24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Zöldség-Gyümölcs

Hazai zöldségek és gyümölcsök az ünnepi asztalon

Agrofórum Online

A karácsonyi ünnepkör elengedhetetlen részét képezi a szentestén asztalra kerülő menü. Természetesen ahány ház, annyi szokás van.

Ma már nemcsak a szokásos magyar halászlével és rántott ponttyal, de számos zöldséges és gyümölcsös fogással is fel lehet dobni az ünnepi menüt.

Vannak azonban, akik nem akarnak eltérni a jól bevált, évtizedek óta közkedvelt ünnepi menütől. De olyanok is akadnak, akik szívesen újítanak. Pláne, hogy ma már a boltok és a hipermarketek polcain számtalan jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni.

Nekik állítottuk össze az alábbi, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag karácsonyi menüt.

Avokádós spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 2 érett puha avokádó
  • 2 tk citromlé
  • 2 erőleveskocka
  • 45 dkg zöld spárga (fagyasztott)
  • néhány bazsalikomlevél
  • főzőtejszín

Elkészítés:

1.) Az avokádót hámozzuk meg, a magját pedig dobjuk ki. A húsát villával törjük össze és egy kis citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljon meg. A zöld spárgát bő 1 liter, leveskockával ízesített vízben főzzük puhára. A levet szűrjük és csepegtessük le, majd tegyük félre.

2.) A spárgát az avokádóval és egy kevés erőlevessel turmixoljuk össze. Melegítjük fel a turmixot, és a zöld spárga főzőlevéből annyit öntsünk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk. Ezt követően forraljuk össze.

3.) A levest sóval és őrölt fehér borssal ízesítsük. Ha túl sűrű, akkor kevés tejszínt vagy vizet keverjünk még hozzá. Ezt követően szedjük tányérokba és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. Pirítóst, reszelt parmezánt kínáljunk hozzá.

Avokádós spárgakrémleves tálalva
Avokádós spárgakrémleves tálalva

Svéd gombasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 2 fej hagyma
  • 1.5 dl fehérbor
  • bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • sűrített paradicsom
  • ketchup
  • olaj
  • olívaolaj

Elkészítés:

1.) A gombát és a hagymát mossuk és pucoljuk meg. A gombát szeleteljük fel, a hagymát pedig vágjuk karikákra.

2.) Egy teflonban forrósítsunk olajat, rajta üvegesre pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a gombát és pároljuk puhára. Sózzuk és borsozzuk meg. Kevés szerecsendióval és kakukkfűvel fűszerezzük.
Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a ketchupot és a fehér bort, és ha szükséges, akkor egy kevés olívaolajat is. Kóstoljuk meg!  Ha szükséges sózzuk meg, majd tegyük félre kihűlni. Tálaljuk hűtő-hidegen. Sültekhez és magában, pirítóssal is nagyon finom!

Paradicsomos minimozzarella

Hozzávalók:

  • 1 zacskó mini mozzarella
  • 10 db koktélparadicsom
  • friss bazsalikomlevelek
  • olívaolaj
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • jégsaláta
  • pirítós

Elkészítés:

1.) Fogjunk egy műanyag tálat és egy zacskó lecsepegtetett minimozzarellát öntsünk bele. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk meg, majd bazsalikomot és oregánót szórjunk rá. Ezt követően jól forgassunk meg minden kis sajtgolyót, hogy minden oldalukat érje az ízesített olívaolaj.

2.) Saslikrúdra/fogpiszkálóra szúrjuk fel a sajtokat, a felkarikázott paradicsomokat és a friss bazsalikomleveleket. Az így elkészült apró harapnivalókat a jégsalátával kirakott tálra tegyük, és előételként vagy sültek mellé tálaljuk.

