Zöldség-Gyümölcs

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

Agrofórum Online

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

A chilei cseresznyetermesztés sikere összefogás és előre tervezés eredménye. Ezt jelzi, hogy a cseresznye termesztőterülete a 2000. évben mért 3200 hektárról 2022-ben 62 ezer hektárra, 2023-ban 65 ezer hektárra növekedett. A megtermelt árunak pedig több mint 90%-át exportálják: 2022–2023-ban 415 ezer tonnát. És a növekedés nem áll meg, a termőterület bővülését évi 2000-2500 hektárra becsülik a következő esztendőkben.

Beérett a tudatos építkezés gyümölcse

A sikeres termesztési modell három alappillére a fajtaválasztás – 3 fajta teszi ki a teljes termelés 80%-át –, a képzések és betakarítást követő (post-harvest) technológiák.

A technológiai innovációk lehetővé tették, hogy a cseresznyehozam 7-ről 9,5 tonnára emelkedjen hektáronként.

Az innováció két fő területet érint, az alanyokat és az ültetési rendszereket, amelyeknek köszönhetően sűríteni tudták a tőszámot: hat esztendeje még 900 fát ültettek hektáronként, ez az érték mára elérte az 1200 fát.

Chilében a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy az éghajlat a cseresznye számára ideális. Így a kitűzött cél is egyidejűleg volt a magas minőség és a termelékenység, ami az előállítási folyamat minden elemében megnyilvánul. Például a bolognai egyetemmel együttműködve fejlesztették ki a leghíresebb, Sweet cherry fajtákat, amelyek – a helyi gazdák meglepetésére és örömére – jobb minőségre képesek új hazájukban, mint Olaszországban.

Óriási a felvevőpiac

Nemcsak a termesztésre, hanem a piacra is nagy súlyt helyeznek az ágazat vezetői. A világ sok országába exportálnak, de a legnagyobb felvevőpiacuk Kína. Itt a felvásárlók és a fogyasztók a kiváló és egyöntetű minőséget keresik, és hajlandók érte magasabb árat fizetni. Ennek elérésére külön technológia épült Chilében: szedés után szigorú minőség-ellenőrzésen esik át a termék, amelynek során ellenőrzik a csomagolást, a cseresznye édességét-savasságát, textúráját és még az összképet is. A technológia másik fókuszpontja pedig a tökéletesen érett állapotban leszedett cseresznye eltarthatóságának növelése.

Akár irigykedhetünk is a távoli dél-amerikai országra, hogy a magyarok egyik ikonikus gyümölcsét nálunk sokkal nagyobb sikerre vitték. De többet érne, ha az ágazat szereplői itthon is hasonló összefogással, hosszú távú tervekre és befektetésekre alapozva nemzetközi eredményeket tudnának felmutatni kedvenc gyümölcseinkkel.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben: a megfigyelés módszerei

2022. augusztus 21. 07:32

Cikksorozatunk második részében a megfigyelés módszereiről és az előrejelzési modellek lehetőségeiről olvashatnak.

Hagyományteremtő együttműködés az agrárszakképzésben a gyümölcstermesztés korszerűsítéséért

2018. október 12. 06:51

A gyümölcstermesztés korszerűsítésének lehetőségeiről rendeztek tanácskozással egybekötött bemutatót az AM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumban.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.