4300 tonnára nőtt, Ausztria és Németország pedig szintén nagy mennyiséget vásárolt (16 050 tonna és 27 420 tonna).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12. 14:10

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Aktuális az alma védelme

2024. április 26. 05:40

Leggyakoribb gyümölcsünk, az alma esetében meglehetősen nagy veszélyek leselkednek az állományokra, amelyek kivédésére a növényvédelemért felelős szakembereknek célszerű felkészülniük.

Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

2019. április 8. 08:17

J. Réka kérdése: Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?