Zöldség-Gyümölcs

Hajtatási szakmai napot tartott a DélKerTÉSZ

Agrofórum Online

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete idén is megtartotta hagyományos őszi hajtatási szakmai napját Szentesen.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke köszöntőjében kiemelte: a folyamatos változások korát éljük. A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének feladata, hogy ezen körülmények között is mindig a lehetőségeket ragadja meg. Használja ki, ami a közösség érdekeit stabilan előre tudja vinni.

Ebben eddig is jelentős partner volt az Agrárminisztérium vezetése. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is számíthatnak a partneri együttműködésekre, mely segíti a hajtatók és a szabadföldi kertészeti közösség innovatív előremutató munkáját és fejlődését. Hiszen a DélKerTÉSZ nem az egyéni érdekekben, hanem a közösség erejében látta és látja a jövő munkáját.

Dr. Nagy István agrárminiszter az együttműködések, szerveződések szerepéről beszélt. Előadásban elmondta, a támogatási rendszer fejlesztésével, a szabályozási környezet adaptációjával és az adminisztráció csökkentésével növelni fogja az agrártárca a termelői szervezeteknek a vonzerejét. Minden erejükkel azon lesznek, hogy biztosítsák számukra a beruházási támogatásokhoz való közvetlen hozzáférést, javítva ezzel a technológia fejlesztéseknek a lehetőségét.

Törekedni fognak arra is, hogy a szerződéses kapcsolatokra vonatkozó új szabályozási elemek megalkotásával javítsák a vertikális integrációt, az átláthatóságot, elősegítve a piaci szereplők közötti hosszútávú kapcsolatok megerősödését.

„A szövetkezetek megalapítása és működtetése a termelők feladata és érdeke, így elsősorban nekik kell felismerni az együttműködés számtalan előnyét és olyan módon működtetni a hétköznapokban a szervezeteket, hogy az elméleti, közgazdasági előnyöket valós gazdasági haszonná tudják konvertálni.” – hangsúlyozta beszédében az agrárminiszter.

Ledóné dr. Darázsi Hajnalka, a DélKerTÉSZ szaktanácsadója a szövetkezet termékfejlesztésének – pritaminpaprika hajtatás és forgalmazás – tapasztalatait ismertette a megjelentekkel. A termékfejlesztésre piaci oldalról azért volt szükség, hogy bővítsék a színes paprikák választékát, új piaci lehetőségeket is teremtsenek, hiszen ez a termék tradicionális a környező országokban.

Marketing oldalról azért volt fontos, mert a szentesi paprika 2014-ben kapott oltalmat, és ebben az pritamin paprika is szerepel, mint ahogy a hungarikum védjegyben is. Tehát természetesen a piacon is jelen kell lenni ezzel a típussal.

Ugyanakkor a termelési oldalt tekintve a DélKerTÉSZ folyamatosan keresi azokat a paprika típusokat, amelyeknek a kézimunka igénye kevesebb, ezáltal spórolni tudnak a gazdálkodók az előállítási költségekkel.

A lehetőségről szaktanácsadók tájékoztatták a termelőket, akik önként vállalták a programban való részvételt. A technológia alapjait a szaktanácsadók ismertették a résztvevőkkel, azonban az elmúlt két év egy közös tanulási folyamat volt. Folyamatosan gyűjtötték az információkat és adták tovább egymásnak az eredményeket, a megoldandó problémákat.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a biztonságos ültetést mindenképpen későbbre javasolják a szakemberek, mint a hidegfóliás fehér paprika termesztésnél – április közepe utánra –, mivel ez a típus igen érzékeny.

A metszés rendkívül fontos, hiszen ki kell alakítani azt az ágrendszert, azt a lombfelületet, amely el fogja bírni a folyamatos, nagy mennyiségű termés megkötését, kinevelését. Fontos a termés esetleges válogatása és eltávolítása a növényről, hogy ne legyen túl generatív a növény a kezdeti időszakban, hiszen a jó minőség alapvető cél.

Nagyon fontos szempont a tápanyag-utánpótlás és az öntözés. A típus az egyenletes gyökérfejlődést hálálja meg, a kezdeti időszakban nagyobb vízadagokkal lehet öntözni, viszont nagyon kell figyelni a túlöntözésre is. A főbb kötődés után fontos a nitrogén pótlása, plusz adagolása, mivel a növény nagy mennyiségű, darabos terméseket fog nevelni. A növényvédelemre szintén gondot kell fordítani.

A technológia utolsó fázisa a betakarítás. A típus rövid, vastag kocsánya miatt mindenképpen eszközt kell használni a leválasztáshoz. Érdemes és szükséges is nem teljes érettségben szedni a bogyókat, hanem korábban, úgymond 80%-os érettségben, hiszen egyrészt a paprika utóérő, másrészt pedig így folyamatosan friss termést takaríthatnak be.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a hazai és külföldi paprika piaci lehetőségeiről szóló előadása végén zárógondolatként hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagországok importja paprikából 1,3 millió tonna. Ehhez Magyarország 20 ezer tonnával járul hozzá, vagyis a nemzetközi kereskedelemben csak 1,5 százalék a piaci arányunk. Piac tehát van. Magyarország csekély részesedése azonban azzal magyarázható, hogy nem olyat, vagy nem úgy termel, amilyet, vagy ahogyan a piac igényel és elismer.

A szakmai nap kerekasztal beszélgetéssel zárult a paprikatermesztés kereskedelem kihívásairól és a szegmentálás lehetőségeiről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VIII. – Uborka hajtatása

2024. március 4. 11:40

Az uborkahajtatásnak az ország délkeleti részén komoly hagyománya volt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun vármegyék látták el az országot primőr uborkával.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27. 06:25

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Az oltott paprika termesztésének sajátosságai egy kísérlet példáján

2018. október 17. 02:34

Az írásban az oltott paprika termesztésének kapcsán összegyűlt ismereteket tárja a Szerző az olvasók elé. Két fajtatípust tanulmányozott hideghajtatásban, amelyből az egyik egy fehér kúpos, a másik pedig egy kápia fajta volt. Ezeket két alanyon és sajátgyökéren vizsgálta. Az oltványokat két közegen is összehasonlította, a termesztő berendezés talaján és talajtól izoláltan, kókuszpaplanon.

Hidegtűrő, de a megfázásra nagyon érzékeny: hajtatott karalábé termesztése

2023. november 23. 11:10

A karalábé területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliákban, de a váz nélküli fóliás termesztése is jelentős, főleg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A fűtés nélküli fóliák alá március elején (5-10-e táján), a fűtött hajtató létesítményekbe már februárban kirakják a palántákat, síkfóliás és váz nélküli termesztésre március közepén, szabadba legkorábban március végén ültetik.