Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

Agrofórum Online

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

A chilei cseresznyetermesztés sikere összefogás és előre tervezés eredménye. Ezt jelzi, hogy a cseresznye termesztőterülete a 2000. évben mért 3200 hektárról 2022-ben 62 ezer hektárra, 2023-ban 65 ezer hektárra növekedett. A megtermelt árunak pedig több mint 90%-át exportálják: 2022–2023-ban 415 ezer tonnát. És a növekedés nem áll meg, a termőterület bővülését évi 2000-2500 hektárra becsülik a következő esztendőkben.

Beérett a tudatos építkezés gyümölcse

A sikeres termesztési modell három alappillére a fajtaválasztás – 3 fajta teszi ki a teljes termelés 80%-át –, a képzések és betakarítást követő (post-harvest) technológiák.

A technológiai innovációk lehetővé tették, hogy a cseresznyehozam 7-ről 9,5 tonnára emelkedjen hektáronként.

Az innováció két fő területet érint, az alanyokat és az ültetési rendszereket, amelyeknek köszönhetően sűríteni tudták a tőszámot: hat esztendeje még 900 fát ültettek hektáronként, ez az érték mára elérte az 1200 fát.

Chilében a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy az éghajlat a cseresznye számára ideális. Így a kitűzött cél is egyidejűleg volt a magas minőség és a termelékenység, ami az előállítási folyamat minden elemében megnyilvánul. Például a bolognai egyetemmel együttműködve fejlesztették ki a leghíresebb, Sweet cherry fajtákat, amelyek – a helyi gazdák meglepetésére és örömére – jobb minőségre képesek új hazájukban, mint Olaszországban.

Óriási a felvevőpiac

Nemcsak a termesztésre, hanem a piacra is nagy súlyt helyeznek az ágazat vezetői. A világ sok országába exportálnak, de a legnagyobb felvevőpiacuk Kína. Itt a felvásárlók és a fogyasztók a kiváló és egyöntetű minőséget keresik, és hajlandók érte magasabb árat fizetni. Ennek elérésére külön technológia épült Chilében: szedés után szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a termék, amelynek során ellenőrzik a csomagolást, a cseresznye édességét-savasságát, textúráját és még az összképet is. A technológia másik fókuszpontja pedig a tökéletesen érett állapotban leszedett cseresznye eltarthatóságának növelése.

Akár irigykedhetünk is a távoli dél-amerikai országra, hogy a magyarok egyik ikonikus gyümölcsét nálunk sokkal nagyobb sikerre vitték. De többet érne, ha az ágazat szereplői itthon is hasonló összefogással, hosszú távú tervekre és befektetésekre alapozva nemzetközi eredményeket tudnának felmutatni kedvenc gyümölcseinkkel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

2023. május 27. 09:50

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Fitoplazmák a gyümölcstermesztésben

2023. október 30. 11:10

A 21. század új kihívások elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat, a népességnövekedés hatására egyre több terményt, egyre rövidebb idő alatt, egyre jobb minőségben kell előállítanunk.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?