Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Agrofórum Online

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

E problémára jellemző, hogy például a paradicsom és a paprika alján elhalt szövetek jelennek meg. Az elhalt szövetek jelenlétét a kalcium hiánya okozza a termőterületen az új sejtek felépülése során. A tápanyaghiány általában közvetlenül a tápoldat receptjéhez köthető. Ugyanakkor kulcsfontosságú megértenünk azt, hogy a kalcium passzív tápanyag, valamint azt, hogy a környezeti feltételek miképpen válthatják ki a hiányt azáltal, hogy befolyásolják a növény azon képességét, hogy felvegye ezeket az ásványi anyagokat.                                  

Számos olyan körülmény létezik, amely kalciumhiányt válthat ki. A leggyakoribb tényezők közé tartoznak:

  • Alacsony relatív páratartalom. Amikor a növények alacsony relatív páratartalomnak vannak kitéve, a levelekben lévő apró pórusok, az úgynevezett sztómák bezáródnak. A sztómák felelősek a transzspirációért (a növények sztómáin keresztüli víz- vagy vízgőzleadásáért). A kalcium áramlása teljes mértékben a sztómák működésétől függ. Fontos tisztában lennünk az egyes növények optimális relatív páratartalmával, valamint a páratartalom minél egyenletesebb és egyenletesebb szinten tartásával. Az üvegházban a páratartalom növelhető a párologtató hűtőbetéteken keresztül folyó vízzel és/vagy szükség esetén páraelszívó rendszer telepítésével. A virágvégi rothadást a gyümölcsökön mutatkozó tünetek jellemzik. A levelek azonban kalciumhiányos állapotot is jelezhetnek. Mindig fontos a helyes megfigyelés, amikor a kalciumhiány orvoslására törekszünk. A kalcium hiánya ugyanis alacsony relatív páratartalom esetén nemcsak a gyümölcsökön, hanem a leveleken is észrevehető problémákról árulkodik. A levelek elhalt szövetet fognak produkálni a növekedési területen.
  • Magas sótartalom a gyökérzónában. Ha a szubsztrátumban felhalmozódik a só, a növény a vízstresszel kapcsolatos jelzéseket kap. Ez a reakció a sztómák bezáródását okozhatja, megakadályozva a kalciumnak a gyümölcsökbe és a levelekbe történő áramlását.
  • A növény feletti légáramlás hiánya. A folyamatos gázcsere biztosítása érdekében folyamatos légmozgásra van szükség a növények levelei körül. A növény levelei körüli légáramlás sebessége a levélfelület és az áramló levegő közötti súrlódás következtében csökkenhet. Ez egy határréteget hoz létre, amely egy olyan nehezebb légréteg, amely csökkentheti a növények gázcseréjét. A gázcsere csökkenése hatással lehet a növények kalciumfelvételére. A légáramlás hiánya összefüggésbe hozható a magas páratartalommal. Ez az állapot általában kalciumhiányt okoz.
  • Magas VPD-szintek (vízgőznyomás-hiány). Egyes növények, köztük a paradicsom, magas VPD-szint esetén csúcsrothadást mutat. Magas VPD-környezetben megnő a gyökerekből a levelekbe történő transzspiráció. Ha a VPD túl magas a paradicsom esetében, a kalciumfelvétel közvetlenül a gyökerekből a levelekbe jut, megkerülve a gyümölcsöt. Ez az oka annak, hogy néha virágvégi rothadás jelentkezik a paradicsom termésén, de a leveleken nem lesznek hiánytünetek.

A kalciumhiány elkerülése

Ha a növényeken kalciumhiányt észlelünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a trágyázórendszer megfelelően működik-e. Ha a műtrágya oldatát több tartályban tartják fenn, ellenőrizze az összes tartályt, hogy azonos legyen az oldat koncentrációja, és így minden tápanyagot egyenletesen juttasson el minden növényhez.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a környezeti feltételeket, mielőtt kalciumot adna bármely növényhez. Ez magában foglalja a páratartalom csökkentését vagy növelését az üvegházban, illetve a légáramlás fokozását. Ha akkor adunk kalciumot a tápoldathoz, amikor a környezet kalciumhiányt idéz elő, akkor a gyökérzónában elősegítjük a kalcium toxicitását, ami a végén más passzív tápanyaghiányt okozhat.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9528904/how-to-avoid-blossom-end-rot/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

A vártnál jobb a termés Németországban

2022. augusztus 28. 06:36

Becslések szerint Németország 2022-es őszi búzatermése várhatóan 4,6 százalékkal nő 2021-hez képest, valamivel több mint 22 millió tonnára.

Sikeres repcetermesztés? DEKALB hibrid és Bayer technológia!

2022. július 27. 05:32

2021 őszén az Európai Unióban összességében nőtt a repce termőterülete. Nálunk ezzel ellentétes volt a trend.

Az ukrán-orosz háború ára – folytatásos körkép

2023. január 4. 14:32

2022. december 20-án volt 10 hónapja, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Eddig több tízezer ukrán civil vesztette életét, köztük több száz gyermek is. Emberek milliói váltak menekültté, és kényszerültek biztonságosabb helyre költözni. Becslések szerint mintegy hárommillió ukrán állampolgár tatózkodhat külföldön, főként európai országokban.

Az intenzív repcetermesztés elképzelhetetlen regulátor nélkül

2022. szeptember 12. 13:24

Az őszi káposztarepce-termesztés sikerét nagyban meghatározza, hogy a növény milyen fejlettségi állapotban telel át.