Paradicsomos minimozarella tálalva
Paradicsomos minimozarella tálalva

Körözöttel töltött sajttekercs majonézes zöldborsóval

Hozzávalók:

  • 60 dkg sajt
  • 1 csomag túró
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 csokor apróra vágott snidling
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • nagy csipet só

A majonézes borsóhoz:

  • 1 üveg zöldborsó
  • 1 tubus majonéz
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • kevés citromlé
  • csipet só
  • nagyobb csipet porcukor

Elkészítés:

1.) A sajtot hideg vízbe áztatva tegyük a gázra egy fazékban. Forraljuk fel, majd 25 percig a hagyjuk forró vízben. Ezt követően tegyük egy ezüstpapírral bélelt nyújtódeszkára és nyújtsuk ki.

2.) A túrót keverjük össze a kockákra vágott hagymával, snidlinggel, tejföllel, majd sózzuk meg. Adjunk hozzá piros paprikát és alaposan keverjük össze.

3.) A kinyújtott sajtra kenjük fel a túrót, majd óvatosan tekerjük fel. Szorosan csavarjuk bele az ezüstpapírba, és néhány órára tegyük a hűtőbe. Végül, ha letelt az idő, vegyük ki, és szeleteljük fel.

4.) A zöldborsót csepegtessük le. A többi hozzávalót egy mély tálban keverjük simára, majd adjuk hozzá a borsót. Simítsuk egy lapos tálba a zöldborsó salátát, helyezzük el rajta a felkarikázott sajttekercs-szeleteket. Kígyóuborkával, paradicsommal és majonézzel díszítsük.

Ünnepi máktorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 2 evőkanál margarin
  • 1 db citrom
  • lekvár
  • tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
Ünnepi máktorta díszítéssel
Ünnepi máktorta díszítéssel

Elkészítés:

1.) Tegyük egy tálba az 5 db tojássárgáját és keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a mákot, a tejet és az olvasztott margarint. Reszeljük bele a citromhéját.

2.) Egy másik tálban konyhai robotgéppel verjük habosra a tojásfehérjét, majd óvatosan keverjük össze a mákos keveréket a habbal. Tegyük egy kivajazott tortaformába.

3.) Előmelegített sütőben kb. 5 percig süssük erős lángon a tésztát. Majd 40-45 perc alatt kis lángon (kb. 180 fok) süssük készre. Várjuk meg, amíg kihűl.

4.) Ha egy lapot sütünk, vágjuk ketté, és kenjük meg lekvárral a tésztát. Majd csukjuk össze, és kívülről is kenjük le a tortát. Másnap felvert tejszínhabbal kenjük meg a tortát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Hol adhatjuk le az élelmiszer-adományt?

2022. december 20. 07:37

A karácsony és a téli hideg hetek közeledtével sokakban felmerül az élelmiszer-adományozás ötlete. A sok kérdés közül talán az egyik legfontosabb, hogy hol lehet leadni az élelmiszer-adományokat? Erre több karitatív szervezet is kínál lehetőséget, akik hosszú évtizedek óta szervezik a gyűjtéseket a rászoruló embertársaink részére.

Hogyan élhet túl a földlabdás fenyő karácsony után?

2024. december 30. 05:40

Ha megfelelően gondoskodunk róla, jó eséllyel sikerülhet életben tartani a földlabdás fenyőt, és később a kert dísze lehet!

Karácsonyfa-vásárlás I. rész

2020. december 1. 12:36

Mikor vegyük, hol keressük, milyen fát válasszunk a karácsony központi szereplőjének? Örök dilemmák a tökéletes karácsonyfa megvásárlása körül. Ebben a cikkben választ kapunk a mikor és hol kérdésekre, illetve arra, mire figyeljünk földlabdás vagy vágott élőfenyő vásárlásakor.

Boralapú koktélok karácsonyra – egy próbát megérnek!

2023. december 3. 17:10

Szeretne boralapú téli, ünnepi ízű koktélokat kóstolni, vagy akár készíteni is? Akkor érdemes a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) színes, illatos kampányát figyelemmel követnie. A „Keverd és kóstold” kampányban ugyanis a boralapú koktélok kerültek fókuszba.