22℃ 11℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Zöldség-Gyümölcs

Hajtatási szakmai napot tartott a DélKerTÉSZ

Agrofórum Online

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete idén is megtartotta hagyományos őszi hajtatási szakmai napját Szentesen.

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke köszöntőjében kiemelte: a folyamatos változások korát éljük. A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének feladata, hogy ezen körülmények között is mindig a lehetőségeket ragadja meg. Használja ki, ami a közösség érdekeit stabilan előre tudja vinni.

Ebben eddig is jelentős partner volt az Agrárminisztérium vezetése. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is számíthatnak a partneri együttműködésekre, mely segíti a hajtatók és a szabadföldi kertészeti közösség innovatív előremutató munkáját és fejlődését. Hiszen a DélKerTÉSZ nem az egyéni érdekekben, hanem a közösség erejében látta és látja a jövő munkáját.

Dr. Nagy István agrárminiszter az együttműködések, szerveződések szerepéről beszélt. Előadásban elmondta, a támogatási rendszer fejlesztésével, a szabályozási környezet adaptációjával és az adminisztráció csökkentésével növelni fogja az agrártárca a termelői szervezeteknek a vonzerejét. Minden erejükkel azon lesznek, hogy biztosítsák számukra a beruházási támogatásokhoz való közvetlen hozzáférést, javítva ezzel a technológia fejlesztéseknek a lehetőségét.

Törekedni fognak arra is, hogy a szerződéses kapcsolatokra vonatkozó új szabályozási elemek megalkotásával javítsák a vertikális integrációt, az átláthatóságot, elősegítve a piaci szereplők közötti hosszútávú kapcsolatok megerősödését.

„A szövetkezetek megalapítása és működtetése a termelők feladata és érdeke, így elsősorban nekik kell felismerni az együttműködés számtalan előnyét és olyan módon működtetni a hétköznapokban a szervezeteket, hogy az elméleti, közgazdasági előnyöket valós gazdasági haszonná tudják konvertálni.” – hangsúlyozta beszédében az agrárminiszter.

Ledóné dr. Darázsi Hajnalka, a DélKerTÉSZ szaktanácsadója a szövetkezet termékfejlesztésének – pritaminpaprika hajtatás és forgalmazás – tapasztalatait ismertette a megjelentekkel. A termékfejlesztésre piaci oldalról azért volt szükség, hogy bővítsék a színes paprikák választékát, új piaci lehetőségeket is teremtsenek, hiszen ez a termék tradicionális a környező országokban.

Marketing oldalról azért volt fontos, mert a szentesi paprika 2014-ben kapott oltalmat, és ebben az pritamin paprika is szerepel, mint ahogy a hungarikum védjegyben is. Tehát természetesen a piacon is jelen kell lenni ezzel a típussal.

Ugyanakkor a termelési oldalt tekintve a DélKerTÉSZ folyamatosan keresi azokat a paprika típusokat, amelyeknek a kézimunka igénye kevesebb, ezáltal spórolni tudnak a gazdálkodók az előállítási költségekkel.

A lehetőségről szaktanácsadók tájékoztatták a termelőket, akik önként vállalták a programban való részvételt. A technológia alapjait a szaktanácsadók ismertették a résztvevőkkel, azonban az elmúlt két év egy közös tanulási folyamat volt. Folyamatosan gyűjtötték az információkat és adták tovább egymásnak az eredményeket, a megoldandó problémákat.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a biztonságos ültetést mindenképpen későbbre javasolják a szakemberek, mint a hidegfóliás fehér paprika termesztésnél – április közepe utánra –, mivel ez a típus igen érzékeny.

A metszés rendkívül fontos, hiszen ki kell alakítani azt az ágrendszert, azt a lombfelületet, amely el fogja bírni a folyamatos, nagy mennyiségű termés megkötését, kinevelését. Fontos a termés esetleges válogatása és eltávolítása a növényről, hogy ne legyen túl generatív a növény a kezdeti időszakban, hiszen a jó minőség alapvető cél.

Nagyon fontos szempont a tápanyag-utánpótlás és az öntözés. A típus az egyenletes gyökérfejlődést hálálja meg, a kezdeti időszakban nagyobb vízadagokkal lehet öntözni, viszont nagyon kell figyelni a túlöntözésre is. A főbb kötődés után fontos a nitrogén pótlása, plusz adagolása, mivel a növény nagy mennyiségű, darabos terméseket fog nevelni. A növényvédelemre szintén gondot kell fordítani.

A technológia utolsó fázisa a betakarítás. A típus rövid, vastag kocsánya miatt mindenképpen eszközt kell használni a leválasztáshoz. Érdemes és szükséges is nem teljes érettségben szedni a bogyókat, hanem korábban, úgymond 80%-os érettségben, hiszen egyrészt a paprika utóérő, másrészt pedig így folyamatosan friss termést takaríthatnak be.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke a hazai és külföldi paprika piaci lehetőségeiről szóló előadása végén zárógondolatként hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagországok importja paprikából 1,3 millió tonna. Ehhez Magyarország 20 ezer tonnával járul hozzá, vagyis a nemzetközi kereskedelemben csak 1,5 százalék a piaci arányunk. Piac tehát van. Magyarország csekély részesedése azonban azzal magyarázható, hogy nem olyat, vagy nem úgy termel, amilyet, vagy ahogyan a piac igényel és elismer.

A szakmai nap kerekasztal beszélgetéssel zárult a paprikatermesztés kereskedelem kihívásairól és a szegmentálás lehetőségeiről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XI. – Paradicsom hajtatása, I. rész

2024. március 18. 16:10

Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott primőrünk a paradicsom, amelynek termőfelülete az elmúlt években lényegesen nem változott, megközelítőleg 400 hektáron hajtatják, az így megtermelt paradicsom mennyiség 130-140 ezer tonna.

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Hogyan virágoztathatjuk szobában a gyümölcsfák lemetszett vesszőit?

2024. március 21. 04:37

Hogyan és mikor virágoztathatók szobai körülmények között a gyümölcsfajok lemetszett vesszői?

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.