Zöldség-Gyümölcs

Hajtatási szakmai napot tartott a DélKerTÉSZ

Agrofórum Online

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete idén is megtartotta hagyományos őszi hajtatási szakmai napját Szentesen.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke köszöntőjében kiemelte: a folyamatos változások korát éljük. A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének feladata, hogy ezen körülmények között is mindig a lehetőségeket ragadja meg. Használja ki, ami a közösség érdekeit stabilan előre tudja vinni.

Ebben eddig is jelentős partner volt az Agrárminisztérium vezetése. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is számíthatnak a partneri együttműködésekre, mely segíti a hajtatók és a szabadföldi kertészeti közösség innovatív előremutató munkáját és fejlődését. Hiszen a DélKerTÉSZ nem az egyéni érdekekben, hanem a közösség erejében látta és látja a jövő munkáját.

Dr. Nagy István agrárminiszter az együttműködések, szerveződések szerepéről beszélt. Előadásban elmondta, a támogatási rendszer fejlesztésével, a szabályozási környezet adaptációjával és az adminisztráció csökkentésével növelni fogja az agrártárca a termelői szervezeteknek a vonzerejét. Minden erejükkel azon lesznek, hogy biztosítsák számukra a beruházási támogatásokhoz való közvetlen hozzáférést, javítva ezzel a technológia fejlesztéseknek a lehetőségét.

Törekedni fognak arra is, hogy a szerződéses kapcsolatokra vonatkozó új szabályozási elemek megalkotásával javítsák a vertikális integrációt, az átláthatóságot, elősegítve a piaci szereplők közötti hosszútávú kapcsolatok megerősödését.

„A szövetkezetek megalapítása és működtetése a termelők feladata és érdeke, így elsősorban nekik kell felismerni az együttműködés számtalan előnyét és olyan módon működtetni a hétköznapokban a szervezeteket, hogy az elméleti, közgazdasági előnyöket valós gazdasági haszonná tudják konvertálni.” – hangsúlyozta beszédében az agrárminiszter.

Ledóné dr. Darázsi Hajnalka, a DélKerTÉSZ szaktanácsadója a szövetkezet termékfejlesztésének – pritaminpaprika hajtatás és forgalmazás – tapasztalatait ismertette a megjelentekkel. A termékfejlesztésre piaci oldalról azért volt szükség, hogy bővítsék a színes paprikák választékát, új piaci lehetőségeket is teremtsenek, hiszen ez a termék tradicionális a környező országokban.

Marketing oldalról azért volt fontos, mert a szentesi paprika 2014-ben kapott oltalmat, és ebben az pritamin paprika is szerepel, mint ahogy a hungarikum védjegyben is. Tehát természetesen a piacon is jelen kell lenni ezzel a típussal.

Ugyanakkor a termelési oldalt tekintve a DélKerTÉSZ folyamatosan keresi azokat a paprika típusokat, amelyeknek a kézimunka igénye kevesebb, ezáltal spórolni tudnak a gazdálkodók az előállítási költségekkel.

A lehetőségről szaktanácsadók tájékoztatták a termelőket, akik önként vállalták a programban való részvételt. A technológia alapjait a szaktanácsadók ismertették a résztvevőkkel, azonban az elmúlt két év egy közös tanulási folyamat volt. Folyamatosan gyűjtötték az információkat és adták tovább egymásnak az eredményeket, a megoldandó problémákat.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a biztonságos ültetést mindenképpen későbbre javasolják a szakemberek, mint a hidegfóliás fehér paprika termesztésnél – április közepe utánra –, mivel ez a típus igen érzékeny.

A metszés rendkívül fontos, hiszen ki kell alakítani azt az ágrendszert, azt a lombfelületet, amely el fogja bírni a folyamatos, nagy mennyiségű termés megkötését, kinevelését. Fontos a termés esetleges válogatása és eltávolítása a növényről, hogy ne legyen túl generatív a növény a kezdeti időszakban, hiszen a jó minőség alapvető cél.

Nagyon fontos szempont a tápanyag-utánpótlás és az öntözés. A típus az egyenletes gyökérfejlődést hálálja meg, a kezdeti időszakban nagyobb vízadagokkal lehet öntözni, viszont nagyon kell figyelni a túlöntözésre is. A főbb kötődés után fontos a nitrogén pótlása, plusz adagolása, mivel a növény nagy mennyiségű, darabos terméseket fog nevelni. A növényvédelemre szintén gondot kell fordítani.

A technológia utolsó fázisa a betakarítás. A típus rövid, vastag kocsánya miatt mindenképpen eszközt kell használni a leválasztáshoz. Érdemes és szükséges is nem teljes érettségben szedni a bogyókat, hanem korábban, úgymond 80%-os érettségben, hiszen egyrészt a paprika utóérő, másrészt pedig így folyamatosan friss termést takaríthatnak be.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a hazai és külföldi paprika piaci lehetőségeiről szóló előadása végén zárógondolatként hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagországok importja paprikából 1,3 millió tonna. Ehhez Magyarország 20 ezer tonnával járul hozzá, vagyis a nemzetközi kereskedelemben csak 1,5 százalék a piaci arányunk. Piac tehát van. Magyarország csekély részesedése azonban azzal magyarázható, hogy nem olyat, vagy nem úgy termel, amilyet, vagy ahogyan a piac igényel és elismer.

A szakmai nap kerekasztal beszélgetéssel zárult a paprikatermesztés kereskedelem kihívásairól és a szegmentálás lehetőségeiről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.

FruitVeB: megkezdődött a hajtatott zöldségek betakarítása

2020. március 15. 10:38

Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.