8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Így válik sokkal könnyebbé a komposzt bedolgozása

Agrofórum Online

A dongeni Aldo BV-nél jelenleg a következő termesztési szezon előkészületeivel vannak elfoglalva.

Az üvegházi zöldségek termesztéséhez évente hektáronként körülbelül 150 tonna komposztot juttatunk az üvegházainkba. Ehhez a feladathoz 2018-ban kifejlesztettünk egy olyan gépet, amely képes a csősíneken keresztül közlekedni, megakadályozva ezzel az ültetőágy tömörülését.

Ezzel a módszerrel, két emberrel naponta körülbelül 80 tonna komposztot tudunk kijuttatni. A komposztkupacot szépen eloszlatjuk az ültetőágyban egy „gereblyével”, amelyet az ültetőgépre szereltünk. Ami az első évben gigantikus feladat volt, mára hobbivá vált. A kényelem az emberiség javát szolgálja” – mondta Alfons van den Hoek.

3 hektáros gazdaságban termesztenek bio üvegházi zöldségeket

Az első évben paradicsomot és uborkát termesztettünk. A paprikatermesztés 2017-ben került a kínálatba. Az energetikai fejlesztések miatt úgy döntöttünk, hogy idén 15 000 négyzetmétert üresen hagyunk. Ezen a részen zöldtakarmány-keveréket vetettünk – mondja Alfons.

Ezen a 15 000 négyzetméteren (ahová a zöldtrágya került) 5000 négyzetméteren koktélparadicsomot, 5000 négyzetméteren piros és sárga paprikát, a maradék 5000 négyzetméteren pedig uborkát fognak termeszteni jövőre. Egy részét a LocalTea-nak adják bérbe biotea termesztésére. Egy hektár pedig üresen marad a következő szezonban.

Itt nézheti meg a komposzt és talajtakaró bedolgozásról készült videót:

(Fotó: melGreenFR/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Van, ahol már a nyár közepén a karácsonyra készülnek

2022. július 25. 10:36

Stollent sütnek és mikulásvirágot termesztenek, az is jó kérdés, hogy miként boldogulnak a fenyők a szárazságban.

Hogyan lehet időben felkészülni a hideg tavaszi éjszakákra?

2024. április 8. 15:10

Bár az év ezen időszakában már előbújnak a tavaszi napsugarak, a hőmérséklet esténként és éjszaka még mindig jelentősen visszaeshet. A termesztőknek ezt figyelembe kell venniük – de pontosan hogyan?