Zöldség-Gyümölcs

Hétvégétől már kapható lesz a magyar szamóca

NAK

A hétvégétől már folyamatosan kapható lesz a friss magyar szamóca a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – „hivatalos” nevén szamóca – az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importként jelent meg a pultokon. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.

Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít, a képet az előző heti hideg és fagy okozta károk árnyalják valamelyest. A piacokon jelenleg a lédig kiszerelés fogy elsősorban, és kilózzák a gyümölcsöt. Az áruházi beszállítások is elindultak a héten: itt továbbra is a 250-500 grammos termékek, úgynevezett majszolásmentes (zárt) csomagolásban élveznek előnyt, de igény mutatkozik a családi csomagokra, azaz a 2 kg-os kiszerelésekre is, ez utóbbit vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolta.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: a héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra való alkalmasság.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2019-es SAPS-adatok szerint – mintegy 650 hektár, évente, az időjárási viszonyok miatt átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás. Számos termelő tervezi, hogy „szedd magad” akciót indít majd, természetesen az egészségügyi előírásokat betartva, komoly higiéniai szabályok mellett. Többen gondolkodnak házhozszállítás elindításában, de ez az 500 grammos csomagok kiszállításánál nem igazán gazdaságos, az alacsony üzemanyagárak ellenére sem.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon

2023. május 24. 13:25

Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon.

Milyen tápoldatot adjunk a folyton termő szamócának?

2025. május 13. 04:37

Milyen tápanyagokra van szüksége a folyton termő szamócának? A szamóca vásárlása során azt az utasítást kaptam, hogy a töveket rendszeresen öntözni, tápoldatozni szükséges. Milyen tápoldattal kezeljem a növényeket?

Mitől lett fehéres bevonat a szamóca levelein és bogyóin?

2023. május 2. 04:36

Szamócák levelén fehéres bevonat jelent meg, sajnos a bogyókon is. Korábbi években nem találkoztam vele. Féltem a termést. Mi lehet ez, mit tegyek, tehetek ellene?

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.