Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

Agrofórum Online

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

A chilei cseresznyetermesztés sikere összefogás és előre tervezés eredménye. Ezt jelzi, hogy a cseresznye termesztőterülete a 2000. évben mért 3200 hektárról 2022-ben 62 ezer hektárra, 2023-ban 65 ezer hektárra növekedett. A megtermelt árunak pedig több mint 90%-át exportálják: 2022–2023-ban 415 ezer tonnát. És a növekedés nem áll meg, a termőterület bővülését évi 2000-2500 hektárra becsülik a következő esztendőkben.

Beérett a tudatos építkezés gyümölcse

A sikeres termesztési modell három alappillére a fajtaválasztás – 3 fajta teszi ki a teljes termelés 80%-át –, a képzések és betakarítást követő (post-harvest) technológiák.

A technológiai innovációk lehetővé tették, hogy a cseresznyehozam 7-ről 9,5 tonnára emelkedjen hektáronként.

Az innováció két fő területet érint, az alanyokat és az ültetési rendszereket, amelyeknek köszönhetően sűríteni tudták a tőszámot: hat esztendeje még 900 fát ültettek hektáronként, ez az érték mára elérte az 1200 fát.

Chilében a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy az éghajlat a cseresznye számára ideális. Így a kitűzött cél is egyidejűleg volt a magas minőség és a termelékenység, ami az előállítási folyamat minden elemében megnyilvánul. Például a bolognai egyetemmel együttműködve fejlesztették ki a leghíresebb, Sweet cherry fajtákat, amelyek – a helyi gazdák meglepetésére és örömére – jobb minőségre képesek új hazájukban, mint Olaszországban.

Óriási a felvevőpiac

Nemcsak a termesztésre, hanem a piacra is nagy súlyt helyeznek az ágazat vezetői. A világ sok országába exportálnak, de a legnagyobb felvevőpiacuk Kína. Itt a felvásárlók és a fogyasztók a kiváló és egyöntetű minőséget keresik, és hajlandók érte magasabb árat fizetni. Ennek elérésére külön technológia épült Chilében: szedés után szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a termék, amelynek során ellenőrzik a csomagolást, a cseresznye édességét-savasságát, textúráját és még az összképet is. A technológia másik fókuszpontja pedig a tökéletesen érett állapotban leszedett cseresznye eltarthatóságának növelése.

Akár irigykedhetünk is a távoli dél-amerikai országra, hogy a magyarok egyik ikonikus gyümölcsét nálunk sokkal nagyobb sikerre vitték. De többet érne, ha az ágazat szereplői itthon is hasonló összefogással, hosszú távú tervekre és befektetésekre alapozva nemzetközi eredményeket tudnának felmutatni kedvenc gyümölcseinkkel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében