Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

Agrofórum Online

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

A chilei cseresznyetermesztés sikere összefogás és előre tervezés eredménye. Ezt jelzi, hogy a cseresznye termesztőterülete a 2000. évben mért 3200 hektárról 2022-ben 62 ezer hektárra, 2023-ban 65 ezer hektárra növekedett. A megtermelt árunak pedig több mint 90%-át exportálják: 2022–2023-ban 415 ezer tonnát. És a növekedés nem áll meg, a termőterület bővülését évi 2000-2500 hektárra becsülik a következő esztendőkben.

Beérett a tudatos építkezés gyümölcse

A sikeres termesztési modell három alappillére a fajtaválasztás – 3 fajta teszi ki a teljes termelés 80%-át –, a képzések és betakarítást követő (post-harvest) technológiák.

A technológiai innovációk lehetővé tették, hogy a cseresznyehozam 7-ről 9,5 tonnára emelkedjen hektáronként.

Az innováció két fő területet érint, az alanyokat és az ültetési rendszereket, amelyeknek köszönhetően sűríteni tudták a tőszámot: hat esztendeje még 900 fát ültettek hektáronként, ez az érték mára elérte az 1200 fát.

Chilében a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy az éghajlat a cseresznye számára ideális. Így a kitűzött cél is egyidejűleg volt a magas minőség és a termelékenység, ami az előállítási folyamat minden elemében megnyilvánul. Például a bolognai egyetemmel együttműködve fejlesztették ki a leghíresebb, Sweet cherry fajtákat, amelyek – a helyi gazdák meglepetésére és örömére – jobb minőségre képesek új hazájukban, mint Olaszországban.

Óriási a felvevőpiac

Nemcsak a termesztésre, hanem a piacra is nagy súlyt helyeznek az ágazat vezetői. A világ sok országába exportálnak, de a legnagyobb felvevőpiacuk Kína. Itt a felvásárlók és a fogyasztók a kiváló és egyöntetű minőséget keresik, és hajlandók érte magasabb árat fizetni. Ennek elérésére külön technológia épült Chilében: szedés után szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a termék, amelynek során ellenőrzik a csomagolást, a cseresznye édességét-savasságát, textúráját és még az összképet is. A technológia másik fókuszpontja pedig a tökéletesen érett állapotban leszedett cseresznye eltarthatóságának növelése.

Akár irigykedhetünk is a távoli dél-amerikai országra, hogy a magyarok egyik ikonikus gyümölcsét nálunk sokkal nagyobb sikerre vitték. De többet érne, ha az ágazat szereplői itthon is hasonló összefogással, hosszú távú tervekre és befektetésekre alapozva nemzetközi eredményeket tudnának felmutatni kedvenc gyümölcseinkkel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Gyümölcstermesztési tapasztalatok Görögországban

2019. március 23. 04:36

A FruitVeB szakmai szervezésében egy kis létszámú csapattal, a szakmai utakkal kevéssé bejárt észak-görögországi, Thesszalonikitől északnyugatra elterülő, Pella körzetében jártunk, ahol a görög gyümölcstermesztést tanulmányoztuk.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Fejlesztések nélkül is lehet, de nem érdemes

2023. február 20. 14:36

A Kóder-család hosszú évtizedek óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel, a jelenlegi gazdaság alappilléreit a szülők tették le a rendszerváltást követő időszakban.