A dongeni Aldo BV-nél jelenleg a következő termesztési szezon előkészületeivel vannak elfoglalva.
„Az üvegházi zöldségek termesztéséhez évente hektáronként körülbelül 150 tonna komposztot juttatunk az üvegházainkba. Ehhez a feladathoz 2018-ban kifejlesztettünk egy olyan gépet, amely képes a csősíneken keresztül közlekedni, megakadályozva ezzel az ültetőágy tömörülését.
Ezzel a módszerrel, két emberrel naponta körülbelül 80 tonna komposztot tudunk kijuttatni. A komposztkupacot szépen eloszlatjuk az ültetőágyban egy „gereblyével”, amelyet az ültetőgépre szereltünk. Ami az első évben gigantikus feladat volt, mára hobbivá vált. A kényelem az emberiség javát szolgálja” – mondta Alfons van den Hoek.
3 hektáros gazdaságban termesztenek bio üvegházi zöldségeket
„Az első évben paradicsomot és uborkát termesztettünk. A paprikatermesztés 2017-ben került a kínálatba. Az energetikai fejlesztések miatt úgy döntöttünk, hogy idén 15 000 négyzetmétert üresen hagyunk. Ezen a részen zöldtakarmány-keveréket vetettünk” – mondja Alfons.
Ezen a 15 000 négyzetméteren (ahová a zöldtrágya került) 5000 négyzetméteren koktélparadicsomot, 5000 négyzetméteren piros és sárga paprikát, a maradék 5000 négyzetméteren pedig uborkát fognak termeszteni jövőre. Egy részét a LocalTea-nak adják bérbe biotea termesztésére. Egy hektár pedig üresen marad a következő szezonban.
Itt nézheti meg a komposzt és talajtakaró bedolgozásról készült videót:
(Fotó: melGreenFR/Pixabay)